Er zijn maar weinig mensen die geen fan zijn van honden. De hond is een geliefd huisdier dat wordt geroemd om zijn loyaliteit en trouwe karakter. De viervoeter is een echt maatje voor de mens. Op deze speciale pagina ontdek je alles over deze gezelligheidsdieren.
Hondachtigen
De hond (Canis lupus familiaris) is onderdeel van de hondachtigen (Canidae) waar ook wolven, vossen en jakhalzen toe behoren. Waarschijnlijk weet je al dat honden afstammen van de wolf, maar wist je ook dat die hond al duizenden jaren een trouwe dienaar zijn van de mens?
5x kenmerken van de hond
- Het zijn zoogdieren
- Ze hebben een sterk ontwikkeld gehoor
- Door hun goede neus kunnen ze heel goed jagen en speuren
- Het zijn echte vleeseters, maar kunnen ook plantaardig voedsel eten
- Door hun intelligentie worden ze vaak ingezet als hulphonden bij de jacht, politie, brandweer of als reddingshonden
Hondenrassen
We hebben allemaal wel ons favoriete hondenras. Net zoals dat ieder mens een eigen persoonlijkheid heeft, heeft elke hondenras dat ook. De een is wat rustiger, de ander is heel energiek. Het is daarom belangrijk dat je voor een hond kiest die bij jouw levensstijl en woning past.
De 15 populairste hondenrassen in Nederland
We hebben een selectie gemaakt van die 15 populairste hondenrassen in ons land op basis van de cijfers van de Raad van beheer op Kynologisch Gebied – via hondenfun. Zij registreren de gegevens van nieuwe puppy’s met een stamboom. Staat jouw favoriete hondenras ertussen?
- Labrador Retriever
- Duitse Herder
- Golden Retriever
- Berner Sennenhond
- Franse bulldog
- Rhodesian Ridgeback (Pronkrug)
- Staffordshire Bull Terrier
- Teckel
- Chihuahua
- Border Collie
- Boxer
- Dwergteckel
- Zwitserse Witte Herdershond
- Engelse Cockerspaniël
- Rottweiler
Onze favoriete hondenrassen
We hebben zelf natuurlijk ook voorkeuren en onze favoriete hondenrassen beschreven:
Dit is de kleinste hond ter wereld
De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Ze wegen maar 1 tot 2,7 kilogram en worden zo’n 18 tot 23 centimeter lang. Klein hè? Alhoewel ze klein van stuk zijn, deinzen ze niet terug voor grotere honden. Ze houden van gezelligheid en spelen wat af.
Hypoallergene honden
Ook wanneer je allergisch bent voor honden, kun je een trotse eigenaar worden van een hypoallergene hond. De volgende hondenrassen zijn geschikt voor baasjes met een allergie:
- Poedel
- Labradoodle
- Shih Tzu
- Yorkshire Terriër
- Maltezer
- Portugese Waterhond
- Basenji
Honden voortplanting
Een teefje (het vrouwtje) wordt voor het eerst loops wanneer ze zes tot negen maanden is. Wilde honden worden maar één keer in het jaar loops, terwijl tamme honden wel twee tot drie keer per jaar loops zijn. Hoeveel maanden er tussen de perioden zijn, verschilt per hondenras. De loopsheid bestaat uit twee fasen. In de eerste fase (die 9 tot 17 maanden duurt) heeft het teefje een bloederige uitvloei en trekken de hormonen mannetjes (reuen) aan. In de tweede fase laat het teefje zich wel dekken door een reu en vindt de inwendige bevruchting plaats.
Draagtijd hond
Een teefje is zo’n 64 dagen drachtig. Hoe groter het nestje, hoe sneller de puppy’s geboren kunnen worden.
Puppy’s
Schattig hè, die puppy’s! Ze komen doof en blind ter wereld en zijn nog heel erg afhankelijk van hun moeder.
