Van de merel in de achtertuin tot aan de tropische toekan: onze aarde wordt bewoond door meer dan 10.000 soorten vogels. De vogel (Aves) vind je op alle werelddelen en zijn er in de meest bonte kleuren. Eén ding hebben ze gemeen: ze kunnen vliegen én hebben veren.
Wat zijn vogels?
Het zijn warmbloedige dieren die zich kenmerken aan een vacht vol met veren. Ze hebben vleugels waarmee ze kunnen vliegen, al zijn er ook vogelsoorten die niet van de grond af kunnen komen.
Meest voorkomende vogels soorten
Het zal je misschien verbazen, maar de kip is een vogel – en geen onbekende ook. Het is namelijk de meest voorkomende vogel ter wereld. Dit komt door toedoen van de mens, waardoor we de kip niet meenemen in ons lijstje met meest voorkomende vogelsoorten.
- De roodbekwever (1,5 miljard)
- De treurduif (475 miljoen)
- De roodborstlijster, Amerikaanse Robin (310 miljoen)
- De fazant (219 miljoen)
- De epauletspreeuw (210 miljoen)
Vogels soorten
Tropische vogels: in gebieden met tropische temperaturen zien we de vogel in alle soorten en maten. Met bonte kleuren, opvallende prints en prachtige kragen. Het uiterlijk van deze vogel is niet voor niets. Deze bijzondere kenmerken zijn namelijk belangrijk in het paarseizoen. Zo is vogel met kuif aantrekkelijker voor het mannetje of vrouwtje van de bepaalde vogelsoort.
Trekvogels: zij trekken in de winter naar warmere gebieden om te paren, ze reizen daarom vaak af naar het zuiden.
Zwemvogels: deze vogelsoorten leven in en rondom wateren. Zoals eenden, ganzen en zwanen.
Zangvogels: deze sierlijke vogeltjes kunnen prachtig zingen. Dit doen zij om hun territorium te verdedigen en een nieuwe partner naar zich toe te lokken. Met prachtig gezang tot gevolg.
Roofvogels: deze vogels jagen op andere dieren en hebben vaak stevige en scherpe klauwen en een sterke, scherpe snavel.
Enkele vogelsoorten op een rij
- Papegaaien
- Mussen
- Merels
- Spreeuwen
- Parkieten
- Flamingo’s
- Toekan’s
- Eenden (zoals de Indische loopend)
- Ganzen
- Zwanen
- Paradijsvogels
- IJsvogels
- Flamingo’s
7 bijzondere kenmerken van vogels
- Ze zijn warmbloedig
- Ze hebben vleugels waarmee ze bijna allemaal mee kunnen vliegen
- Ze hebben veren
- Ze leggen eieren
- Ze lopen op twee poten
- Ze ademen met hun longen
- Ze kunnen prachtig zingen
Vogels die kunnen praten
Ook uniek zijn de vogels die kunnen praten. Natuurlijk is het niet écht praten, het is vooral imiteren wat jij zegt tegen je vogel. Maar ze imiteren ook andere geluiden zoals een alarm. Goed om te weten voordat je een pratende papegaai in huis haalt! Deze soorten kunnen onder andere praten: de Grijze Roodstaart, de Amazone papegaai, een Kaketoe en een Grasparkiet.
Vogels in Nederland
Kijk maar eens in je achtertuin en je ziet allerlei vogels voorbij vliegen. Er zijn dan ook heel wat soorten in ons eigen kikkerlandje. De vogel die we het vaakst spotten in de tuin is de merel, maar ook de huismus en de spreeuw kun je bijna niet missen. Geen wonder dat de Vogelbescherming Nederland heel erg zijn best doet om al deze unieke dieren in Nederland te houden. Zij maken onderscheid tussen de stadsvogels, boerenlandvogels en tuinvogels.
Voortplanting van vogels
De zon speelt een grote rol bij de voortplanting van deze dieren, want wanneer de dagen langer worden en er meer zonlicht op de kop van de vogel schijnt, beginnen de geslachtsdelen te groeien. Zodra de lente begint, gaan vogels op zoek naar een territorium. Er moet immers een veilige plek zijn om een nestje te bouwen en er moet genoeg voedsel in de buurt zijn. Dit territorium moet natuurlijk verdedigd worden. Dit doen deze vliegende dieren door te zingen en mocht het nodig zijn, dan komt er ook geweld aan te pas.
