Schildpadden (Testudines) zijn reptielen waarvan alle soorten gekenmerkt worden door een vaak stevig en bolvormig schild.
Kenmerken van een schildpad
Er zijn heel veel verschillende schildpadden (wel 340 soorten!) met andere kleuren, variƫrend in grootte en levenswijze, maar ze hebben allemaal een (benig) schild op de buik en op de rug. De 2 schilden zijn met elkaar verbonden aan weerszijden van het lichaam.
De schildpad kan ter verdediging alle ledematen terugtrekken in zijn beschermende schilden. Alleen de kop, poten en staart bestaan uit huid.
Eten
Een schildpad heeft geen tanden en kan daarom geen eten vermalen. Ze snijden voedsel met de scherpe, verhoornde rand van de bek, in hapklare brokken. Die brokken worden in z’n geheel doorgeslikt. De schildpad slikt kleine steentjes om de spijsvertering te helpen, de steentjes helpen namelijk met het vermalen van het voedsel in de maag. Dit vermalen door middel van steentjes zie je onder andere ook terug bij andere reptielen zoals krokodillen.
Zintuigen
Schildpadden hebben hele goede ogen en kunnen naast kleuren ook delen in het ultraviolette en infrarode spectrum herkennen. Ook in het donker kan de schildpad prima zien.
In het water levende exemplaren hebben een goed reukvermogen waarmee ze voedsel op kunnen sporen, zoals in het water liggende karkassen. Het reukvermogen wordt tijden de paringstijd gebruikt om een exemplaar van het andere geslacht te vinden.
De oren van de schildpad zijn niet zo goed, schildpadden gaan dan ook voornamelijk af op trillingen in de bodem.
Regeneratie
De schildpad is tot op zekere hoogte in staat zware verwondingen te overleven doordat ze goed in staat zijn deels te regenereren (het vervangen van bepaalde delen van het lichaam). Van scheuren in het schild kunnen ze langzaam, maar volledig herstellen. En zelfs als bijvoorbeeld een poot wordt afgebeten door een haai of krokodil kan de schildpad niet de hele poot terug laten groeien, maar wel zichzelf helen en moeiteloos verder leven.
Waar vind je schildpadden?
Schildpadden vind je op alle continenten, maar alleen in de tropische en subtropische gebieden. Er zijn exemplaren, die leven in zoet water, echte zeeschildpadden en ook landschildpadden.
Schildpadden in Nederland
In Nederland heeft ooit de Europese moerrasschildpad geleefd, maar tegenwoordig kom je in Nederland alleen nog schildpadden tegen, die losgelaten of ontstapt zijn (als huisdier)
Bedreigd
Tientallen soorten, waaronder bijvoorbeeld de karetschildpad zijn ernstig bedreigd. De grootste oorzaak …, menselijke activiteiten zoals het vernietigen van de omgeving en de consumptie van schildpadden.