De Duitse Herder (ook wel Duitse Scheper genoemd) is een stoere, waakzame hond met een indrukwekkende uitstraling. Dit ras heeft eigenlijk van alles wel wat. Ze staan bekend als waakhond en sommige mensen zijn daarom banger voor deze hond dan voor andere honden. Ze zijn inderdaad waakzaam, maar ze zijn juist ook aanhankelijk, actief en intelligent. De Duitse Herder gebruikt zijn intelligentie en stoere imago goed, want hij wordt regelmatig ingezet als hulphond in het werkveld.
Waar komt de Duitse Herder vandaan?
Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, komt dit ras van oorsprong uit Duitsland. Uit verschillende herdershonden in Duitsland is vroeger één hond gekozen en benoemd als eerste officiële Duitse Herder. Daarna is er een vereniging opgericht waar het verder fokken van dit ras plaatsvond. De oprichter van deze vereniging had destijds eigenschappen bedacht waarvan hij vond dat de Duitse Herder aan moest voldoen. Zo vond hij dat de hond intelligent, onbevreesd en stabiel van karakter moest zijn. Daarnaast moest hij er ook uitzien als een wilde hond.
Karaktereigenschappen
De Duitse Herder is niet zomaar een hond die bij iedereen past. Hij heeft een sterk karakter en past het best bij een baasje die hem goed kan leiden. Vanaf dat de hond nog een pup is, heeft hij goede begeleiding en training nodig. Dit ras is erg actief, zeer intelligent en erg gericht op zijn baasje. Ook zijn ze beschermend richting hun baasje en bekenden en laat hij zich niet snel kennen. Naast al deze stoere eigenschappen is een Duitse Herder ook een aanhankelijke hond. Ze hechten veel waarde aan het huishouden waar ze bij wonen, en zijn dan ook vaak terughoudend richting onbekenden. De hond beschermt ook de kinderen van het gezin en wil ze nog wel eens beschermen tegen vreemde kinderen. Het is daarom raadzaam de hond niet alleen met kinderen te laten.
Het uiterlijk van de Duitse Herder
Een Duitse Herder is middelgroot, gespierd en sterk. Ze zijn te herkennen aan hun staande oren en flink behaarde staart. De ogen van de hond zijn bruin van kleur en sprekend. Daarnaast hebben ze een gespierde nek en een dichte, harde vacht. Het totale plaatje van de Duitse Herder is over het algemeen krachtig en statig.
- Vacht: zwart met bruine, grijze, roodbruine of grijsgele tinten
- Grootte: mannetjes tussen de 60 – 65 centimeter en vrouwtjes tussen de 55 – 60 centimeter
- Gewicht: mannetjes ongeveer 30 – 40 kilo en vrouwtjes ongeveer 22 – 32 kilo
- Levensverwachting: gemiddeld 9 tot 13 jaar
Helpende hond
De Duitse Herdershond staat erom bekend dat hij behulpzaam en een harde werker is. Hij wordt bij verschillende beroepen ingezet als waardevol lid van het team, omdat hij een belangrijke toevoeging is bij werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een Duitse Herder als werkhond bij de politie, douane of in het leger. Daarnaast is hij ook geschikt als blindengeleidenhond, reddingshond en hulphond. Dit ras is dus bij veel beroepen tegenwoordig onmisbaar. Wist je dat Duitse Herders bij het leger en de politie worden geëerd wanneer ze overlijden? Dit geeft aan hoe belangrijk de honden zijn en dat er respect is voor de werk dat de honden doen.
Duitse Herder puppy
Ben je weg van de Duitse Herdershond en wil je een Duitse Herder puppy aanschaffen? Laat je dan goed informeren. De meest betrouwbare informatie kun je inwinnen bij de landelijke rasvereniging: Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden (V.D.H). Als je een pup uitkiest, is het aan te raden om een kennel te kiezen die aangesloten is bij het V.D.H. Dan ben je in ieder geval zeker dat de ouders van een Duitse Herder puppy op de juiste manier zijn gefokt.
Het is ook belangrijk om goed na te denken of dit ras bij je thuissituatie past. Deze hond vraagt om veel training en beweging. Kun jij van deze mooie, maar ook dominante hond een gehoorzame hond maken? Dan heb je met een Duitse Herdershond een maatje voor het leven.