De steenmarter ziet er misschien schattig uit, maar schijn bedriegt. Deze rover is namelijk een omnivoor en komt steeds vaker op bezoek bij ons thuis. Op deze pagina vind je alles wat je wil weten over deze martersoort.
Wat is een steenmarter?
Dit dier is onderdeel van de marterachtigen en worden ook wel Fluwijn genoemd. We geven graag antwoord op de prangende vragen die jij hebt over dit dier.
Wat eet een steenmarter?
Ze zijn omnivoren, maar hebben het liefst vlees op het menu staan. Kleine knaagdieren als muizen, eekhoorns en ratten moeten oppassen, maar ook kikkers vormen het dieet van deze marter. Wat hij precies eet, is afhankelijk van zijn leefgebied. Deze martersoort kun je namelijk tegenkomen in heel veel verschillende klimaten.
Hoe groot is een steenmarter?
Deze kleine marter is – zoals de naam al doet vermoeden – erg klein van stuk. Zonder staart zijn ze zo’n 50 centimeter lang en de staart zelf kan wel tot 25 cm groot worden! Ze worden gekenmerkt door hun bruin-witte vacht en spitse oortjes.
Waar slaapt een steenmarter?
Dit zoogdier heeft niet één adresje waar hij z’n middagdutje doet. Slapen doet -ie dan ook overdag op meerdere plekken. Denk aan takkenhopen, boomholtes, maar ook kruipruimtes van woningen en onder de motorkap van auto’s.
De hamvraag: is een steenmarter gevaarlijk?
Misschien ben je op zoek naar informatie over het dier omdat je ‘m schattig vindt. Maar het kan ook zijn dat je deze marter in huis hebt. Door de overlast die hij veroorzaakt, wordt hij dan ook vaak als gevaarlijk gezien. Een steenmarter in huis kan voor veel geluidsoverlast zorgen. Ze maken een stommelend geluid achter wat vaak wordt verward met het geluid van inbrekers.
Vervelend is ook de stankoverlast van de steenmarter. Ze plassen en poepen op dezelfde plek, waardoor de stank zich alleen maar gaat ophopen. Leuk is anders, dus. Alhoewel ze niet gevaarlijk zijn voor de mens, kan het best vervelend zijn om er één als ongewenste gast in huis te hebben.
Leefwijze
Deze martersoort is hoogst eigenaardig te noemen. Ze leven namelijk graag dichtbij de mens en weten zich feilloos aan te passen aan elke omgeving. Je kunt ze dan ook tegenkomen in zowel warme, gematigde als koude klimaten. Wat een bijzonder beestje, vind je ook niet?
Voortplanting
Haast net zo bijzonder is de voortplanting. Ze hebben namelijk een verlengde draagtijd. Dat betekent dat een bevruchte eicel voor een bepaalde tijd stopt met groeien en daarna gewoon verder gaat. Wanneer ze paren in de zomer, worden de jongen dus geboren in de lente.
Boommarter vs. steenmarter
Deze twee martersoorten worden regelmatig door elkaar gehaald, terwijl ze toch veel van elkaar verschillen. Een boommarter heeft ook een keelvlek, maar deze is een stuk geler en heeft een onregelmatige vorm in vergelijking met die van een steenmarter. De snuit is bij een boommarter ook donkerbruin tot zwart in tegenstelling tot een roze. Ook de oren zijn anders. Een boommarter heeft grotere oren die recht op zijn kop staan.
Steenmarter in de tuin of in huis? Doe dan dit
Hoe komt een steenmarter in huis? Via open ruimtes in huis. Maar wat doe je wanneer je overlast hebt? Het is een beschermd diersoort, dus volgens de Flora en Fauna Wet je mag hem niet zelf vangen en doden. Voorkomen werkt dan ook vaak beter. Stop alle kiertjes en gaten dicht, zet je auto in een schuur waar de steenmarter niet in kan.
Is het kwaad al geschied? Schakel dan de dierenbescherming in.