Iedereen kent ze wel, de snelle mooie grote dieren. Veel mensen weten dit niet maar een luipaard en een panter zijn dezelfde dieren, alleen de naam is anders. Dan zul je denken is een jachtluipaard dan ook hetzelfde dier? Dat is niet zo. De luipaard is wat breder gebouwd dan de jachtluipaard, de jachtluipaard kan ook een stuk sneller rennen dan de luipaard/ panter. Je kan een panter herkennen aan hun vacht, deze vacht bestaat uit zwarte rondjes met een stip die bruin is.
Het leefgebied van een panter
Er zijn 2 continenten waar deze katachtige beesten leven, dit zijn Afrika en Azië. In deze continenten zijn verschillende leefgebieden, maar dat maakt voor dit diersoort niet uit. Ze kunnen op de Savanne leven waar het vaak droog en warm is, maar ook in de grote regenwouden. Het enige wat deze dieren nodig hebben is een plek waar ze kunnen schuilen en genoeg voedsel is. Er zijn verschillende soorten panters, er is er zelfs 1 die in de hoge bergen leeft in Azië. De panter heeft 9 soorten, deze leven allemaal ergens anders.
Uiterlijk van de panter
De luipaard is een groot kattachtig beest. De lengte van de kop tot de romp is tussen de 1,30 en 1,90 m. dat is nog niet alles want hier komt nog een staart bij die tussen de 1,10 en 1,40 m kan zijn. Door deze grootte heeft dit beest ook een zwaargewicht namelijk een gewicht tussen de 65 en 80 kg.
De panter heeft een grote brede kop, door deze grote kop hebben zij erg sterke kaakspieren. In vergelijking tot de kop hebben zij kleine oren en lange snorharen. Lange snorharen helpen tijdens het jagen. De vacht kleur van de luipaard verschilt, het ligt namelijk aan het leefgebied van deze beesten welke kleur de vacht is. De vacht heeft zwarte vlekken met een bruine stip hierin.
Soorten luipaarden
Er zijn 9 verschillende soorten panters, deze leven allemaal ergens anders maar ze hebben wel een verband met elkaar. De 9 soorten zijn:
- Afrikaanse luipaard
- Zanzibarluipaard
- Indische panter
- Arabische luipaard
- Sri Lankaanse panter
- Perzische panter
- Amoer panter
- Noord-Chinese panter
- Javaanse panter
Hier valt niet de zwarte panter onder, dit komt omdat de zwarte panter geen soort is. De vacht van deze luipaarden maken te veel pigment aan waardoor alles bijna zwart wordt. Op sommige stukken als je goed kijkt kun je vaag een vlekken patroon zien.
De Afrikaanse luipaard komt voor in een deel van de Sub-Saharisch Afrika. Waaronder Zuid-Afrika. Deze diersoort komt steeds minder voor omdat het leefgebied een stuk kleiner is geworden. Je ziet de Afrikaanse luipaard eigenlijk niet buiten het beschermde gebied genaamd National park Viruga.
De Zanzibar luipaard is helaas al bijna uitgestorven, deze komt alleen nog voor op een eiland voor de kust van Tanzania. Dit komt omdat er gejaagd wordt op dit dier en hun leefgebied langzaam aan het vervagen is. Deze soort is bijna niet in het echt te zien de laatste keer was in de jaren tachtig. Daarom is die ook niet in het echt bestudeerd.
Meeste panters hebben op hun buik zwarte stippen bij de Sri Lankaanse panter is dit niet zo, die hebben op de buik geen stippen. Hij is alleen te vinden in Sri Lanka, hier leven ze wel op verschillende leefgebieden. Dieren waar deze panter op jaagt zijn herten, apen, zwijnen etc.
Leefwijze van de luipaard
Panters leven alleen samen als het paartijd is of wanneer het vrouwtje net jongen heeft gekregen. Voorderest leven luipaarden alleen, in hun eigen territorium. Dit territorium laten ze zien aan andere door hun ontlastingen en krabsporen op bomen. De territoria van vrouwtjes zijn vaak een stuk kleiner dan die van de mannetjes.
