Olifanten zijn indrukwekkende zoogdieren. Ze zijn groot en hartstikke intelligent. Voor olifant informatie – voor een olifant spreekbeurt bijvoorbeeld – ben je bij Dierpedia.nl aan het juiste adres. Op deze pagina ontdek je namelijk alles over de olifant, ben je er klaar voor?
Kenmerken van olifanten
Heb je een olifant al eens in het echt gezien? Misschien wel op safari of in een dierentuin. Dan weet je hoe bijzonder deze dieren zijn. Opvallend is de olifant slurf waarmee ze heel wat voorwerpen kunnen oppakken. Daarnaast hebben ze grote slagtanden van ivoor en is een olifantenpoot enorm.
Wil jij antwoord op de vraag: hoe zwaar is een olifant? Lees dan snel verder, want we hebben de belangrijkste kenmerken van olifanten op een rij gezet.
- Het zijn zoogdieren
- Het zijn hele intelligente en sociale dieren
- Ze leven in een kudde en die heeft veel weg van een familie
- Ze hebben emoties die vergelijkbaar zijn met die van mensen
- Ze hebben een heel goed geheugen
- Het zijn echte planteneters
- Met hun slurf kunnen ze voedsel oppakken, ruiken, drinken, douchen, communiceren én andere olifanten aaien en strelen.
- Ze zijn verwant aan de uitgestorven mammoet
Olifant soorten
Olifanten (Elephantidae) kun je onderverdelen in twee soorten: de Afrikaanse olifant (Loxodonta Africana) en de Aziatische olifant (Elephas Maximus). De Afrikaanse olifant kun je dan weer onderverdelen in de Savanne olifant en de Bosolifant (Loxodonta Cyclotis).
Dit zijn alle soorten olifanten:
- Afrikaanse olifant
- Aziatische olifant
- Indische olifant
- Savanne olifant
- Woestijn olifant
- Bosolifant
- Sri Lankaanse olifant
- Sumatraanse olifant
- Borneose dwergolifant
De twee ondersoorten hebben – zoals de naam al doet vermoeden – een andere leefomgeving. De één in Afrika, de ander in Azië. Maar ook het uiterlijk van de twee soorten is verschillend. Ontdek zelf maar:
Afrikaanse olifanten
Deze soort olifant, veel voorkomend in Zuid-Afrika, heeft een gewicht van 4000 tot 7000 kg, een schouderhoogte van drie tot vier meter, een holle rug, grote oren die de vorm hebben van Afrika, een gerimpelde huid en de vrouwtjes én bullen hebben slagtanden.
Aziatische olifanten
Deze soort heeft een olifant gewicht van 3000 tot 5000 kg, een schouderhoogte van twee tot drieënhalf meter, een bolronde rug, kleine oren die de vorm hebben van India, een soepele huid en alleen bullen hebben slagtanden.
Leefgebied olifant
Waar leeft de olifant eigenlijk? Zoals de naam al doet vermoeden leeft de Afrikaanse olifant in Afrika. Jammer genoeg neemt de populatie olifanten enorm af op dit continent. Je vindt de Afrikaanse olifant nu voornamelijk in het zuiden en het midden van Afrika. In Azië vind je nog olifanten in het wild onder andere in de landen Sri Lanka, Nepal, Vietnam, Indonesië, China en India. Maar ook hier neemt de populatie helaas af.
Wat eet een olifant?
Het olifant eten bestaat voornamelijk uit gras, bladeren, wortels, vruchten en ander groen. Doordat de olifant geen herkauwer is, brengen ze heel wat uren op een dag etend door. Het dier eet zo’n 200 kilo eten per dag! Veel hè? In de dierentuin krijgen deze dieren ook wel fruit en groenten zodat ze minder tijd op een dag hoeven te eten. Deze voeding bevat namelijk meer voedingsstoffen. De bladeren wordt niet verteerd door de olifant, waardoor de mest hartstikke vruchtbaar is. En met zo’n 100 kilo mest op een dag, zorgt de olifant voor meer plantengroei in hun leefomgeving.
