De bruine beer ziet er in een oogopslag erg schattig uit, echter wil je deze niet in het echt tegenkomen. Deze dieren zijn zoogdieren, die alles eten. De beer loopt al een lange tijd rond, de Latijnse naam is er namelijk al sinds 1758. Ursus Actros is de Latijnse naam voor dit mooie dier. Gelukkig is dit dier geen bedreigde diersoort, er is wel een opvangcentrum voor deze dieren in Roemenië. Dit komt omdat in dat gebied het leefgebied van deze dieren een stuk minder wordt. De bruine beer heeft een paar ondersoorten, deze leven vooral in Noord – Amerika. 3 van deze ondersoorten zijn:
- Kodiakbeer
- Grizzlybeer
- Mexicaanse beer
Uiterlijke kenmerken bruine beer
Het uiterlijk van dit dier kan erg variëren, sommige zijn erg klein en andere weer heel groot. De mannetjes zullen tussen de 1,7 m en 2,8 m lang worden, met een gewicht tussen de 100 en 310 kg. Een vrouwtje is een stuk lichter namelijk tussen de 60 en 200 kg.
1 van de kenmerken zijn de grote scherpen klauwen, deze kunnen zij niet intrekken. Beren zijn ook zoolgangers, zij laten dus grote voetafdrukken achter. Doordat zij zulke grote poten hebbe kunnen ze erg snel rennen, zo een 50 km per uur!
Beren hebben een dikke vacht, de kleur kan verschillen maar is bijna altijd bruin, dit kan afwijken naar zwart of wat gelig. Zij hebben een mooie grote kop met kleine ronde oren, met deze oren kunnen zij uitstekend horen. Het zijn zulke grote dieren, maar toch hebben ze een hele kleine staart de staart is tussen de 6 en 21 millimeter lang.
Met de ogen kunnen ze niet zo goed zien, de neus daar in tegen is uitstekend. Met de neus kan een dood dier van wel 25 kilometer ver geroken worden. Bijna alle lichaamsdelen van de bruine beer hebben iets wat dit dier helpt om te overleven.
Leefgebied van de bruine beer
Bruine beren hebben een heel groot leefgebied, ze komen zelfs in verschillende werelddelen voor. Deze beren kun je tegenkomen in Scandinavië, Eurazië, sommige stukken van Azië, de Balkan en Noord-Amerika.
Beren hebben verschillende gebieden waarin zij kunnen leven, namelijk toendra’s, grote bossen en bergachtige gebieden. Dit is allemaal erg verschillend van elkaar, zo zie je dat beren zich gemakkelijk kunnen aanpassen. Toch willen ze niet graag gestoord worden, daarom leven ze ver van de mens vandaan in de bossen. Ze bevinden zich wel vaak op gebieden zoals de toendra’s maar voor het grootste deel zijn ze in de bossen te vinden.
Door deze dieren word eigenlijk altijd op hun zelf geleefd, de territoria kunnen overlappen met elkaar. Meestal is het zo dat er verschillende vrouwtjes leven in 1 territoria van een volwassen mannetje.
Er was een tijd dat de bruine beer ook leefde in Nederland, jammer genoeg is dit al heel lang niet meer zo. Dit komt door 2 redenen, namelijk de jacht op de beren en de ontbossingen. De laatste beer was ongeveer tot 1000 na christus in Nederland. Nu is er alleen nog maar een bruine beer in de dierentuinen van Nederland te vinden.
Voedsel bruine beren
Je zult misschien denken door de grote van het dier dat het een carnivoor is, echter is dit niet zo. Deze dieren zijn omnivoren, alleseters dus. Zij eten voornamelijk plantaardig voedsel , dingen die zij eten zijn: bessen, noten, zeewier, vruchten etc. Het is geen fabeltje dat beren van honing houden, ze houden erg veel van zoeten dingen.
Ook eten deze dieren kleine diertjes als vissen, insecten, kleine zoogdieren en soms een groot dier. Meestal is dit grote dier die al dood is. Er zijn beren die in sommige gebieden wel jagen op grote dieren, dit zijn hoefdieren zoals herten en elanden. Ze jagen alleen op grote dieren wanneer er weinig voedsel aanwezig is en ze niet anders kunnen. De beer eet dus echt alles.
Voortplanting van de bruine beer
In een bepaalde tijd van het jaar is het paartijd voor de beren, deze tijd is van mei tot juni. Dit is een erg korte tijd. Beren kunnen paren wanneer zij ongeveer 5 jaar oud zijn. Als de beren samen hebben gepaard wordt de bevruchting een hele lange tijd uitgesteld, ongeveer 4,5 tot 7 maanden.
Meestal is er een draagtijd van ongeveer 60 dagen voordat de jongen worden geboren. Er worden per keer 1 tot 3 jongen geboren, deze worden altijd tijdens de winterslaap geboren in januari/ februari. Wanneer de jongen worden geboren zijn ze erg licht, ongeveer 350 gram, kaal en blind.
Beren kunnen meerdere keren bevallen, dit is wel ongeveer weer na 3 jaar. Vaak blijven broers en zussen nog een tijde bij elkaar na het verlaten van hun moeder, dit is meestal rond de 2 jaar. Zo kunnen zij elkaar nog een beetje helpen.
Winterrust van de bruine beer
Veel dieren hebben een winterslaap in de winter, een beer heeft geen winterslaap maar een winterrust. Bij een winterslaap worden de dieren gehele winter niet meer wakker, bij een beer is dit anders. De bruine beer wordt af en toe wakker en gaat dan even zijn behoefte doen of een klein hapje eten. Wel is het zo dat beren voor hun winterrust extra veel eten, dit doen zij zodat ze een grote vetlaag krijgen. Zo kunnen zij namelijk de hele winter door gaan.
Weetjes van de bruine beer
- De beer heeft 2 verschillende soorten haren in zijn vacht, zo wordt zijn huid en vacht beschermt. De lange haren beschermen de korte haren en de huid en de korte haren houden de beer lekker warm.
- Beren kunnen zo hard bijten dat ze zelfs met gemak een bowlingbal kapot kunnen bijten
- Er wordt hard hun best gedaan door de beren om hun eigen geur weg te krijgen, dit doen zij door in de modder te rollen zodat zij erg stinken
- Zij kunnen op hun achterpoten lopen, helaas wordt dit soms wel misbruikt voor toeristische attracties
- Een slim brein hebben deze dieren wel, zij vegen hun eigen voetsporen uit zodat ze niet gevonden worden door jagers