Wanneer er veel wild is, dus veel prooien voor de dieren hebben zij een minder groot territorium omdat zij dit niet nodig hebben. Als er weinig wild is zijn de territoria groter.
Als het tijd is om te paren zal het vrouwtje een bepaald luchtje plassen, dit trekt het mannetje aan. Na dat de 2 luipaarden hebben gepaard zal het mannenentje er verder niet mee bemoeien en weinig aandacht besteden. Draagtijd van het vrouwtje is tussen de 3 en 4 maanden, meestal krijgt ze 6 jongen. Jammer genoeg zijn er meestal 2 jongen sterk genoeg en komen de anderen te overlijden. De jongen blijven best een tijdje bij hun moeder, 1 tot 2 jaar. Zo hebben ze veel kunnen leren en dan kunnen zij voor zichzelf zorgen. Na hun 3de of 4de jaar zijn de luipaarden pas helemaal volwassen.
Wat eet een luipaard?
Luipaarden jagen op middelgrote zoogdieren, soms ook kleine zoogdieren. Dieren waar zij op jagen zijn, bijvoorbeeld herten, jakhalzen, apen, slangen, zwijnen etc. Dit moeten zij wel zelf vangen.
De meeste panters jagen in de schemering of in de ochtend. Wanneer zij hun prooi hebben gevonden, zoals een hert. Besluipen ze deze erg rustig tot een paar meter er vandaan. Als zij denken dat het juiste moment is aangebroken springen ze boven op de prooi en breken ze hun nek. Na dat zij de prooi hebben gevangen gaan ze er in een boom van genieten. Soms kan de prooi zelfs meer wegen als de luipaard zelf, maar dat is geen probleem voor dit beest.
Op sommige momenten is de prooi die zij hebben gevangen te veel en die bewaren ze dan ook voor later. Ze moeten de prooi wel goed verstoppen. Meestal wordt deze of laten hangen in de boom waar ze hebben gegeten of in de bladeren en grond verstopt. De prooi wordt verstopt zodat niemand anders er verder van kan eten.
Is de panter een bedreigde diersoort?
De laatste jaren wordt er veel gejaagd op katachtige beesten, zo ook op de luipaarden. De reden dat er op deze dieren wordt gejaagd is om hun lichaamsdelen, botten en hun mooie vacht. Het is erg belangrijk om deze katachtige dieren in leven te houden, niet alleen de luipaard maar ook de tijger, jaguar, jachtluipaard etc. Deze dieren jagen op wat kleinere zoogdieren en dat zijn altijd de zwakke dieren van hun kudde. Als dit niet meer wordt gedaan dan worden de kuddes te groot en zal er overbegrazing komen. De katachtige beesten, zoals de panter zorgen dus voor een gezond en evenwichtig natuur systeem.
Deze dieren zijn niet alleen een bedreigde diersoort door de stroperij maar ook door het gebrek aan leefgebied. Luipaarden leven alleen in verre afgelegen gebieden. Het gevaar is dat de mens steeds verder in hun leefgebied trekt en daar gebouwen bouwen. Door deze bebouwingen lopen de leefgebieden van deze katachtige niet meer aan een met elkaar, zo hebben ze en minder voedsel en kunnen ze moeilijker een andere panter tegenkomen en paren met elkaar.
Het WWF werkt hier gelukkig aan. Zij zijn bezig met een beschermd natuurgebied in Rusland. Het doel is dat het een beschermd gebied is met anti-stroperij maatregelen zodat de Amoer panters zich weer kunnen voortzetten.
In Azië zijn ze bezig om de Perzische luipaarden te beschermen. Dit doen zij door een groot aaneensluitend natuurgebied te creëren voor deze luipaarden. Er is ook een anti-stroperijbrigade aanwezig die deze katten kunnen beschermen. In een fokcentrum voor deze luipaarden zijn in 2014 3 kitten geboren, die zullen in het wilde gezet worden.