Met zijn gekleurde snavel en zwart-witte lichaam, is de toekan misschien wel de makkelijkst herkenbare vogelsoort die er is. Deze tropische paradijsvogel wordt niet voor niets gebruikt als logo van bekende merken zoals het Nederlandse hotelketen Van der Valk. Op deze pagina hebben we heel wat interessante weetjes over de toekan op een rij gezet. Zo beantwoorden we ook de vraag: hoe oud wordt een toekan?
Kenmerken van toekans
- Worden maximaal vijftien tot twintig jaar oud
- Zijn 55 tot 61 cm groot
- Wegen 592 tot 760 gram
- Ze leven in bomen en broeden in (bestaande) hollen in de stam
- Ze hebben de grootste snavel van alle vogels in verhouding met de rest van hun lichaam
- Ze zijn monogaam en broeden samen met hun partner de eieren uit
- Ze zijn verwant aan spechten
- Ze zijn verboden om als huisdier te hebben
- Ze zijn niet bedreigd
- Ze leven het liefst in groepen van ongeveer zes andere toekans
Waar bij andere vogelsoorten vooral het mannetje bont gekleurd is, zien toekans er bij beide geslachten hetzelfde uit. Al zijn de mannetjes over het algemeen wel een stukje groter dan het vrouwtje.
Wat eet een toekan?
Toekans kunnen door hun lange snavel goed bij vruchten en fruit die voor andere dieren moeilijker te bereiken zijn. Maar hun dieet bestaat ook uit eieren van andere dieren, insecten zoals spinnen en soms zelfs kleine vogels. Wanneer de voedselvoorziening in hun directe omgeving tegenvalt, gaan ze op zoek naar gebieden waar meer eten te vinden is.
Leefgebied toekan
Waar leeft de toekan, vraag je? Toekans leven voornamelijk in het tropische regenwoud in Midden- en Zuid-Amerika. Ze leven daar een redelijk teruggetrokken leven, al zou je dat niet denken met zo’n opvallend uiterlijk. Ze worden in het wild pas gespot wanneer ze van A naar B vliegen. Daarnaast is het geluid dat zij produceren erg herkenbaar, waardoor kenners ze gemakkelijk kunnen lokaliseren in het drukke regenwoud.
Toekan snavel: dit is zijn functie
De snavels van toekans zien er niet alleen heel indrukwekkend uit, ze hebben ook een bijzondere functie. Hij werkt namelijk als een soort temperatuur schakel. Wanneer het te koud of te warm is, kunnen toekans meer of minder bloed naar hun snavel laten stromen. Dit doen ze om zichzelf op te warmen of om af te koelen. Zo zul je toekans altijd zien slapen met hun snavel in hun verenpak gestopt om te voorkomen dat hun snavel te snel afkoelt. Cool hè?!
Voortplanting van toekans
Wat deze tropische vogels tevens bijzonder maakt, is dat ze monogaam zijn. Ze blijven hun hele leven samen met dezelfde partner. Omdat ze zelf – anders dan de specht – geen hol in de boomstammen kunnen maken, zijn ze voor hun nest afhankelijk van bestaande holtes in bomen. Een nestje bestaat uit twee tot vier eieren die worden bebroed voor twee tot drie weken. Na zes tot negen weken zijn de baby toekans groot genoeg om het nest te verlaten en op zoek te gaan naar hun eigen partner.
Bijzondere betekenis van toekans
Deze tropische vogels hebben voor sommige personen een bijzondere betekenis. Zo zouden traditionele medicijnmannen de toekan zien als een symbool voor het uitvliegen naar de spirituele wereld.