Ben jij op zoek naar informatie over panda’s? Dan kun je je hart ophalen, want op deze pagina vind je leuke weetjes over panda’s. Deze kun je goed gebruiken voor je panda spreekbeurt. Wist je bijvoorbeeld dat we het op deze pagina over rode panda’s én reuzenpanda’s gaan hebben?
Panda eigenschappen
De reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) is:
- een zoogdier dat behoort tot de beren
- een bedreigde diersoort
- een dier met een kenmerkende zwart-witte vacht met zwarte kringen om de ogen
- een roofdier dat alleen planten eet (ja, echt waar)
- een traag dier dat leeft op de grond
- een dier dat vooral in de nacht actief is
- ongeveer 150 tot 190 cm lang
De rode panda (Ailurus fulgens) is:
- een zoogdier dat niét tot de beren behoort
- een bedreigde diersoort
- een dier met een rode vacht met witte randjes
- ongeveer 50 tot 64 cm lang
- een roofdier dat voornamelijk planten eet
- een dier dat in de bomen leeft
- een dier dat vooral ‘s nachts actief is
- een dier dat vooral alleen leeft
Soorten panda’s
Zoals je hierboven al kon zien, maken we onderscheid in twee panda-soorten: de reuzenpanda en de rode panda. De rode panda gaat ook wel door het leven als kleine panda of katbeer.
Wat eten panda’s?
Ondanks dat beide panda-soorten carnivoren zijn, bestaat hun dieet voor het grootste gedeelte uit bamboe. Omdat bamboe moeilijk te verteren is en weinig voedingsstoffen bevat, moeten deze dieren heel veel eten op een dag. Omdat het lichaam van deze dieren niet ingesteld is om planten te eten duurt het verteringsproces heel lang. Dit is dan ook de reden dat de panda het grootste gedeelte van zijn dag bezig is met eten en rusten. De rode panda eet ook wel eens larven, eieren en kleine vogels of muizen. Meer weten over beren en hun voeding? Lees dan ons artikel ‘Wat eten beren?‘
Waarom eten panda’s bamboe?
Deze dieren zijn over gegaan op een plantaardig dieet omdat ze simpelweg te langzaam zijn om prooien te vangen.
Wat drinken panda’s
De panda haalt het meeste water uit de bamboe en grassen die ze eten. Daarnaast drinkt hij vers water uit beekjes en rivieren. De rode panda likt tevens het vocht van smeltende sneeuw af van zijn poten om water binnen te krijgen. Interessant, hè?
Leefgebied panda’s
Het originele panda leefgebied is voor zowel de reuzenpanda als de rode panda in Azië en dan het liefst op grote hoogte. De reuzenpanda leeft in bamboebossen om ervoor te zorgen dat hij altijd genoeg te eten heeft.
Waar komen panda’s voor?
Jammer genoeg, leven er steeds minder panda-soorten in het wild. De meeste panda’s vind je in dierentuinen over de hele wereld.
Waar leven panda’s in het wild?
De rode panda leeft in Zuid-Zuidoost Azië in het Himalaya-gebergte op 2.200 tot 4.800 meter hoogte. De reuzenpanda leeft in Oost Azië en dan voornamelijk in het midden van China. Dit op hoogte van 1.200 tot 3.900 meter.
Panda voortplanting
De voortplanting van panda’s gaat bij beide soorten ongeveer hetzelfde. Ze leven allebei voornamelijk alleen en komen alleen in contact met mannetjes of vrouwtjes in het paarseizoen. Dit is bij de reuzenpanda in de maanden maart tot mei en bij de rode panda in de maanden december tot maart. Het is nogal een zoektocht, want vrouwelijke reuzenpanda’s zijn maar drie dagen per jaar vruchtbaar!
Panda zwangerschap
Hoe lang zijn panda’s zwanger, vraag je? Een reuzenpanda is zo’n vier tot vijf maanden zwanger (112 tot 163 dagen). Bij een rode panda is dit ongeveer 130 dagen. De rode panda maakt een nest in een holle boomstam of een spleet van een rots.
Panda baby
Wanneer de jongen ter wereld komen, zijn ze doof en blind en daardoor erg afhankelijk van de moeder panda. Maar ze groeien snel. Een baby reuzenpanda is na twee maanden al twintig keer zo zwaar als bij de geboorte! De jongen van beide soorten stoppen met het drinken van moedermelk als ze zo’n elf tot twaalf maanden oud zijn. Vanaf dan worden ze zelfstandiger, al zijn deze dieren pas volwassen in hun zesde levensjaar.
Een bedreigde diersoort
Het is niet voor niets dat de reuzenpanda het logo is van WNF (Wereld Natuur Fonds), want de panda wordt met uitsterven bedreigd. De reden is dat leefgebieden steeds kleiner worden doordat de bossen worden gekapt voor landbouwgrond. Hoe minder bamboe, hoe minder deze dieren kunnen eten en je weet inmiddels dat deze dieren onwijs veel voedsel nodig hebben om te overleven. Ook kunnen ze steeds moeilijker naar een ander gebied trekken om op zoek te gaan naar voedsel of andere panda’s om mee te paren.
Hoeveel panda’s zijn er nog?
Gelukkig gaat het steeds beter met deze dieren en dat komt door de mens. Mede door het WNF zijn er steeds meer reservaten waarin deze dieren ongestoord kunnen leven. Er zijn nog ongeveer 1.900 reuzenpanda’s in het wild, bij rode panda’s is dit aantal naar schatting 2.500.
Panda’s in Nederland
Je zal het misschien wel meegekregen hebben, maar we hebben sinds een aantal jaar ook panda’s in Nederland. Niet in het wild natuurlijk, maar in de dierentuin.
Panda’s Rhenen: Ouwehands Dierenpark
Er zijn maar een paar dierentuinen buiten China die reuzenpanda’s hebben en Ouwehands Dierenpark in Rhenen is daar één van. De reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen zijn sinds 2020 de trotse ouders van het panda-jong Fan Xing. Dat is heel bijzonder, wat deze dieren paren een stuk minder snel in gevangenschap.
Panda’s dierentuin
Naast de reuzenpanda’s, vind je rode panda’s veel in de dierentuin. Zo ook in Nederland. Diergaarde Blijdorp coördineert zelfs het Europese fokprogramma.
Panda weetjes
Op zoek naar weetjes over panda’s voor je panda werkstuk? Lees dan snel verder! We vertellen je hier alles wat je wilt weten over deze dieren.
Zijn panda’s gevaarlijk?
Een panda gevaarlijk voor de mens? Alleen in uitzonderlijke gevallen. In het wild kan een reuzenpanda wel heel fel worden, bijvoorbeeld om een andere reuzenpanda uit het territorium te verdrijven.
Hoe oud kunnen panda’s worden?
Reuzenpanda’s kunnen in het wild ongeveer tien tot vijftien jaar worden. In gevangenschap worden ze veel ouder: de oudste reuzenpanda in een dierentuin was Bao Bao, deze mannelijke panda werd wel 30 jaar! Rode panda’s worden gemiddeld zo’n acht jaar oud, in gevangenschap is dit zo’n dertien jaar.
Hoe communiceren panda’s?
De kleine panda communiceert met geur, bepaalde bewegingen en geluid. Zo grommen ze, fluiten, blazen en snuiven ze om andere panda’s te bereiken in paartijd. Een reuzenpanda gebruikt geluid om te communiceren, maar ook de urine en uitwerpselen worden gebruikt om een potentiële partner te vinden. Het geluid lijkt helemaal niet op het gebrul van beren, maar heeft meer weg van het geblaf van honden. Interessant, vind je niet?