Wist je dat er zo’n 7300 soorten kikkers zijn op de wereld? Veel hè? Op deze pagina ontdek je alles over deze kleurrijke dieren. Zo leer je alles over kikkervisjes en vertellen we je welke je ook in ons eigen ‘kikkerlandje’ tegen kunt komen.
Kenmerken van de kikker
Kikkers (Anura) zijn samen salamanders en wormsalamanders onderdeel van de amfibieën. Ze vormen de grote meerderheid van deze groep koudbloedige dieren: zo’n 88% van alle amfibie soorten bestaat uit kikkers. Ze zijn gewerveld, hebben grote uitpuilende ogen en lange achterpoten waarmee ze ver en hoog kunnen springen. Het is je misschien al een keer opgevallen, maar de kikker heeft een kwaakblaas waarmee ze zo hard kunnen kwaken. Dit doen ze om partners naar zich toe te lokken. Dit is best bijzonder, want het zijn de enige dieren die dit kunnen.
Een speciale huid
Ook bijzonder is de huid. Door deze speciale huid nemen ze water op: water drinken is voor de kikker dus niet nodig. Dit betekent wel dat de kikker zich moet blijven omringen in een vochtige leefomgeving omdat hij anders uitdroogt.
Hoe oud wordt een kikker?
De maximale leeftijd van een kikker verschilt per soort, maar over het algemeen wordt een wilde kikker zo’n vijf tot tien jaar oud.
Verschil kikker en pad
Alhoewel een pad en een kikker veel op elkaar lijken, is er toch echt een verschil tussen de twee. Een pad heeft namelijk het orgaan Bidder. Dit is een voortplantingsorgaan dat ervoor zorgt dat het mannetje zelf eicellen kan aanmaken en daarmee opeens een vrouwtje wordt. Cool hè?! Een misvatting is dat kikkers met een ruwe huid automatisch padden worden genoemd. Terwijl er ook kikker soorten zijn met een ruwe huid en ook padden soorten met een gladde huid.
Soorten kikkers
- Groene kikker
- Bruine kikker
- Heikikker
- Boomkikker
- Meerkikker
De grootste kikker ter wereld
De Goliathkikker kan wel 17 tot 32 cm groot worden en drie kilo wegen! Je vindt ‘m in West Afrika.
Tropische kikkers
In de tropen vind je exotische kikkers zoals de pijlgifkikker. Dit is een speciale familie van de kikker die een opvallend uiterlijk heeft. Van felle kleuren, stippen en strepen: deze kikker is een feestje om naar te kijken. Het zijn dan ook populaire dieren om als huisdier te hebben.
Leefgebied kikker
Waar leven kikkers, vraag je? Eigenlijk overal op de wereld. Zowel in de Tropen als in hele koude gebieden. Doordat ze zich goed kunnen aanpassen, kunnen deze amfibieën dus bijna overal wel overleven. De meesten leven in vochtige gebieden en betreden het water alleen wanneer ze eitjes gaan leggen. Al zijn er ook soorten die uitsluitend in het water leven. Kikkers leven ook graag in groepen. Als je hier meer over wil weten, lees dan de blog Hoe noem je een groep kikkers?
Kikkers in Nederland
In Nederland kun je zes verschillende kikker soorten tegen komen:
- Bruine kikker
- Bastaardkikker
- Poelkikker
- Meerkikker
- Heikikker
- Boomkikker
Kikker als huisdier
Je kunt een kikker ook als huisdier houden in een speciaal terrarium. Al raden we je niet aan om de gevangen kikker uit je achtertuin in een kooi te stoppen. Het is namelijk lastig om te achterhalen welke soort het precies is. In Nederland is het overigens ook verboden om dieren te vangen en te houden als huisdier.
Maar wanneer je een kikker in huis hebt gehaald die je wél als huisdier mag houden, is het handig om een terrarium aan te schaffen die groot genoeg is voor het beestje. Goed om te weten: het zijn geen dieren waar je lekker mee kunt knuffelen.
Wat eten kikkers?
Een kikker heeft net een ander dieet dan jouw reguliere huisdier. De meesten eten levende krekels, wormen, en larven. Ook wanneer ze jouw huisdier zijn.
Wat eten kikkervisjes?
Kikkervisjes die net uit de eitjes komen eten algen en hun eigen kikkerdril.
Wat eet een kikker?
Zodra de kikkervisjes uitgroeien tot een grote kikker eten ze insecten, luizen en larven. Ze vangen hun prooi met hun kleverige tong en gebruiken hun kleine tanden alleen om de prooi vast te houden in hun bek.
Voortplanting kikkers
Na wat gekwaak heen en weer, gaan het mannetje en vrouwtje met elkaar paren. Deze parende kikkers zitten bovenop elkaar, maar de bevruchting van de eitjes vindt toch echt uitwendig plaats. Zodra het vrouwtje haar eitjes afzet, loost het mannetje zijn zaad om deze te bevruchten.
Kikkerdril
De grote hoeveelheid eitjes wordt ook wel kikkerdril genoemd en vind je vooral in stilstaand water als vijvers. Uit deze kikkerdril groeien binnen enkele dagen kikkervisjes. Zij hebben nog geen poten en ademen door kieuwen. In de metamorfose groeien ze later achterpoten, voorpoten en op een gegeven moment verdwijnen de kieuwen. Het duurt over het algemeen een paar weken voordat kikkerdril uitgroeit tot een dier dat al veel lijkt op de kikker.
Leuk om te weten: volgens RTL nieuws paren kikkers steeds vroeger met elkaar. Waar we de eerste kikkerdril in april zagen, is dat nu al eind maart.