De blobvis (Psychrolutes marcidus) is een vissoort die diep in de zee leeft. Je denkt misschien: wat is een blobvis dan? Deze vis is zeker niet moeders mooiste, sterker nog: hij is verkozen tot het lelijkste dier ter wereld. Als je naar zijn uiterlijk kijkt snap je waarschijnlijk wel waarom. Lelijk of niet, dit hoopje gelei is toch zeer bijzonder en zeker de moeite waard om meer over te lezen.
Waar leeft de blobvis?
Een blobvis leeft op een diepte van ongeveer 600 tot 1200 meter in de zee. Dit dier komt niet op veel plekken voor, hij leeft voornamelijk bij de Australische kust en bij de kust van Nieuw-Zeeland en Tasmanië. Diep in de zee is de druk een stuk hoger dan bovenin de zee, zelfs wel 120 keer hoger. De blobvis is gewend aan een leefomgeving met een hoge druk en houdt er daarom niet van om naar boven te komen.
Eigenschappen
Blobvissen hebben in tegenstelling tot de meeste vissen geen zwemblaas. Een zwemblaas helpt vissen goed en soepel in het water te bewegen. Bij de blobvis mist deze dus, waardoor hij eigenlijk met de stroming van het water mee zweeft. Blobvissen zouden ook geen baat hebben bij een zwemblaas, want de druk is op de bodem van de zee zo hoog dat ze het niet zouden overleven als ze moesten bewegen met behulp van een zwemblaas.
Doordat een blobvis dus eigenlijk alleen maar in het water zweeft en verder vrij weinig doet, wordt hij ook wel gezien als een lui dier. De enige beweging die deze vis op een dag krijgt, heeft hij te danken aan de stroming die hem meeneemt. Ook voor eten doet hij weinig moeite, tijdens het zweven in het water opent hij af en toe zijn mond om iets te eten wat op de route ligt (zweeft).
Eten doet de blobvis niet vaak en dit is ook niet belangrijk, omdat hij bijna niet beweegt en weinig energie verbruikt. Als hij eet, eet hij voornamelijk zeedieren zoals zee-egels, kreeften en krabben.
Hoe ziet een blobvis eruit?
De blobvis moet het niet van zijn uiterlijk hebben, hij is zelfs uitgeroepen tot het lelijkste dier ter wereld. Wel is het zo dat de blobvis bijna alleen nog maar buiten het water is gezien. Het uiterlijk is buiten het water anders dan in de leefomgeving van de vis. Buiten het water ziet hij er namelijk slap en vreemd uit, maar in het water lijkt het op een normale vis. De druk van het water zorgt ervoor dat de vis een normaler uiterlijk heeft.
- Kleur: Grijs of paarsachtig
- Grootte: ongeveer 30 centimeter
- Gewicht: 9 kilo
- Levensverwachting: 130 (!) jaar
Krijg in de volgende video een beter beeld van de blobvis:
De voorplanting
Helaas is er nog niet zoveel bekend over de blobvis, omdat hij nog niet vaak is gespot. Dat is natuurlijk ook niet gek voor een dier dat diep boven de zeebodem leeft. Het is wel bekend dat de blobvis zich voortplant, maar hoe dat gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk.
Wat we wel weten is dat zowel mannetjes als vrouwtjes blobvissen eieren leggen. Beiden beschermen ze hun eieren goed. Het zijn niet zomaar een paar eieren die ze beschermen, het zijn maar liefst 100.000 eieren die ze in één keer leggen.