Wanneer je zoekt naar het dodelijkste dier ter wereld verwacht je op zijn minst een ruig, groot dier met flinke klauwen en scherpe tanden. Wat als we je vertellen dat het dier met de meeste dodelijke slachtoffers per jaar een dier is dat je zelf van heel dichtbij hebt gezien?
Het dodelijkste dier ter wereld is… de mug
Misschien geloof je het niet direct, maar de mug is toch echt het gevaarlijkste dier voor de mens. Niet omdat het een agressief roofdier is die de mens niet kan onderscheiden van zijn prooi, maar omdat de mug virussen en ziektes verspreidt die voor de mens erg dodelijk kunnen zijn.
De malaria mug
De bekendste en ook één van de dodelijkste muggen op aarde is de malaria mug. Elk jaar overlijden ± 700.000 mensen aan het malaria virus dat door deze mug is verspreid. De meeste doden vallen in derdewereldlanden en arme gebieden. Vooral het continent Afrika kent veel doden door het malaria virus. Andere dodelijke ziektes die muggen kunnen overbrengen zijn: de gele koorts, dengue, westnijlziekte en zika.
Dodelijke muggen in Nederland
Maar er is ook goed nieuws, want er zijn eigenlijk geen dodelijke muggen in Nederland. Die irritante mug die jou ’s nachts wakker houdt kan je dus wél irriteren, maar niet ziek maken.
Opletten op de tijgermug
Al blijven we wel alert met de tijgermug. Deze mug komt van oorsprong alleen voor in het warme zuiden, maar komt nu steeds vaker voor in Europa. Zo werd deze mug al eens eerder in België gevonden. Deze mugsoort draagt zelf geen virussen met zich mee, maar kan wel virussen opzuigen bij mensen. Dit wordt pas echt een probleem bij mensen die net terugkeren van een tropische vakantie en zo’n virus met zich mee dragen.
Dodelijkste dier ter wereld: dit is de top 5
#2 de mens. De tweede plek komt voor jou misschien ook als een verrassing. Met ± 400.000 doden per jaar komen wij na de muggen. Oorlog of niet: ook wij mensen zijn niet erg lief tegen elkaar.
#3 slangen. Het gif van slangen zorgt jaarlijks nog voor ±100.000 menselijke slachtoffers. Ondanks dat er voor de meeste giftige slangensoorten al een anti-gif is ontwikkeld, komt het nog vaak voor dat een slangenbeet niet op tijd behandeld kunnen worden. De slang is daarmee het derde dodelijkste dier ter wereld.
#4 honden. Nog zo’n verrassing: ons favoriete huisdier zorgt voor meer dodelijke slachtoffers dan je zou denken. Er vallen 25.000 doden per jaar door een dodelijke beet van een hond. Gelukkig komt dit in Nederland nauwelijks voor. De doden zijn te verklaren aan het hondsdolheid-virus dat voor mensen dodelijk is.
#5 tseetseevlieg. Je bent deze vlieg – gelukkig – nog nooit tegengekomen in Nederland. Net als bij de mug, kan deze vlieg een gevaarlijke ziekte overbrengen. Deze slaapziekte zorgt voor vermagering, verwardheid, slaapstoornissen en een coma. Ook dit insect komt vooral in Afrika voor en is verantwoordelijk voor zo’n 10.000 doden per jaar.
Gevaarlijk, maar niet dodelijk
Dieren zoals de haai, tijger, leeuw, krokodil, en nijlpaard zijn geen lieverdjes, maar ze doden gelukkig wel weinig mensen. Dit komt doordat deze dieren de mens niet als een prooi zien. Aanvallen op de mens zijn dan ook vaak uit waarschuwing. Je komt in hun territorium en daar zijn ze alles behalve blij mee. Een witte haai laat een mens bij een aanval bijvoorbeeld al redelijk snel weer los, omdat de mens niet op zijn menu staat. Dit maakt ze gevaarlijke dieren, maar niet dodelijk.
Een uitzondering is de ijsbeer. Dit zoogdier ziet de mens namelijk wél als een prooi. Hierdoor worden veel ijsberen afgeschoten wanneer ze te dicht bij mensen in de buurt komen.
Geef een reactie