Op deze pagina vind je alle informatie over reptielen. Van de manier waarop ze ademen tot de meest bekende reptielen soorten. Ze worden vaak verward met amfibieën omdat ze erg op elkaar lijken. Toch verschillen ze echt van elkaar. Zo heeft een reptiel schubben en leeft hij op het land terwijl een amfibie een gladde huid heeft en in het water leeft. Zin om meer te leren over deze dieren? Lees dan snel verder!
Wat zijn reptielen?
Reptielen (Reptilia) zijn gewervelde en koudbloedige dieren. Er zijn een hoop verschillende soorten op de wereld: wel meer dan 10.000! Ze leven eigenlijk overal op de wereld, maar komen niet voor in gebieden waar de temperatuur extreem laag is. Bijvoorbeeld op de Noord- en Zuidpool. In tegenstelling tot zoogdieren leggen deze dieren eieren en hebben ze schubben in plaats van een warme vacht.
Populaire reptielen soorten
We kennen natuurlijk allemaal slangen, krokodillen en hagedissen. Ook de schildpad is een reptiel dat erg populair is bij de mens. We kunnen deze groep dieren onderverdelen in vier categorieën:
- Schubreptielen (met o.a. slangen & ‘normale’ hagedissen)
- Schildpadden
- Krokodilachtigen
- Brughagedissen
Reptielen in Nederland
In Nederland komen er maar weinig reptielen voor in de natuur. Zo kunnen we de meeste schildpadden en krokodillen alleen bewonderen in de dierentuin of in een speciaal terrarium voor deze dieren. Wel zijn er een aantal slangen (zoals de ringslang en de adder) die we bij hoge uitzondering in ’t wild tegen kunnen komen. Een reptiel tegenkomen in de Nederlandse natuur is dus heel zeldzaam.
Reptielen lijst: één groot overzicht
Onder al die ruim 10.000 soorten bevinden zich onder andere deze soorten.
- Schildpadden
- Krokodillen
- Hagedissen
- Slangen
- Kameleons
- Gekko’s
- Kaaimannen
8 Reptielen kenmerken
Een reptiel onderscheid zich van de zoogdieren en amfibieën met de volgende acht eigenschappen:
- Ze zijn koudbloedig
- Ze zijn gewerveld: ze hebben een skelet
- Ze leggen eieren (dit doen ze vaak op het land)
- Ze hebben longen waarmee ze adem halen
- Hun huid bestaat uit schubben in een camouflerende kleur
- Ze zijn vaak carnivoor
- Ze hoeven veel minder te eten dan zoogdieren omdat ze hun lichaam niet warm hoeven te houden
- Ze leven in gebieden waar andere diersoorten maar moeilijk kunnen overleven
Reptielen voortplanting
Altijd al willen weten hoe de voortplanting er bij deze dierensoort uit ziet? Dat leggen we je in deze alinea graag aan je uit. De bevruchting vindt – net als bij zoogdieren – inwendig plaats. Daarna worden de schalen van de reptielen eieren inwendig gevormd. De meeste soorten baren daarna de eieren uit, maar er zijn er ook die eierlevendbarend zijn. Dit betekent dat de ontwikkeling van de jongen al in de moeder plaats vindt, zoals bij adders. De jongen komen dan net als bij zoogdieren levend ter wereld.
Reptielen eieren
De eieren van deze dieren hebben een leer-achtige laag die ze beschermd tegen water. De plek waar de eieren worden neergelegd, wisselt per soort. Maar de meeste eieren worden neergelegd in warm zand of onder ene flinke hoop met bladeren. Dit doen ze om de eieren te beschermen tegen het zonlicht dat vooral in tropische gebieden erg fel en warm is.
Reptielen als huisdier
Waar een hond en kat de meest populaire huisdieren zijn, is het hebben van een reptiel als huisdier ook steeds meer in trek. Al kan er weinig mee geknuffeld worden, zijn deze dieren ook erg interessant om in huis te hebben. Voordat je een reptiel in huis neemt, is het handig om te kijken welke het beste bij jou past. Sommige soorten verschuilen zich namelijk graag en dat is niet handig wanneer jij er uren gebiologeerd naar ze wilt kijken. Lees je dus goed in, bijvoorbeeld op Dierpedia.nl!
Wil je graag een reptiel als huisdier? Dan is dit belangrijk om te weten:
- Het terrarium moet de juiste temperatuur hebben en groot genoeg zijn voor het reptiel dat je als huisdier kiest
- In tegenstelling tot andere huisdieren eten ze geen brokjes. Ze eten soms zelfs (levende) dieren. Houd daar dus rekening mee en vraag eventueel in de lokale dierenwinkel om advies
- Zorg dat het terrarium helemaal klaar staat voordat je je nieuwe huisdier aanschaft. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze niet voor niets…
Veelgestelde vragen
Voor iedereen die geïnteresseerd is in reptielen hebben we deze speciale paragraaf geschreven waarin we al jouw prangende vragen beantwoorden. Zo vertellen we je waar deze dieren eigenlijk leven en hoe ze precies kunnen ademen. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste slangen maar één long hebben? Interessant, vind je niet?
Waar leven reptielen?
Je weet nu dat Nederland geen geliefde leefomgeving is voor reptielen, maar waar je vind je ze wél in overvloed? De meeste soorten wonen in tropische en subtropische gebieden. Dit komt natuurlijk omdat het daar lekker warm is. Ze leven ook in omstandigheden die voor andere dieren onmogelijk zijn, zoals de woestijn. Doordat ze koudbloedig zijn hebben reptielen veel minder voedsel nodig om te overleven. Hun gepantserde huid zorgt er tevens voor dat ze niet uit kunnen drogen. Hoe handig is dat?!
In het water
Alhoewel de meeste reptielen op het land leven, is ook een klein aantal woonachtig in het water. Zo zijn er zeeslangen en brengen ook een paar krokodilachtigen een groot deel van hun tijd in het water door. Deze dieren zijn wel voorzien van een paar longen, waardoor deze waterdieren altijd boven water moeten komen om te ademen.
Hoe ademen reptielen?
Ja, met hun longen dus. Net als zoogdieren hebben deze dieren ook twee paar longen. Al zijn deze in verhouding tot de rest van hun lichaam wel een stuk kleiner dan die van zoogdieren. Dit betekent concreet dat ze vaker naar adem moeten happen. Slangen daarentegen hebben maar één long.
Wat is het grootste reptiel op aarde?
Reptielen kunnen heel klein maar ook héél groot worden. Zo is de zeekrokodil het grootste reptiel op aarde. De zeekrokodil (Crocodylus porosus) wordt vaak rond de zes meter en weegt ruim 500 kilogram. Geen lieverdje die je in huis neemt, dus!