De schoenbekooievaar (Balaeniceps rex) is een vogel uit de orde van de roeipotigen. Roeipotigen en pelikaanachtigen zijn een orde van vogels die bestaat uit 5 families en 111 soorten.
Kenmerken
De schoenbekooievaar is behoorlijk lang is, wel 110 tot 140 centimeter. Maar dat is misschien niet eens het meest opvallende, dat is namelijk z’n brede bek. Met die brede bek kan hij heel makkelijk vis scheppen / vangen in troebel water.
Qua gewicht zit deze vogel tussen de 5,5 en 6,5 kilo en de veren van de schoenbekooievaar zijn grijs.
Waar vind je deze vogel?
Je vindt deze vogel alleen in Afrika en dan specifiek in Ethiopië rond het Tanameer en in Oeganda en Zambia.
Hoe leeft de schoenbekooievaar?
Deze vogel is niet erg sociaal en leeft voornamelijk solitair in natte gebieden zoals moerassen. Je vindt deze vogels voornamelijk op de grond in de buurt van water, maar ze slapen in bomen.
De schoenbekooievaar is een slome vogel en de meeste tijd staat dit dier stil om uit te rusten en naar vissen te loeren. Als er dan gevlogen moet worden, zijn ze in staat om met een paar klappen van hun sterke vleugels bijna verticaal op te stijgen.
Jagen
Ook qua jagen is deze vogel vrij sloom. Hij staat in het water stil te wachten tot een vis voorbij zwemt en duwt dan opeens zijn kop snel onder water. Met de grote, zware en scherpe snavel is de schoenbekooievaar in staat met 1 beweging een vis te doorboren, te grijpen of te pletten.
Het is niet een echt sterke atleet verder, want na het onderdompelen van de kop moet hij met z’n vleugels op de grond afzetten om weer rechtop te komen staan.
Voortplanting
Een paartje van deze vogels bouwt hun nest zo ver mogelijk van anderen vandaan. Het nest wordt fel verdedigd indien noodzakelijk. Een nest van schoenbekooievaars wordt vaak gebouwd op een platform van vegetatie in diep water, ze maken als het ware zelf een soort eilandje.
Het vrouwtje legt meestal 2 eieren en die worden door zowel het vrouwtje als het mannetje uitgebroed in ongeveer 1 maand tijd.
De schoenbekooievaar is een bedreigde diersoort
Helaas is ook deze vogel een bedreigde diersoort en uiteraard is ook hier de mens ‘schuldig aan’. Steeds meer moerassen worden drooggelegd. In 2019 bleker er nog maar 2500 exemplaren in het wild te leven en daarom staat de schoenbekooievaar op de rode lijst van de IUCN.