Op deze pagina ontdek je alles over de aap. Van leuke weetjes over apen tot aan handige informatie over apen. Ben je er klaar voor om alles te leren over deze bijzondere zoogdieren? Lees dan snel verder.
Kenmerken van de aap
Apen (Simiiformes) kun je onderverdelen in twee soorten: mensapen en andere soorten apen. In het Engels worden ze ook anders genoemd. Ape = mensaap, monkey = een andere aap-soort. Daarnaast zijn er ook half-apen, deze zijn minder slim en zien er ook anders uit. Denk bijvoorbeeld een maki aap. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van deze dieren:
- Het zijn zoogdieren en primaten
- Ze zijn herbivoor
- Ze leven voornamelijk in grote groepen
- Je vindt ze vooral in bomen
- Ze hebben een hele vernuftige staart
- Ze zijn heel vindingrijk door hun poten
- Ze hebben een groot brein en zijn daardoor heel intelligent
- De mens stamt af van de aap
Hoe communiceren apen?
Een chimpansee communiceert door middel van gebaren. Zo wordt sabbelen op een blaadje gezien als een flirt-poging. In tegenstelling tot veel andere soorten, roept deze aap niet om te communiceren. Een orang-oetan daarentegen doet dat wel. Deze aap gebruikt een blad om hun stemgeluid lager te krijgen en daarmee vijanden mee af te schrikken. Het geluid van brulapen is bijvoorbeeld tot wel drie kilometer ver te horen. Dit geluid gebruiken ze om aan andere groepen hun locatie door te geven en daarmee territoriale gevechten te voorkomen. Hoe slim is dat?!
Soorten apen
Hoeveel soorten apen zijn er, vraag je? Nou dat zijn er een hele hoop. Dit zijn de bekendste soorten:
- Bavianen (de aap met rode billen)
- Bonobo apen
- Chimpansees
- Gorilla’s
- Orang-oetangs
- Doodshoofdaapjes
- Ringstaart maki’s
- Slingerapen
- Gibbons
- Brulapen
- Neusapen
Leefgebied apen
Waar leven apen? In bomen en dan het liefst in gebieden waar het lekker warm is, zoals het tropisch regenwoud. Je vindt ze daarom vooral in de jungles in Afrika, Azië en Centraal- en Zuid-Amerika. In Europa kun je een aap jammer genoeg alleen in dierentuinen zien. Het leefgebied van de aap staat enorm onder druk door onder andere de ontbossing van het regenwoud. Hierdoor zijn er veel soorten die met uitsterven worden bedreigd.
Wat eten apen?
Een aap eet geen bananen. Ondanks dat veel mensen dit nog steeds geloven, is het dus een broodje aap verhaal. Wat eten apen in het wild, dan? In het wild eten ze voornamelijk vruchten en bladeren. In de dierentuin krijgt een aap alleen een banaan als een snack: er zitten zoveel suikers in dat een dieet uit bananen heel ongezond is. Sommige soorten eten ook insecten of eieren van vogels.
Voortplanting van apen
Een aap leeft voornamelijk in een groep met één alfamannetje. Er heerst daarom veel rivaliteit tussen de mannetjes om een vrouwtje te veroveren. Hoe succesvoller het mannetje is in het vinden van voedsel, hoe eerder een vrouwtje overgehaald is om met hem te paren.
Parende apen
De bonobo heeft – net als de mens – ook seks voor plezier en niet alleen om zich voor te planten. Ook wordt seksueel gedrag toegepast om spanningen in de groep te verlagen. Interessant, vind je niet? Ook kan een aap paren met de anderen uit de groep. Na de geboorte van het kleine aapje is hij erg afhankelijk van zijn moeder. Bij de geboorte zijn de oogjes al open en kan het kleintje zich al goed vasthouden aan zijn moeder, maar het duurt een hele poos voordat ze echt zelfstandig op zoek kunnen naar voedsel. Dit is pas na twaalf tot achttien maanden.
Een aap als huisdier
Het is in Nederland sinds 2009 verboden om een aap als huisdier te houden. Dit komt omdat het wilde dieren zijn die in een groep moeten leven. Een jong aapje ziet er misschien schattig uit, maar ze zijn lastig te onderhouden. Zo zijn ze niet zindelijk en kunnen wanneer ze volwassen zijn tegen het baasje keren om te ‘vechten’ voor de alfa rol. Leuk is anders! Stichting AAP vangt deze aapjes op die als huisdier werden gehouden.
Bedreigde aap-soorten
Jammer genoeg worden veel soorten met uitsterven bedreigd. Zo is de populatie van de Borneose orang-oetang enorm teruggelopen. De populatie van zwarte spinapen is in de afgelopen 45 jaar maar liefst gehalveerd. De gorilla, de aap die maar liefst 98,3% hetzelfde DNA heeft als de mens, wordt ook met uitsterven bedreigd. Dit door het verkleinen van hun leefomgeving, klimaatverandering én stroperij.
Apen weetjes
Tijd voor wat interessante apen weetjes voor in je apen spreekbeurt. Wist je bijvoorbeeld dat apen vlooien niet om de vlooien?
Waarom vlooit een aap?
Net als mensen, friemelt een aap wat af. Maar echt vlooien doen ze niet, want een aap heeft bijna nooit vlooien. Wat ze wél doen is elkaar schoonmaken door huidschilfers en andere viezigheid weg te halen. Er zit ook een sociaal aspect aan: zo zorgt vlooien voor een betere onderlinge band tussen de apen in de groep. Heb je weer wat geleerd vandaag!
Kunnen apen zwemmen?
Ja sommige apen kunnen wel degelijk zwemmen. Orang-oetangs en Resuapen bijvoorbeeld. Ze doen het alleen niet vaak door de roofdieren in het water. Ook leuk om te weten: sommigen doen graag de borstcrawl in het water. Maar niet alle soorten kunnen zwemmen: een chimpansee en gorilla vinden water bijvoorbeeld wel leuk, maar zwemmen kunnen ze niet. Wanneer je in een dierentuin een verblijf ziet dat omringt is met water, kun je er vanuit gaan dat deze soort niet kan zwemmen.
Hoe slapen apen?
De manier waarop mensapen zoals de chimpansee en bonobo slapen, lijkt erg op hoe wij dat als mensen doen. Chimpansees slapen in de nacht een lange – en vaste – tijd en worden niet vaak tussendoor wakker. Uit onderzoek blijkt dat chimpansees net als mensen, minder goed slapen als het heel warm is en wanneer er gevaar dreigt.
Waar wij graag op een bed slapen, slapen mensapen in een constructie hoog in de bomen. Doordat ze hier veilig liggen, kunnen ze net als mensen diep in slaap vallen. Door deze REM slaap, hebben ze een mentaal voordeel op halfapen. Deze halfapen slapen (net als paarden) voornamelijk staand om te kunnen vluchten bij gevaar.