Voortplanting olifant
Een kudde bestaat eigenlijk uit de vrouwtjes, waarvan het oudste vrouwtje de leider en de Matriarch is. De bullen (de mannetjes) leven in een aparte kudde, die los van elkaar ‘op stap gaan’ om een geschikt vrouwtje te zoeken om mee te paren. Het vrouwtje wil het liefst paren met de sterkste bul. Om ruzie te voorkomen, is iedere bul uit de kudde op een ander moment hitsig – dit wordt ook wel musth genoemd. Wanneer een bul musth is, heeft hij meer mannelijke hormonen waardoor de bul voor het vrouwtje onweerstaanbaar. Deze parende olifanten worden meestal om de vier jaar opnieuw ouder van een klein olifantje.
Olifant draagtijd
Wanneer een olifant zwanger is, duurt het zo’n 21 tot 22 maanden voordat er een baby olifant wordt geboren. Echt klein is deze olifant niet, want hij of zij weegt bij de geboorte al zo’n 100 kilo! Dit kleintje wordt door de kudde vol verzorgende vrouwtjes zorgvuldig opgevoed. Na vier maanden moedermelk gedronken te hebben, begint het kleintje met het eten van gras en het drinken van water met de olifant slurf.
Olifanten: een bedreigde diersoort
Jammer genoeg zijn olifanten bedreigd. Door stroperijen en gevangenschap voor toeristische doeleinden, zijn er steeds minder kuddes in het wild. Zowel in Azië als in Afrika.
Stroperij van olifanten
De ivoren slagtanden zijn erg gewild bij stropers. Van het ivoor worden kunstwerken, maar ook medicijnen mee gemaakt. Ivoor wordt in Aziatische landen namelijk gezien als statussymbool. Sinds 1990 is ivoorhandel verboden, maar er worden dagelijks nog steeds zo’n 55 olifanten per dag vermoord om hun bijzondere slagtanden. Gelukkig zijn er steeds meer projecten om deze vernietigende stroperij te stoppen. Zo zijn er speciale eenheden die stropers opsporen en de illegale handel proberen te ontmaskeren. Deze bescherming is enorm belangrijk, want olifanten zijn nodig voor een gezonde biodiversiteit in hun leefgebieden.
Olifant rijden
Het rijden op de rug van een olifant is een toeristische attractie in Azië, maar goed voor de dieren is het niet. Baby olifantjes worden namelijk bij hun moeder weggehaald om tam gemaakt te worden voor deze attractie. Hiervoor worden ze geslagen en uitgehongerd. Alles behalve een pretje voor olifanten, dus.
Olifant weetjes
Hoe oud wordt een olifant?
De leeftijd van een olifant verschilt per soort. Gemiddeld gezien wordt een olifant tussen de 60 en 70 jaar oud. Een Aziatische olifant wordt gemiddeld 60 jaar, een Afrikaanse olifant 65 jaar.
Kan een olifant zwemmen?
En of een olifant kan zwemmen! De meeste olifanten duiken het water in om zichzelf te wassen of te drinken. Maar wanneer het nodig is, kan de olifant ook heel goed onderwater zwemmen. De slurf wordt dan een soort snorkel. Handig, vind je niet? Wil je weten hoe dat eruit ziet? Op deze video zie je een olifant zwemmen en geloof ons, dat is best wel cool.
Hoe slapen olifanten?
Een olifant slaapt maar twee uur per dag en dit doen ze dan het liefst staand. Maar olifanten kunnen ook heel goed zonder een nachtrust. Al is dit wel alleen wanneer de dieren omgeven zijn door een kudde die de dieren beschermen. In de dierentuin doen olifanten wel wat langer hun ogen dicht. Dan slapen ze gemiddeld zo’n vier tot zes uur.