- Geboorte tot week 3: de puppy’s zogen moedermelk bij het teefje en slapen zo’n 17 uur per dag
- Week 3 tot week 8: het teefje maakt de puppy’s niet meer schoon en ze worden wat zelfstandiger
- Week 8 to week 12: de puppy’s kunnen naar hun nieuwe baasje en belanden in de kleutertijd
- Week 12 tot week 16: nu de hersenen volgroeid zijn, worden de puppy’s zelfstandiger
De schattigste puppy’s volgens ons zijn die van de Basset Hound.
Puberteit hond
Je pup gaan in de puberteit wanneer hij/zij zes tot negen maanden oud is. Deze fase kan bij sommige rassen wel anderhalf jaar duren. Net als bij jouw eigen pubertijd, gaat je puppy in deze periode minder goed naar je commando’s luisteren. Na een jaar is je puppy over het algemeen al een stuk rustiger en bereikt hij of zij de fase volwassenheid.
Hondenvoeding
Net als katten zijn honden van origine echte vleeseters. Hoeveel voeding een hond nodig heeft, is heel verschillend per ras. Zo zullen actieve honden meer voeding nodig hebben dan luie honden. Daarnaast speelt de grootte van de hond natuurlijk ook een grote rol. Bekijk hier hondenvoer om jouw hond goed te laten eten.
Wat mogen honden niet eten?
Een goede vraag, want ondanks dat een hond ook prima plantaardig voedsel kan eten, zijn er wel bepaalde etenswaren die schadelijk zijn voor de hond.
Deze voeding is giftig en gevaarlijk voor de hond:
- Chocolade en producten met cafeïne
- Uien, sjalotjes, knoflook, prei en bieslook
- Macadamianoot
- Avocado
- Druiven, krenten, rozijnen
- Brooddeeg
- De suikervervanger Xylitol (E967): zit o.a. in snoepjes en kauwgom
Honden als huisdier: dit komt erbij kijken
Een hond is een fantastisch huisdier. Maar je moet er wel veel aandacht en energie insteken. Het zijn namelijk dieren die jouw gezelschap nodig hebben, waardoor de verzorging meer vraagt dan bij een knaagdier of reptiel. Omdat je er zoveel liefde voor terug krijgt, is dat het de moeite meer dan waard.
Een hond moet ongeveer vier keer per dag uitgelaten te worden. Tijdens het uitlaten kan die hond zijn ontlasting doen, maar ook zijn energie kwijt en spelen met andere honden of mensen. Het is voor veel honden een leuk uitje waar ze naar uitkijken.
Vraag je dus wel voor de aanschaf van een hond af: “Welke hond past bij mij?‘
Hondentraining
Sommige honden zijn echte werkers en hebben meer nodig dan een paar korte rondjes lopen per dag. Met die honden kun je het beste trainingen gaan doen zoals gehoorzaam, behendigheid, grijpwerk of speurwerk (zoals bv. clean boot hunting).
Bij puppy’s wordt een puppy cursus aangeraden om je hond te laten wennen aan vreemde mensen en andere honden.
Verzorging
Afhankelijk van het ras is de verzorging van de vacht ook belangrijk. Langharige honden kunnen om de zoveel tijd naar een hondentrimmer gebracht en er moet regelmatig geborsteld worden om klitten in de vacht te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Hoe oud worden honden?
De gemiddelde leeftijd verschilt per hondenras, maar over het algemeen worden honden tussen die 10 en 13 jaar oud.
Moet je honden wassen?
Wanneer je hond lekker in de modder heeft liggen rollen, is een wasbeurt broodnodig. Bij kortharige honden is dit ongeveer twee tot vier keer per jaar. Je gebruikt hier een speciale hondenshampoo voor en een speciale borstel.
Waarom blaffen honden?
Een hond blaft wanneer hij of zij aandacht wil. Ze gebruiken blaffen als communicatiemiddel om aan te geven dat ze iets van je willen. Maar een blaf kan ook uit enthousiasme zijn. Als je een bekende tegenkomt tijdens een wandeling bijvoorbeeld. Maar een hond kan ook blaffen uit angst, bedreiging of stress.
Waarom kwispelen honden?
Wanneer een hond met zijn staart kwispelt stelt hij jou en andere honden gerust. Ze laten zo zien dat ze niet gevaarlijk zijn.