De akita (ook wel de Akita Inu) genoemd is een hondenras uit Japan. Bij de FCI (Fédération Cynologique Internationale) ingedeeld bij de ‘oertypen en keeshonden). Van oorsprong werd het ras gebruikt voor het jagen op groot wild. Tegenwoordig wordt het ras voornamelijk gebruikt als gezelschapsdier en / of waakhond.
De geschiedenis van de Akita
Het ras komt uit de regio Akita in Japan en is het nationale ras van Japan. Als jachthond werd het ras getraind om te jagen op herten, zwijnen en beren. In de tijden van de Samoerai was deze hond hun vaste metgezel. Doordat akita’s enorm aan hun baasje hechten heeft het ras een plaats ingenomen in de Japanse mythologie. Beelden van dit ras worden gezien als een teken van voorspoed en vriendschap.
Sinds 1956 wordt er een afzonderlijke lijn gefokt (oorsprong in de Verenigde Staten). Deze lijn wordt niet erkend door Japen en door de FCI sinds 2006 als de rasgroep Amerikaanse Akita genoemd.
Kenmerken
- Schofthoogte: Reuen tot 67 centimeter, teefjes tot 61 centimeter (een marge van 3 centimeter is toegestaan)
- Sterkte, brede kop en sterke nek
- Naar voren hellende oren
- Opgekrulde staart, boven de rug gedragen
- Kleuren: overwegen rood / wit
Karakter en opvoeding
De akita is onverstoorbaar en goede waakhond. De akita kan door zijn onafhankelijke aard wel soms dominant, vooral ook naar andere honden. Als baas moet je dan ook consequent zijn en de leiding in handen houden. Het ras is dus minder geschikt voor beginnende ‘baasjes’.
Het ras gaat prima samen met andere honden, katten en kinderen als ze hier op jonge leeftijd gewend aan raken. Als ze hier niet van jongs af aan gewend aan zijn, neemt jet jachtinstinct het over en kunnen kleine huisdieren als prooi gezien worden. Tegenover vreemden reageert het ras vaak gereserveerd.
De akita heeft zowel geestelijk als lichamelijk veel afleiding nodig. Met een flinke dosis uithoudingsvermogen is 3x per dag een blokje om niet voldoende voor dit ras. De akita kan alleen thuisblijven, maar daar moet wel wat tegenover staan qua aandacht en beweging.
Het is een slimme hond en daarom leert hij makkelijk, maar raakt hij ook snel verveeld en een verveelde Akita kan een lastige hond worden.
Omdat de akita een dominante hond is naar andere honden, kunnen ze vaak niet los lopen. Ook omdat ze het baasje compleet vergeten als het jachtinstinct toeslaat is het aan te raden dit ras meestal aan de lijn te houden.
Verzorging
Deze hond zorgt bijna net zo goed voor zichzelf als een kat. Ze zijn vrij snel zindelijk te krijgen.
De akita gaat 2x per jaar in de rui en dat zorgt voor best wat haren (onderwol) in huis als er niet regelmatig geborsteld wordt. Begin hier al mee als ze nog pup zijn, want borstelen in een ‘dominante’ handeling.
Kinderen en een akita
Dit ras gaat goed samen met kinderen, mits kinderen leren de hond met rust te laten tijdens het eten en slapen. Er mag niet gesold worden met deze hond. Het ras kan erg waaks zijn over kinderen in het gezin. Doordat het een slimme en sterke hond is is de akita kinderen de baas en wordt afgeraden de hond door kinderen uit te laten.
De akita in films
De bekendste film met een akita is natuurlijk ‘Hachi: A Dog’s Tale’ uit 2009 met Richard Gere in de hoofdrol, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Akita Hachiko uit Japan. Als hondenliefhebber kun je deze film niet zien zonder een traantje te laten ..
Hachiko verwierf in Japan grote bekendheid door het feit dat hij na de dood van zijn baasje negen jaar lang wachtte op diens terugkeer bij het treinstation in Tokio. Een jaar voor zijn dood, in april 1934, werd voor het station een standbeeld voor hem opgericht. De vacht van Hachiko is bewaard gebleven in het museum van Tokio.