Zoogdieren zijn misschien wel dé populairste dieren op onze aarde. Onder deze zoogdieren (Mammalia in het Latijn) bevinden zich onder andere de apen waar de mens vanaf stamt en onze eigen huiskat. Op deze speciale pagina geven je informatie over de meest populaire zoogdieren en vertellen we je alles over de kenmerken die zoogdieren zo speciaal maken.
Wat is een zoogdier?
In deze paragraaf vind je de zoogdier betekenis: een zoogdier is een warmbloedig dier met een skelet dat levend wordt geboren uit de buik van de moeder. Het jong zoogt bij de moeder die na de geboorte melk aanmaakt. Vandaar de naam: zoogdieren.
Meest voorkomende zoogdieren
We hebben de top vijf meest voorkomende zoogdieren voor je op een rij gezet. Stipt op nummer 1 staat de mens, maar omdat we op deze pagina dieper in gaan op de dieren slaan we onszelf even over. Deze zoogdieren komen het meest voor op aarde:
- De koe (1,5 miljard)
- Het schaap (1,1 miljard)
- Een varken (1 miljard)
- De hond (900 miljoen)
- Een geit (860 miljoen)
Zoogdieren Nederland
Ook in ons eigen kikkerlandje vind je gigantisch veel zoogdieren. Onze eigen hond, de koeien in de wei en het huppelende konijntje in de achtertuin zijn allemaal dieren in Nederland. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat er veel meer dieren zijn die we nog niet kennen? We zijn zeker nog niet uitgeleerd. Wist je bijvoorbeeld dat dit de zoogdieren kenmerken zijn?
Zoogdieren lijst: een groot overzicht
- Steenmarters
- Paarden
- Honden
- Katten
- Konijnen
- Cavia’s
- Luiaards
- Olifanten
- Tijgers
- Leeuwen
- Vossen
- Panda’s
- Wolven
- Beren
- Dolfijnen
- Orka’s
- Walvissen
- Panters & luipaarden
- Apen
- IJsberen
- Koala’s
- Rendieren
- Neushoorns
- Capibara
10 zoogdieren kenmerken
Een zoogdier onderscheidt zich van andere dieren op een aantal eigenschappen. Deze tien kenmerken hebben we hier voor je op een rij gezet:
- Ze hebben een skelet. Het zijn dus gewervelde dieren
- Ze een schedel waarvan alleen de onderkaak kan bewegen om te eten
- Ze hebben dezelfde drie gehoorbotjes (de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel)
- Ze worden levend geboren uit de buik van de moeder (m.u.v. het vogelbekdier en de mierenegel)
- Ze zogen na de geboorte bij hun moeder voor melk
- Ze hebben longen waarmee ze adem halen
- Ze hebben allemaal haar (of het is zichtbaar dat er ooit haar groeide)
- Ze zijn warmbloedig
- Ze zijn hartstikke intelligent door hun goed ontwikkelde hersenen
- Ze hebben zweetklieren waarmee ze vocht (zweet) kunnen verliezen
De voortplanting
De voortplanting gaat nagenoeg hetzelfde als bij de mens, namelijk via inwendige bevruchting. Net zoals bij de mens heeft het mannetje een penis dat het sperma in de vagina van het vrouwtje brengt. De draagtijd van het jong is heel verschillend. Een goudhamster wordt al geboren na zestien (!) dagen terwijl het bij een olifant wel 18 tot 22 maanden duurt. Wat een verschil hè?
Een uitzondering voor buideldieren
Een uitzondering zijn onder andere buideldieren zoals kangoeroes. Na de geboorte is het jong nog heel onontwikkeld en dit proces gaat verder in de buidel van de moeder. Iets wat soms nog wel maanden kan duren. Wat ook kan afwijken is hoe het jong uit de moeder komt. Puppy’s komen bijvoorbeeld blind en totaal afhankelijk van de moeder ter wereld, terwijl een kalfje binnen een uur al op zijn eigen benen staat.
