Om deze neus kun je niet heen. Geen wonder dat hij zijn naam daar aan te danken heeft. Wil je alles weten over de neushoorn? Lees dan snel verder!
Dit grote landdier kent iedereen. Dat komt natuurlijk door zijn indrukwekkende neus. Maar zijn zware en stevige lijf wordt ook geroemd. Geen wonder dat hij thuishoort bij The Big Five. We vertellen je graag alles over de neushoorn. Ben je er klaar voor?
5 soorten neushoorns
De neushoorn bewandelt al ruim 60 miljoen jaar onze aarde. Waar er eerst heel veel verschillende soorten waren, is dat tegenwoordig terug gedrongen naar vijf. Deze wonen verspreid over de continenten Afrika en Azië. De vijf soorten zijn:
- Witte neushoorn (wordt ook wel breedlipneushoorn genoemd)
- Zwarte neushoorn
- Javaanse neushoorn
- Sumatraanse neushoorn
- Indische neushoorn
Het verschil tussen zwarte en witte neushoorns
Een witte neushoorn heeft een brede lip. Dit is dan ook de reden dat ‘ie zo wordt genoemd. De Engelsen noemen hem namelijke ‘wide lip’ wat resulteerde in deze naam. De lippen van de zwarte neushoorns zijn juist puntig. Ook qua gedrag zijn ze verschillend. Zwarte neushoorns zijn een stuk opvliegender.
De kenmerken van een neushoorn
Je wil natuurlijk alles weten over dit bijzondere zoogdier. Want waarom heeft ‘ie nu zo’n gigantische neus? Puur ter verdediging. Je kunt de hoorn zien als één stevige nagel. Hij bevat namelijk keratine en hoornstof. Iets waar onze nagels en haren ook uit bestaan. Hoe tof is dat? Dit dier zet zijn neus in wanneer hij zijn territorium wil verdedigen. Maar de hoorn wordt ook ingezet om de vrouwtjes mee te versieren. Het mannetje met de grootste hoorn wordt over het algemeen het vaakst gekozen door een vrouwtje.
Over naar de andere vragen over deze bijzondere dieren:
Wat eet een neushoorn?
Het dieet van deze dieren is erg simpel: hij bestaat namelijk uit gras en takken. Je kunt ‘m dan ook vaak grazend tegenkomen op safari. Ze hydrateren zich goed. Zo kunnen ze wel 100 liter (!) water op een dag drinken.
Hoe zwaar is een neushoorn?
Het gewicht van deze dieren loopt nogal uiteen. Ze kunnen maximaal wel 3600 kilogram wegen. Dat is niet mals!
Is -ie het zwaarste dier ter wereld?
Nee dat is niet zo. De blauwe vinvis kan wel 170.000 kg wegen! De neushoorn is ook niet het zwaarste landdier. De olifant is ‘m voor. De Savanne olifant weegt maar liefst 4900 kilogram.
Hoe oud wordt een neushoorn?
Witte neushoorn: 40-50 jaar
Indische neushoorn: 35-45 jaar
Zwarte neushoorn: 35-50 jaar
Javaanse neushoorn: 40 jaar
Sumatraanse neushoorn: 35-40 jaar
Hoe gevaarlijk is een neushoorn?
Een neushoorn kan slecht zien. Hierdoor kan hij een mens ook zien als een boomstronk. Gelukkig is zijn reuk en gehoor wel heel scherp. De witte neushoorns zullen eerder voor een mens wegrennen dan dat ze in de aanval schieten. Zwarte neushoorns daarentegen zijn erg onvoorspelbaar. Hun gedrag is daardoor moeilijk te voorspellen wat ze erg gevaarlijk maken.
Het neushoorn leefgebied
Je vraagt je misschien af: waar leeft een neushoorn eigenlijk? De witte en zwarte neushoorns leven in Afrika, in landen zoals Zuid-Afrika. De andere drie soorten neushoorns leven in Azië.
Gedrag
Neushoorns leven over het algemeen een eenzaam leven. Alleen de vrouwtjes trekken erop uit met hun jongen. Witte neushoorns vormen een uitzondering op de regel. Deze zijn namelijk hartstikke sociaal! Ze leven dan ook in grote groepen.
Net zoals de meeste dieren, moet het mannetje het vrouwtje gaan veroveren. Dit doet hij door de andere mannetjes weg te stoten. Je zou denken dat hier heel wat geweld aan te pas zou komen, maar dat valt (gelukkig) mee. Ze buigen hun kop en leggen hun oren plat neer. Aan het vrouwtje vervolgens om een mannetje uit te kiezen waar ze mee wil gaan paren.
Voortplanting
Het vrouwtje is zestien maanden drachtig. Het kalf heeft nog geen hoorn bij de geboorte. Het eerste levensjaar van het kleintje zijn moeder en jong onafscheidelijk. Dat is ook nodig, want het kalf is nog erg kwetsbaar. In principe is het kalf na vier jaar geslachtsrijp, maar mannetjes moeten toch even geduld hebben. Pas tien jaar na de geboorte zijn ze sterk genoeg om ‘goed’ te kunnen paren. Geduld is een schone zaak, dus.
Een bedreigde diersoort
Is de witte neushoorn uitgestorven? Goede vraag! Dat is gelukkig niet het geval. Wel is de noordelijke witte neushoorn erg bedreigd. Er zijn nog maar twee vrouwtjes in leven! Wetenschappers zijn druk bezig om de eicellen van deze zeldzame vrouwtjes te bevruchten.
Hoeveel ‘normale’ witte neushoorns zijn er nog dan? Dat is lastig in te schatten omdat er veel verschillende cijfers te vinden zijn. De populatie loopt ernstig achteruit omdat er sprake is van veel stroperij. De hoorn van neushoorns is namelijk een geliefd item op de zwarte markt van Aziatische landen.
Een magische hoorn?
De hoorn wordt namelijk gezien als een medicijn voor hoge koorts, duizeligheid en bloedneuzen. In Vietnam wordt er zelfs geloofd dat gemalen hoorns kanker kunnen genezen. De jacht op neushoorns is 100% verboden, maar toch wordt er veel op gejaagd. Dit heeft er mede voor gezorgd dat het een bedreigde diersoort is.
Een andere redenen waarom neushoorns bedreigd worden is het verlies van hun leefgebied. Er is minder voedsel te vinden (hallo klimaatverandering!) waardoor neushoorns steeds verder uit elkaar leven. Tijdens het paarseizoen komen ze minder vrouwtjes tegen waardoor er minder nieuwe neushoorns geboren worden.