De andescondor (meestal gewoon condor genoemd en officieel Vultur Gryphus) is een gier en dankt zijn bekendheid met name aan het feit dat het de grootste vogel ter wereld is.
Kenmerken van de condor
Het belangrijkste kenmerk van deze grootste gier is natuurlijk de spanwijdte van 2,7 tot wel 3,2 meter, waarmee hij de grootste vogel ter wereld is. Niet de grootste spanwijdte overigens (de grote albatros met 3,7 meter en de kroeskoppelikaan met 3,5 meter gaan de condor voor op deze ranglijst), maar de condor heeft wel het grootste vleugeloppervlak van allemaal.
Van kop tot staart is de lengte van deze vogel 1,2 tot 1,3 meter. Het gewicht van de mannetjes is 11-15 kg en van de vrouwtjes 8-11 kg.
De andescondor heeft net als veel gieren een kale kop, die makkelijk schoon te houden is. Volwassen exemplaren hebben een witte kraag (bij de mannetjes die groter dan bij de vrouwtjes) en zwarte veren. Op de vleugels zie je bij volwassen condors witte vlekken / strepen.
Een ander verschil met de vrouwtjes (los van de totale grootte en de grootte van de kraag) is dat de mannetjes een grote rode ‘kam’ op hun kop hebben.
Andescondor: Koning van de lucht
De condor vliegt veel, maar klappert slechts 1% van de tijd in de lucht met z’n enorme vleugels. Het is dan ook meer een zwever en leeft dan ook alleen in gebieden met heel veel wind.
De eerste vlucht heeft wat voeten in de aarde. De jonge condor krijgt letterlijk wat zetten van de ouders.
Wat eet een condor?
Een condor vliegt soms wel meer dan 200 kilometer op zoek naar voedsel. Een condor is een echte gier en eet voornamelijk kadavers. In het binnenland van grote zoogdieren zoals lama’s en alpaca’s en langs de kust dode zeezoogdieren zoals zeeleeuwen.
Waar vind je de andescondor?
Je zou het niet verwachten maar de andescondor vind met name in de Andes. In Venezuela, Ecuador, Peru, Bolovia en zelft tot in Chili en Argentinië.
De condor kan leven tot een hoogte van wel 5.000 meter.
Meer vliegende dieren feitjes?
Volg ons op Instagram!
Niet bedreigd, maar wel gevoelig
De condor plant zich langzaam voort en daardoor is oversterfte door menselijk toedoen erg kwalijk. Landbouwpraktijken, toerisme en door de mens vergiftigde roofdieren hebben veel impact en daardoor staat de condor ook als ‘gevoelig’ op de lijst van de IUCN.
Naast de mens heeft de grootste roofvogel op aarde ook last van de concurrentie van de zwarte gier, die meer en meer voorkomt in het leefgebied van de andescondor.