Het vogelbekdier is een bijzonder dier om naar te kijken. Maar zijn uiterlijk is niet het enige bijzondere aan dit Australische dier. De meest leuke vogelbekdier weetjes lees je hier!
Is een vogelbekdier een zoogdier?
Laten we meteen de meest gestelde vraag over dit dier stellen: is dit dier eigenlijk een zoogdier? Het antwoord is ja, en wat voor een! Het is namelijk het enige zoogdier dat een snavel heeft. Hij behoort tot de mierenegels en wordt nog vaak (tevergeefs) verward met een reptiel. Dit komt omdat ze voornamelijk in het water leven.
Kenmerken
Zoals je nu al weet is een vogelbekdier een zoogdier die graag in het water leeft. Dit zijn de andere kenmerken van dit Australische dier:
- Hij heeft een snavel
- Hij heeft een fluweel achtige vacht die vergelijkbaar is met die van een mol
- Ze hebben geen oorschelpen
- Ze hebben kleine ogen in verhouding tot de rest van hun lichaam
- Hun snavel is te vergelijken met die van een eend
- Er zitten neusgaten aan de voorkant van de snavel waarmee hij onder water gemakkelijk kan ademen
- Ze hebben een solitair bestaan
- Hij kan maximaal vijf minuten onder water blijven
- Hij is het meest actief in de avond en nacht omdat het in de zomer extreem warm kan worden
- Ze trekken zich het lieft terug in hun zelfgegraven hol
- Ze kunnen zo’n dertien jaar oud worden. Mannetjes worden echter maar zes jaar oud.
Is een vogelbekdier giftig?
Ja, dat klopt. Het is één van de zoogdieren die giftig is. Alleen het mannetje heeft bij zijn achterpoten een spoor die in verbinding is met een gifklier die verstopt zit in zijn dij. Deze gifklier wordt ingezet in paringstijd om te strijden met andere mannetjes. Het gif is gevaarlijk voor dieren die ongeveer net zo groot zijn als een hond. Wij mensen kunnen er gelukkig niet aan dood gaan, alhoewel het wel kan zorgen voor extreme pijn die wel maanden aan kan houden.
Legt een vogelbekdier eieren?
Na een paring die onder water plaats vindt, legt het vrouwtje zo’n twee á vier weken later ± twee eieren. Deze hebben dezelfde lederachtige structuur als de eieren van reptielen. Het vrouwtje broedt zo’n tien tot twaalf dagen totdat de eieren opengaan. De jongen zijn blind, hebben nog geen vacht en ze zijn extreem klein (nog geen 25 mm lang!). Bijzonder is dat een vogelbekdier geen tepels heeft om haar jongen te voeden. De melk komt uit talgklieren in de haren op de buik. De melk lekt zo uit haar lichaam en de kleintjes likken dat vervolgens op. Na vier maanden kunnen de jonge vogelbekdieren het nest verlaten en zelfstandig op zoek naar eten.
Benieuwd welke dieren nog meer eieren leggen? Lees dan het blog Welke dieren leggen eieren?
Wat eet een vogelbekdier?
Dit is een vraag die misschien wel door je hoofd spookt. Ze voeden zich met ongewervelde waterdieren zoals larven, wormen en weekdieren. Wanneer het dier zijn prooi heeft gevangen slaat hij deze op in zijn wangzakken en zwemt vervolgens naar boven wanneer hij voldoende heeft opgeslagen. Al drijvend op het wateroppervlak gaat hij zijn prooien verteren. Iets wat nog geen tien seconden hoeft te duren.
Australië: hét vogelbekdier leefgebied
Minstens net zo bijzonder is het leefgebied van dit zoogdier. Hij komt namelijk alleen voor in het oosten van Australië. Het dier is down under erg populair en wordt daarom nog regelmatig als mascotte gebruikt.
Een snavel vol met elektroreceptoren
Bijzonder is dat de snavel van een vogelbekdier wordt gebruikt als een tastorgaan. Er zitten zenuwuiteinden in en elektroreceptoren. Dit laatste zijn gevoelig voor elektrische velden die ontstaan wanneer een prooi in de buurt is. Dit is voor het dier de enige manier om de omgeving waar te nemen onder water omdat de ogen, oren en neusgaten dan dicht gaan. Deze elektroreceptie is erg bijzonder bij zoogdieren.
Perry het vogelbekdier
Dit dier is voor veel jonge mensen bekend geworden door de tekenserie Phineas and Ferb. Perry het vogelbekdier is het huisdier van de twee broertjes en werkt als geheim agent om de slechte plannen van Dr. Doofenshmirtz te stoppen.
Vogelbekdier als huisdier
Doordat dit dier zo zeldzaam is, is het verboden om hem als huisdier te houden. Australië heeft zelfs de export van deze dieren verboden zodat er geen vogelbekdieren in het buitenland te vinden zijn. Wil je dit bijzondere dier een keer in het echt tegenkomen? Dan moet je toch echt naar dit eiland afreizen, want je vind hem alleen in Australische wildparken en natuurreservaten.