De Labrador Retriever (Canis familiaris), beter bekend als Labrador, is een hondenras dat al jarenlang bij velen geliefd is. Dit dier is een allemansvriend en is bij veel huishoudens onderdeel van het gezin. Dit komt doordat hij met zijn lieve karakter een gezellige hond is en echt je maatje kan zijn. Naast zijn vriendelijke karakter is hij ook nog eens intelligent. Ze zijn zelfs zo te trainen dat ze geschikt zijn als blindengeleidehond of drugshond.
Waar komt de Labrador Retriever vandaan?
De Labrador komt van oorsprong uit Newfoundland in Canada en werd vroeger onder andere gebruikt voor de eendenjacht en als hulphond voor vissers. De Labrador is dol op water, dit komt omdat hij vroeger al vaak in het water te vinden was om vissen uit netten te halen. Deze hond heeft nu ook nog kleine zwemvliesjes tussen zijn tenen zitten. De naam van dit ras is gebaseerd op zijn behulpbare en hardwerkende karakter. Labrador betekent in het Portugees namelijk ‘werker’ en ‘retrieve’ betekent ophalen. In de 18e eeuw is de Labrador geïmporteerd vanuit St. John’s (Newfoundland) naar Engeland. Het ras had in die tijd nog de naam St. John’s.
Karaktereigenschappen van de Labrador Retriever
Het karakter en het gedrag van een Labrador is voorbeeldig als hij een goede opvoeding heeft gehad. Ze zijn lief, graag in het bijzijn van mensen en kunnen goed met kinderen omgaan. Over het algemeen is het een makkelijke hond in de omgang, al kan een Labrador soms ook ondeugend en eigenwijs zijn. Labrador Retrievers zijn van zichzelf erg actief en hebben vooral als ze jong zijn veel beweging nodig. Een lange wandeling samen met zijn baasje is dan ook één van zijn favoriete uitjes. Een Labrador is gevoelig en houdt van knuffelen. Hij zal altijd blij zijn om je te zien en hij laat je merken dat hij gek op je is.
Typische uiterlijke kenmerken Labrador Retriever
Labradors zijn stevige honden met een sterk lijf en grote poten. Het zijn middelgrote honden, maar doordat ze een stevige bouw hebben lijken ze vaak groter. Daarnaast heeft dit ras een brede kop, grote ogen, hangende oren en een dikke vacht met waterafstotende werking. De Labrador heeft ook een dikke staart – die bekend staat als otterstaart – die hij goed kan gebruiken tijdens het zwemmen.
- Vachtkleuren: bruine Labrador (chocolade Labrador), zwarte Labrador en blonde Labrador
- Grootte: mannetjes gemiddeld 57-62 centimeter en vrouwtjes gemiddeld 55-60 centimeter
- Gewicht: mannetjes gemiddeld 29-36 kilo en vrouwtjes gemiddeld 25-32 kilo
- Levensverwachting: 12 tot 14 jaar
Verzorging Labrador: wat heeft hij nodig?
De vacht van een Labrador Retriever hoeft niet vaak geborsteld te worden, al vindt hij dat wel lekker. Eén keer per week borstelen is voldoende, tenzij hij in zijn ruiperiode zit. In deze periode verliest hij veel haar en vaker borstelen helpt dan om oude haren los te halen.
Labradors houden van eten en lusten vaak van alles. Het is belangrijk om het gewicht van de hond in de gaten te houden, omdat dit ras aanleg heeft om snel te dik te worden. Als een de hond overgewicht heeft, krijgt hij sneller last van zijn gewrichten. Een Labrador slank houden is dus beter voor zijn gezondheid.
Labrador pup
Hebben de puppy ogen van een Labrador je doen smelten en denk je eraan om er één in huis te nemen? Dan is er een goede voorbereiding vereist, zodat een Labrador zich helemaal thuis voelt en de verzorging krijgt die hij nodig heeft. Je zult je vast afvragen: waar moet ik beginnen en wat kost een Labrador pup? Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een goede en betrouwbare fokker. De fokker moet je goed kunnen informeren en belangstelling hebben voor de ontwikkeling van de Labrador pup. Daarnaast is het goed om na te vragen of de pup is nagekeken op erfelijke afwijkingen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogafwijkingen.
Een Labrador pup van een officiële fokker kost ongeveer 1000 euro. De honden hebben dan vaak een stamboom en een chip. Labrador puppy’s van maar een paar honderd euro zijn meestal geen echte rashonden en worden vaak aangeboden door slechte fokkers.