Helaas zijn er ook uitgestorven dieren en diersoorten. Door verschillende oorzaken kan het gebeuren dat een hele soort uitsterft. Dit gebeurt bijvoorbeeld door grote klimaatveranderingen of de verwoesting van het leefgebied van een diersoort.
De Rode Lijst van IUCN
Maar ook door menselijk toedoen kan een diersoort uitsterven. Door ontbossing, de opwarming van de aarde door het broeikaseffect, de commerciële veeteelt en visserij en stroperij en illegale jacht zorgen ervoor dat er steeds meer diersoorten met uitsterven worden bedreigd. Deze komen op die Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) gezet. In dit blog ontdek je de meest bedreigde diersoorten op dit moment.
Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen:
- Uitgestorven diersoorten: de diersoort is zowel in het wild als in gevangenschap uitgestorven
- Uitgestorven diersoorten in het wild: de dieren leven nog wel in gevangenschap, maar zijn er niet meer in het wild
Daarna gaat het van ernstig bedreigd naar bedreigd, kwetsbaar, bijna bedreigd en niet bedreigd. Op dit moment dreigt volgens cijfers van het Wereld Natuurfonds 25% van de zoogdieren en 41% van de amfibieën uit te sterven.
Bekende uitgestorven dieren
Over op de dieren waar het jammer genoeg al te laat voor is, want deze vijf dieren zijn soms al enkele duizenden jaren uitgestorven. Dinosauriërs bijvoorbeeld of de mammoet. We nemen ze hier stuk voor stuk onder de loep.
Megalodon (3,6 miljoen jaar geleden)
De grootste haai ooit: de Megalodon, is al zo’n 3,6 miljoen jaar geleden uitgestorven. Ze domineerden eeuwenlang de wereldzeeën als die grootste roofdieren die het water ooit gekend heeft. Uit de fossielen is gebleken dat deze haai ongeveer net zo groot was als een bus.
Dit is waarom de Megalodon uitstierf
Over de exacte oorzaak waarom dit roofdier uitstierf wordt nu nog veel research naar gedaan. Eerder werd namelijk geloofd dat de Megalodon verdween tijdens het tijdvak Plioceen (2,6 miljoen jaar geleden). In die periode stierf zo’n 36% van het leven in zee uit.
Maar inmiddels weten we dat het zo’n 3,6 miljoen jaar geleden is. Mede door het afkoelen van de aarde, het dalen van het zeeniveau, het verschuiven van de leefgebieden. Maar ook het uitsterven van het andere leven in de zee en de concurrentie met de nieuwe soorten (zoals de witte haai en tijgerhaai) hebben er mede voor gezorgd dat de Megalodon het volgende tijdperk niet haalde.
Mammoet (4.000 jaar geleden)
De mammoet is al zo’n 4.000 jaar geleden uitgestorven. Er waren waarschijnlijk verschillende soorten waarvan we vandaag de dag het meeste afweten van de wolharige mammoet. Zijn vacht was soms zelfs zó dik dat de haren tot aan de grond kwamen. Dat moest ook wel, want deze mammoet leefde in extreem koude omstandigheden. Deze uitgestorven dieren hebben het imago dat ze heel groot waren, maar uit fossielen blijkt dat ze ongeveer zo groot zijn als de Aziatische olifant.
Dit is waarom de mammoet hoort bij uitgestorven dieren
Net als bij de Megalodon speelde klimaatverandering ook een grote rol bij het uitsterven van de mammoet. Maar de mens was 4000 jaar geleden ook de boeman. Door de jacht op het vlees en de huis van het dier, verdween de mammoet op een gegeven moment uit het straatbeeld.
Dodo (± 300 jaar geleden)
Deze grote loopvogel werd voor het laatst gespot aan het einde van de 17e eeuw. We weten stiekem best weinig van deze vogel af omdat er minder overblijfselen van zijn in vergelijking met de vele opgegraven botten van dino’s. Dit komt omdat ze een klein leefgebied hadden op het eiland Mauritius. Wat we wél weten, is dat deze vogel behoorde tot de familie van de duif en dat hij niet kon vliegen.
Hoe is de dodo uitgestorven?
De dodo is indirect uitgestorven door menselijk toedoen. Het waren namelijk niet de mensen zelf, maar de dieren die Westerse ontdekkingsreizigers het eiland Mauritius mee opnamen die ervoor zorgde dat de populatie dodo’s een stuk kleiner werd. De ratten, varkens, honden en apen aten namelijk de eieren van de dodo op, waardoor ze zich niet meer goed konden voortplanten. Daarnaast aten ze ook het voedsel van de dodo op waardoor zij minder voeding hadden om van te leven.
Sabeltandtijger (± 28000 jaar geleden)
De sabeltandtijger was één van de bijzondere katachtigen die ooit in Europa voorkwamen. Ze hadden een korte staart en het postuur had veel weg van een hyena. In tegenstelling tot de moderne katachtigen, kon de sabeltandtijger niet goed springen en was hij ook minder flexibel.
Dit is waarom de sabeltandtijger hoort bij de uitgestorven dieren
Na een recente vondst in de Noordzee, weten we dat de sabeltandtijger zo’n 28.000 jaar geleden nog in de buurt van Nederland leefde. Men denkt dat deze katachtige inmiddels behoort tot uitgestorven diersoorten omdat er meer concurrentie kwam van andere roofdieren en dat ze zich onvoldoende konden aanpassen aan de veranderingen in hun leefomgeving. Met het uitsterven van de mammoet verdween immers ook de grootste voedselbron van deze tijger.
Bekijk in de volgende video hoe de sabeltandtijger er ongeveer uit heeft gezien en had kunnen leven:
Dinosauriërs (66 miljoen jaar geleden)
Tegenwoordig zijn er zoveel diersoorten die afstammen van de dinosauriërs. Het waren indrukwekkende dieren die honderd miljoen jaar geleden de aarde domineerden. Van de oceanen tot aan de land en het lucht: dino’s vond je overal. De bekendste soorten zijn misschien wel de T-rex, Triceratops en de Stegosaurus. Door de vele botten van dinosauriërs, weten we inmiddels veel af van deze bijzondere wezens.
Hoe zijn de dinosauriërs uitgestorven?
Een inslag van asteroïde maakte zo’n 66 miljoen jaar geleden een abrupt einde van het meeste leven op aarde. Vogels zijn de enige dieren die deze natuurramp wisten te overleven.
Meer weten over hoe dino’s zijn uitgestorven? Bekijk dan de volgende video:
Quagga (±150 jaar geleden)
De quagga is een ondersoort van de zebra, maar met minder prominente strepen en een bruinachtige kleur op het achterste deel van het lichaam. Hij kwam voor in Zuid-Afrika en is uitgestorven in de late 19de eeuw door overbejaging voor hun vacht en vlees.
Grote Auk (± 200 jaar geleden)
Deze grote, vleugelloze zeevogel is vergelijkbaar met moderne pinguïns, maar niet nauw verwant. De grote auk kwam voor in de Atlantische kusten van Noord-Amerika en Europa.
Ze zijn uitgestorven in het midden van de 19de eeuw door overbejaging voor hun veren, vlees, vet, en door het verzamelen van de eieren.
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds dieren die van de aardbodem verdwijnen. Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
Natuurlijk zijn er nog veel meer prachtige dieren uitgestorven. Dit boek is ideaal voor kinderen vanaf 6 jaar:
Bekijk hier 15 prehistorische dieren.
Geef een reactie