Een luiaard is een zoogdier dat oorsprongelijk in Zuid- en Midden-Amerika leeft. Ze hangen vrijwel heel de dag in bomen om te slapen. Hun gecamoufleerde vacht zorgt ervoor dat ze niet opvallen bij roofdieren en daarom komen ze niet zo snel vanuit de bomen. Luiaards komen op de grond om te paren, eten of om naar het toilet te gaan. Wist je dat luiaards een gezamelijke plek hebben om hun behoeften te doen? Dit doen ze dus in de zelfde omgeving, dat zal vast lekker ruiken!
Wat eet een luiaard?
Het groene dieet van dit dier bestaat voornamelijk uit plantenknoppen en bladeren. Sommige luiaards eten ook wel incidenten en vogeleitjes om zo alle proteïnen binnen te krijgen. Luiaards hebben een maag met meerdere compartimenten waardoor de hun eten beter kunnen verteren. Dit gaat helaas heel erg langzaam want het kost ze 30 dagen om één blad te verteren!
Hoe oud wordt een luiaard?
Hoe oud wordt zo’n luiaard vraag je jezelf vast af? Nou de gemiddelde luiaard kan in het wild tot zo’n 40 jaar oud worden.
Waarom is een luiaard zo sloom?
Je vraagt je misschien af: waarom is een luiaard zo traag? Nou dat komt doordat ze urenlang slapen op een dag en alleen maar aan een groen dieet zitten. Daardoor krijgen ze niet genoeg voedingsstoffen binnen en krijgen ze minder energie. Een luiaard doet er één minuut over om zich drie meter door de bomen te verplaatsen. Ze komen maar één keer in de week op het oppervlak zodat roofdieren ze niet kunnen grijpen, super slim!
Hoe lang slaapt een luiaard?
Een luiaard kan tot zo’n 10-15 uur per dag slapen. Slapen doen ze omstekop hangend in een boom. Ze bewegen heel langzaam en komen maar één keer in de week op de grond om te poepen.
Waar leeft de luiaard?
Het leefgebied van dit interessante zoogdier is in de bossen van Zuid- en Midden-Amerika zoals in het Atlantisch Regenwoud. Daar kun je ze altijd in de bomen vinden. Ze hebben haakvormige kauwen waarmee ze geweldig kunnen klimmen. Luiaards haken zich vast aan de boom met hun klauwen en hangen graag urenlang ondersteboven. Baby luiaards kunnen dit nog niet. Zodra ze volwassen zijn klimmen ook zij gauw de boom in waar het veilig is.
Hoe groot kan een luiaard worden?
Niet iedereen weet dat de luiaard al sinds de prehistorie rond loopt op aarde. De luiaard bestaat dus al tienduizenden jaren. Toen zagen ze er natuurlijk iets anders uit, ze waren namelijk gigantisch! De luiaard die we tot de dag van vandaag kennen is net zo groot als een hond, terwijl ze voorheen net zo groot waren als een olifant! Dat is te gek voor woorden.
Luiaard weetjes
- Er bestaan nog maar twee soorten luiaards op de wereld: dat zijn de twee-vingerige luiaard een de drievingerige luiaard. Ze hebben allemaal wel drievingerige tenen.
- Luiaards vinden het ook geweldig om te af en toe te zwemmen in plaats van alleen maar in bomen te hangen.
- Een luiaard kan zich drie keer zo snel bewegen in het water als over land.
- Luiaars hebben een smeuïge vacht waar in het regenseizoen allerlei algen groeien. Hierdoor verkleurd hun vacht en kunen zij zich camoufleren tegen roofdieren. Èn ze krijgen extra voedingstoffen binnen door de algen. Hun vacht heeft zelfs een genezend effect op bacterën, borstkanker en de parasieten die malaria en de ziekte van Chagas veroorzaken. Echt en wondermiddel dus!
- Een vrouwtjes luiaard baart door te hangen in een boom waardoor het baby’tje op de grond valt. Wanneer de baby luiaard oud genoeg is kan die ook klimmen in bomen.
- Luiaards hebben en extra wervel waardoor ze hun kop van 180 tot bijna 360 graden kunnen draaien, dat is indrukwekkend!
- Studies laten zien dat luiaards zo’n 90 procent van hun leven op hun kop aan een boom hangen. Dit kunnen zij wel doordat hun organen vastzitten aan hun ribbenkast en drukken ze niet op hun longen en blijven ze ademen.
- Dit zoogdier legt per dag niet meer dan 38 meter af, doordat ze niet sneller dan 30 centimeter per minuut kunnen bewegen.
- Het duurt een maand voordat ze één blad kunnen verteren.
- Luiaards kunnen slecht zien daardoor moeten ze ruiken aan bladeren om te controleren of ze eetbaar zijn.
- Een luiaard riskeert zijn leven om te poepen. Dit doen ze namelijk één keer in de week op de grond, want vanuit de boom gaat dat natuurlijk lastig. Dat is dus best risky!
- Deze dieren hebben een tevreden gezichtsuitdrukking waar door ze altijd vrolijk en knuffelbaar lijken. Hierdoor zijn de toeristen helemaal gek op ze. Helaas zorgt dit er wel voor dat de luiaards gestrest en angstig zijn.