Ontdek alles over leeuwen op deze speciale pagina. We nemen de Koning der Dieren goed onder de loep en delen leuke leeuwen weetjes met jou (voor in je leeuw spreekbeurt bijvoorbeeld). Ben je er klaar voor?
Kenmerken van leeuwen
We weten allemaal hoe de leeuw eruit ziet. We kennen het beeld van de indrukwekkende manen van het mannetje en de schattige welpjes die met elkaar opgroeien. Maar geen zorgen, want er is nog genoeg te ontdekken over de leeuw.
Leeuwen (Panthera leo) zijn zoogdieren en horen bij de katachtigen (Felidae). Het zijn echte roofdieren die samenleven in een troep. Dat is heel uniek voor zulke grote roofdieren. De grootste katachtige, de tijger, leeft namelijk in z’n eentje. Een mannetje kan 150 tot 240 kilogram wegen, terwijl het vrouwtje maximaal ‘maar’ 120 tot 185 kilogram weegt.
Hoe oud wordt een leeuw?
Leeuwen worden ongeveer tien tot vijftien jaar oud. In gevangenschap kunnen deze prachtige dieren wel twintig jaar oud worden.
Waarom heeft een leeuw manen?
Alleen de mannetjes zijn gezegend met prachtige oranje manen en die zitten er niet voor niets. Door de manen lijkt de leeuw groter dan andere mannetjes en kan hij zijn territorium verdedigen. De manen dienen daarnaast ook als bescherming tijdens woeste gevechten met andere dieren. Wanneer een welpje manen begint te krijgen, moet hij leren om op eigen benen te staan. Dit is meestal vanaf zijn derde levensjaar.
Leeuwen soorten
De leeuw kun je onderverdelen in twee soorten: De Afrikaanse leeuw (Panthera leo leo) en de Perzische/ Aziatische leeuw (Panthera leo persica). Ook zijn er ‘witte leeuwen’ deze dieren zijn niet echt wit, maar eerder heel licht bruin. Deze hebben gewoon wat minder pigment dan normaal, maar zijn geen aparte soort.
- Afrikaanse leeuw
- Aziatische leeuw
- Witte leeuw
Waar leven leeuwen?
Zoals de namen al doen vermoeden, vind je de leeuw onder andere in Afrika en Azië. Ze leven op grasvlakten, savannen en struikgebieden. Je kunt de leeuw ook vinden in dierentuinen verspreid over de hele wereld.
Wat eet een leeuw?
Een leeuw eet heel veel vlees. Ze jagen het liefst op hoefdieren zoals gazelles, zebra’s, gnoes of antilopen.
Hoe jagen leeuwen?
De jacht van de leeuw is stiekem heel bijzonder, omdat de vrouwtjes alleen jagen. Door de manen en het grote lichaam van de mannetjes, zijn de vrouwtjes veel behendiger én succesvoller tijdens het jagen. De leeuwinnen werken goed samen door hun prooi samen te besluipen en omringen, zodat het dier nergens heen kan.
Terug bij de troep wordt de hiërarchie pas echt zichtbaar. Ondanks dat de mannetjes niks gedaan hebben, mogen zij als eerste eten. Daarna zijn de leeuwinnen en de welpjes pas aan de beurt. Wanneer een jacht super succesvol is, worden de overige prooien verstopt en bewaakt voor een later moment. Hierdoor is er altijd een voorraad voedsel beschikbaar. Slim hè?
Voortplanting leeuw
Zodra het mannetje vruchtbaar is (na een jaar of vier) en ook het vrouwtje klaar is om jongen te krijgen (na vijf jaar) begint het paren. Anders dan bij andere dieren, is er bij leeuwen geen speciale paartijd. Een leeuwin kan dus het gehele jaar door welpjes krijgen. Net als bij katten, is het paren zelf geen liefdevolle ceremonie. Het mannetje bijt in de nek van het vrouwtje voor houvast. Na afloop is het vrouwtje agressief naar het mannetje toe en scheiden daar hun wegen – en dat al na enkele seconden.
Een heftige paring van leeuwen
Wanneer ze allebei loops zijn, gebeurt dit heel wat keren op een dag. Een mannetje kan wel dertig tot veertig keer er dag (!) met een vrouwtje paren. In de dagen dat ze loops zijn, kunnen ze ook paren met andere partners. Dat er zoveel gepaard wordt is niet voor niets. Gemiddeld gezien moet een vrouwtje zo’n 150 keer gedekt worden voordat een paring succesvol is. De reden? De mannetjes hebben zwak zaad. De aanhouder wint, zullen we dan maar zeggen.
Een leeuwenwelp
Wanneer die paring gelukt is, is een vrouwtje zo’n drieënhalve maand drachtig. Een nestje welpjes bestaat meestal uit één tot zes jongen die blind worden geboren. Het vrouwtje zoekt een rustig plekje op weg van de troep om de eerste weken met haar kleintjes door te brengen. Na acht weken keert het kleine gezinnetje weer terug bij de troep. Het duurt ongeveer anderhalf jaar voordat ze onafhankelijk zijn van hun familie. Alle leeuwinnen bemoeien zich met de opvoeding, terwijl de mannetjes zich erbuiten laten.
Vijanden van de leeuw
Omdat de leeuw zo’n indrukwekkend roofdier is, hebben ze geen natuurlijke vijanden. Maar dat betekent jammer genoeg niet dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de leeuw. Dit dier wordt namelijk met uitsterven bedreigd en dat komt door ons: de mens.
Leeuwen hebben een kleiner leefgebied
Volgens het Wereld Natuurfonds (WNF) is het aantal leeuwen met 40% gedaald. Het verdwijnen van hun leefgebied is de grootste oorzaak voor het afnemen van de leeuwenpopulatie. Van dit oorspronkelijke leefgebied is namelijk nog maar 8% (!) over. Hierdoor komen ze minder in contact met potentiële partners en is hun jaag-gebied een stuk kleiner.
Stropers en leeuwen
Jammer genoeg wordt er nog steeds gejaagd op leeuwen. In Azië gelooft men namelijk dat de botten van de leeuw werken als een medicijn. Omdat de handel van leeuwenbotten nog nieuw en niet helemaal verboden is, is dit een groot probleem voor de leeuwenpopulatie. De leeuw is daarnaast ook steeds vaker het slachtoffer van strikken die eigenlijk bedoeld zijn voor andere dieren.
Knuffeltoerisme
Dat deze dieren schattig zijn, is ook een reden dat ze bedreigd worden. Leeuwenwelpjes worden uit het wild gehaald en tam gemaakt als toeristische attractie. Ook worden er leeuwen gefokt voor canned hunting. Hier worden de tamme leeuwen losgelaten in een omheind gebied en jagen particulieren voor een flinke geldprijs op deze dieren. Gelukkig wordt er steeds meer actie gevoerd om hier een einde aan te maken.
Conflicten tussen leeuwen en mensen
Doordat het leefgebied van de leeuw steeds kleiner wordt, worden deze roofdieren gedwongen om ook de bewoonde wereld binnen te treden. Ze jagen op het vee van boeren en daar zijn de lokale bewoners alles behalve blij mee. Ze doden daarom de leeuwen die ze tegenkomen op het erf om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.