De barbet is een hond die bekend staat om zijn krullende vacht en baard. Het ras komt uit Frankrijk, dat is ook te herkennen uit de naam. Barbe betekent baard in de Franse taal. Dit hondenras is nog niet zo bekent, al hoewel het ras al eeuwenlang bestaat. Er gaat zelfs een theorie rond dat de barbet de voorouder is van de poedel. Wil je meer over dit ras weten? Lees het hier!
Geschiedenis van de barbet
Deze Franse waterhond is al een eeuwenoud ras. Het waren vroeger al gemakkelijke honden, dit was gunstig voor de jacht. De barbet werd vroeger gebruikt als beschermer van het vee en als apporteerhond. In de 16e eeuw kreeg dit ras zijn naam. Het zijn waterhonden en werden dan ook veel gebruikt voor de jacht op dieren in het water zoals: eenden en zwanen.
In de 19e eeuw stierf het ras zelfs bijna uit, ze waren alleen nog te vinden bij de boeren en stropers. Geluk dat zij niet zijn uitgestorven. De barbet zijn van meerdere honden de voorouders denkt men. Er is een kans dat zij de voorouder zijn van de poedel en bichon, ook zijn ze verwant met Briard honden, dit zijn herdershonden.
Uiterlijke kenmerken barbet
Een aantal jaar geleden is dit ras gekruist met de koningspoedel. Hierdoor is het uiterlijk van de barbet toch een beetje veranderd, de honden zijn namelijk groter geworden in de jaren. Deze honden zijn waterhonden en werden vooral vroeger vaak gebruikt voor waterwerk. Dit maakt dat het lichaam langer is dan de schofthoogtemaat.
Zoals eerder vermeld heeft de barbet een baard. Zij hebben niet alleen een baard maar ook een snor, dikke lippen en een vrij grote neus. De snuit van deze hond is kort en hoekig maar toch heeft de hond wel een ronde brede schedel.
Dit ras heeft een dikke lange vacht, de vacht is gekruld. Dit betekent wel dat de vacht met enige regelmaat geborsteld en geknipt moet worden. De vacht van deze hond komen in verschillende kleuren voor. De kleuren die voorkomen zijn:
- Zwart
- Grijs
- Kastanje
- Wit
- Zandkleurig
Dit zijn aardig wat kleuren, echter zijn de meest voorkomende kleuren zwart en kastanje. Na maten ze ouder worden zie je wel grijze haren er tussen uit springen. De vachtkleuren wit en zandkleurig komen zeker voor maar veel minder vaak deze zijn wat unieker.
De hond is in de jaren erg gegroeid. De schofthoogte voor een teefje was voorheen minimaal 45 cm en maximaal 50 cm en voor een reu was dit minimaal 50 cm en maximaal 54 cm. Dit is erg veranderd door de kruising met de koningspoedel. De standaard schofthoogte tegenwoordig is voor een teef tussen de 53 en 61 cm, voor een reu is dit tussen de 58 en 65 cm. De barbet is over de jaren dus erg gegroeid.
De kruising met de koningspoedel heeft niet alleen de schofthoogte veranderd maar ook de vorm van het lijf en de vacht is veranderd. Het lijf van de barbet is in plaats van lang meer vierkant geworden. De vacht is ook veranderd, die heeft in de loop van de jaren meer krullen gekregen en is wat wolliger geworden, dit maakt wel dat de vacht wat moeilijker te onderhouden is.
De vacht van de barbet verhaard niet dit is erg fijn omdat mensen met een honden allergie makkelijk in de buurt kunnen zijn van deze honden zonder daar last van te hebben, de vacht heeft namelijk hypoallergene eigenschappen. Hoeveel verzorging er nodig is aan de vacht licht aan de lengte. Lange vacht heeft minimaal 1 keer per week een borstelbeurt nodig en een korte vacht minder.
Het karakter van de barbet
De barbet is een vrolijke hond die niet graag alleen is. Het is geen hond die stil wilt liggen, ze gaan er graag op uit. Ze houden van zwemmen, spelen en werken. Deze honden leren snel en houden er vooral van om in het water te werken. Een barbet is een goede gezinshond en houdt van aandacht. Doordat deze honden zo sociaal zijn kunnen zij goed overweg met andere honden.
Barbets zijn honden met een actieve houding, als je overdag lekker met ze gaat wandelen zullen zij gelukkig niet thuis gaan zeuren om aandacht. Thuis komen ze dus ook tot rust. Een fijn karaktereigenschap van deze hond is dat ze erg ontspannen zijn en bijna nooit nerveus, zij zullen dus niet onnodig blaffen.
Vroeger werden zij gebruikt als jachthonden in het water, hier hebben zij hun liefde op gedaan voor het water. Wanneer zij water zien willen zij daar het liefst inspringen ook al is het hartstikke koud. Soms heb je natuurlijk geen zin in een natte hond thuis, dit is gelukkig makkelijk af te leren.
In huis
Deze honden zijn gek op kinderen en kunnen zeker goed overweg in een gezin met kleine kinderen. Je ziet vaak ook wanneer een kindje bang is dat de barbet extra voorzichtig is en diegene tot rust probeert te krijgen. Ze spelen graag met kinderen, ze zijn dan wel voorzichtig en volgen de kinderen.
Als je opzoek bent naar een waakhond is een barbet niet de beste keuze. Zij zijn tegen bijna iedereen die zij zien blij en vrolijk en snappen niet dat ze op dat moment moeten waken. Wel hebben zij een goed gehoor en horen zij vaak meteen wie er aan komt alleen al aan de voetstappen, de fiets of auto.
Gezondheid van de barbet
Dit ras heeft bijna geen erfelijke ziektes, dat is erg fijn. Bij veel grote honden komt er wel is HD voor, zo ook soms bij de barbet. HD wordt ook wel heupdysplasie genoemd, bij deze aandoening zijn de heupgewrichten verkeerd gevormd. Bij HD passen de kop en de kom van het gewicht niet goed in elkaar, dit gaat pijn doen bij de hond en heeft dan vaak moeite met lopen.
Verder zijn er weinig andere ziektes of aandoeningen bekend bij de barbet. Wel zijn er een paar gevallen van epilepsie, dit zijn er niet veel maar voor de zekerheid wordt dit onderzocht. Erg fijn dat wanneer er iets is dit goed in de gaten wordt gehouden en onderzocht wordt.
Verzorging van de vacht
De verzorging van de vacht verschilt heel erg, het ligt er namelijk aan hoe lang de vacht is. Deze wollige vacht verhaard niet dus je zult geen last hebben van honden haren in je huis. Veel mensen worden erg blij als zij erachter komen dat deze vacht geen hondenlucht heeft, je huis zult niet naar hond ruiken ook niet als die nat is geweest.
Met een lange vacht wordt er geadviseerd om 1 keer per week een borstelbeurt te doen, zo blijft de vacht klitvrij en zullen zij minder pijn hebben wanneer het tijd is voor een knipbeurt bij de kapper. Als de hond een korte vacht heeft hoeft die minder vaak geborsteld te worden.
Wanneer de hond naar de kapper gaat wordt de kop minder kort geknipt dan het lijf, het haar op de kop groeit namelijk een stuk langzamer dan de vacht op het lijf. Meestal moet deze hond ongeveer 4 keer per jaar naar de kapper, wel iets vaker een wasbeurt. Een wasbeurt vinden ze vaak fijn 1 keer in de 2 maanden.