Vogels paren
Bij deze dieren verleiden de mannetjes de vrouwtjes en dit doen zij niet zomaar. Er wordt gebruik gemaakt van een balts. Dit kan een mooie serenade zijn of het opzetten van de keel (en het laten zien van die prachtige kraag). Maar sommige vogelsoorten laten ingewikkelde vliegtrucs zien of geven het vrouwtje wat voedsel om haar voor zich te winnen. Hoe opvallender het mannetje, hoe eerder het vrouwtje met hem wil paren.
Het bouwen van een nest
Je hebt het vast wel eens gezien in een boom: vogels bouwen namelijk nesten voor hun jongen. Dit doen de vrouwtjes, al worden ze soms geassisteerd door het mannetje. Het nest beschermt de jongen tegen het weer en tegen roofdieren. In bebouwd gebied bouwen vogels ook nesten in de vogelhuisjes in de tuinen van mensen. Dit is natuurlijk extra veilig voor deze dieren.
De voortplanting: zo zit het in elkaar
Zodra het vrouwtje een partner heeft uitgekozen, kan het verschillen hoe lang ze bij elkaar blijven. Zo kunnen ze hun hele leven bij elkaar blijven, denk maar aan zwanen bijvoorbeeld, maar ze kunnen ook direct na het paren uit elkaar gaan. Het paren gaat eigenlijk pas beginnen zodra het nest af is.
De geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen groeien dan enorm. Bij de paring leggen zowel het mannetje als het vrouwtje hun cloaca tegen elkaar. De cloaca is een opening van vogels waar ontlasting, urine en ook eieren uit kunnen komen. Via deze opening komen de zaadjes van de man in aanraking met de eitjes van de vrouw. Zodra de eieren zijn gelegd gaat het vrouwtje broeden totdat de jongen groot genoeg zijn om uit de eieren te komen.
Vogels huisdier
Een vliegend huisdier is steeds meer in trek. Maar ze vragen wel om een andere verzorging dan de kat of hond. Het is belangrijk dat de kooi schoon is en dat ze iedere dag voldoende water en voedsel krijgen. Waarom het zo leuk is om vogels in huis te hebben vraag je? Ze zijn intelligent, je kunt ze allerlei trucs leren, ze zijn eenvoudig te onderhouden, ze kosten niet veel geld en kunnen natuurlijk prachtig zingen.
Vogels voor in huis
De populairste soorten voor in huis zijn:
- De gewone parkiet
- De kaketoe
- Een papegaai
Vogels voeren
Iedere vogelsoort heeft een speciaal vogelvoer die je gewoon bij de dierenspeciaalzaak kunt halen. Natuurlijk zijn er ook speciale snacks om je vogel te trakteren op iets lekkers. Vogels in de tuin kun je voeren met speciaal vogelvoer voor tuinvogels.
Veelgestelde vragen
Ook zo dol op deze vliegende dieren? We beantwoorden hier al je prangende vragen. Wist je bijvoorbeeld dat er vogels zijn die niet kunnen vliegen?
Zijn er vogels die niet kunnen vliegen?
Er zijn zeker vogels die niet kunnen vliegen, deze worden ook wel loopvogels genoemd. Denk. bijvoorbeeld aan struisvogels, kiwi’s, emoes, kakapo’s en pinguïns. Deze kunnen dan wel heel hard rennen of zwemmen.
Welke vogel is het snelst?
Vogels kunnen hartstikke snel vliegen. Dit zijn de vijf snelste vliegers:
- Slechtvalken (389 km/uur en daarmee het snelste dier ter wereld!)
- Steenarend (320 km/uur)
- Giervalk (209 km/uur)
- Stekelstaartgierzwaluw (169 km/uur)
- Gierzwaluw (171 km/uur)
Welke vogel is het grootst?
Sommige vogels zijn echt gigantisch. Dit zijn de 5 vogels met de grootste spanwijdte:
- Grote Albatros (3,6 meter)
- De roze pelikaan (3,6 meter)
- Kroeskoppelikaan (3,5 meter)
- De Afrikaanse Maraboe (3,4 meter)
- De Condor (Officieel de Andescondor: 3,2 meter en daarmee de grootste roofvogel)
Hou je zelf vogels? Lees dan ook zeker ons blog over broedkooien.