Bedreigde zoogdieren
Jammer genoeg zijn er steeds meer bedreigde zoogdieren. Dit betekent concreet dat er van één diersoort meer dieren afsterven dan dat er nieuwe dieren geboren worden. Hierdoor is de kans groot dat deze dieren in de toekomst niet meer voorbestaan.
Bekende zoogdieren die op dit moment met uitsterven worden bedreigd:
- Jaguars
- Panda’s
- Walvissen
- Neushoorns
- Leeuwen
- Tijgers
- Leeuwen
- Olifanten
- Ijsberen
- Luipaarden
Oorzaken bedreigde dieren
Het verdwijnen van zoogdieren kan verschillende oorzaken hebben. De grootste boosdoener zijn wijzelf. Door de mens verdwijnt de natuurlijke leefomgeving van bepaalde diersoorten. Tijd om hier verandering in te brengen dus!
- Het verdwijnen/vervuilen van leefgebieden door toedoen van de mens (denk aan industrie, landbouw, ontbossing en ontwatering)
- Het jagen, vissen en eieren verzamelen van bepaalde diersoorten
- Klimaatverandering
Zoogdieren feitjes
Deze pagina is natuurlijk niet compleet zonder interessante en verrassende feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat er een zoogdier is dat eieren legt? En dat er ook een zoogdier is die kan vliegen? We beantwoorden hier al je prangende vragen over deze dieren.
Wat is het grootste zoogdier?
Dit waterzoogdier is tegelijk ook het grootste dier op aarde. De Blauwe Vinvis (Balaenoptera musculus) kan wel 30 meter lang worden en weegt op z’n zwaarst 170 ton! Het is een roofdier dat tot onze verbazing leeft op kleine kreeftachtige dieren die niet groter worden dan 10 cm. Door zijn grootte heeft hij geen natuurlijke vijanden. Zeker nu de jacht de op de Blauwe Vinvis sinds 1966 verboden is. De populatie van dit grote zoogdier groeit op dit moment gelukkig weer.
Het grootste zoogdier op het land
Wanneer je kijkt naar de zoogdieren op het land, is de olifant de grootste. Zij worden maximaal vier meter hoog en kunnen wel zo’n 7000 kilogram wegen.
Zijn er zoogdieren die eieren leggen?
Ja die zijn er! Er zijn maar liefst twee soorten zoogdieren die geen jongen baren maar eieren leggen:
Vogelbekdieren
Het vogelbekdier heeft als enige zoogdier een snavel en leeft in Australië. Wat dit dier bijzonder maakt is dat hij dus eieren legt, maar ook een van de weinige giftige zoogdieren is op aarde. De mens gaat hier gelukkig niet dood aan, maar veroorzaakt wel chronische pijn. Wanneer de jongen na tien tot twaalf dagen uit de eieren komen, zogen ze bij de moeder. Bijzonder, toch?
Mierenegels
Ook mierenegels zijn zoogdieren die eieren leggen. Deze dieren leven ook in Australië en hebben een buidel waarin het ei wordt gelegd. Na tien dagen kruipt het jong uit het ei en blijft het in de buidel doorontwikkelen totdat de kenmerkende stekels van het dier zichtbaar zijn. Wanneer de zoogtijd voorbij is, verdwijnt de buidel weer.
Is er een zoogdier dat kan vliegen?
En of er een zoogdier is dat kan vliegen! Dat is namelijk de vleermuis (chiroptera). Wist jij al dat de vleermuis ook een zoogdier is?
Welk zoogdier kan niet springen?
Veel mensen denken dat alleen de olifant niet kan springen, maar dit is niet helemaal waar. Het klopt wel dat volwassen olifanten geen rondjes kunnen springen doordat hun enkels het gewicht niet kunnen opvangen. Maar ze zijn niet de enige. Zo kunnen nijlpaarden, neushoorns en luiaards ook niet de lucht in.