Papegaaien kenmerken zich door hun sterke, gebogen snavel, prachtige kleuren en rechtopstaande houding. De meeste papegaaien vertonen weinig tot geen seksuele dimorfie (verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes). Ontdek op deze pagina alles over de papegaai!
Papegaaien in alle soorten en maten
Papegaaien kennen we in vele soorten, maten en kleuren. Ondanks alle verschillen, hebben ze allemaal die typerende, kromme snavel. Die hebben ze namelijk nodig voor het kraken van noten en zaden. Daarnaast is hun snavel handig bij bouwen, klimmen, slopen en bijten.
Het zijn intelligente vogels die uitdaging nodig hebben, hij wil zich niet vervelen. In de natuur zijn ze namelijk wel 5 tot 8 uur bezig met het zoeken en eten van voer.
Papegaai als huisdier
Als je een papegaai als huisdier wil, is het dus belangrijk dat ze zich niet gaan vervelen. Je kan dit voorkomen door sloopspeelgoed aan te schaffen, klimtouwen op te hangen of ze te voorzien van voldoende speeltjes.
Papegaaien zijn erg interessant en gezellig om in huis te nemen. Hun prachtige veren, intelligente brein en brutale karakter zorgen voor voldoende vermaak. Ideaal, zou je denken. Maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voor je een papegaai in huis neemt.
Door hun intelligentie zijn het namelijk soms ware uitdagingen. Zo’n naprater is lang niet hetzelfde als een hond, kat of konijn.
Welke papegaai past bij jou?
De beste papegaai als huisdier bestaat niet. Elke soort heeft zijn eigen trekjes en karakter. De intelligentie van deze vogel zorgt ervoor dat hij veel aandacht, afwisseling en opvoeding nodig heeft.
Kan je hier niet aan voldoen? Dan kan het zijn dat je papegaai gaat bijten en krijsen of zichzelf kaal gaat plukken. Denk dus goed na voor je de keuze maakt.
Sociaal, slim en eenkennig
Van nature zijn papegaaien erg sociaal, dat is dan ook de reden dat ze kunnen praten. Dat praten is niet helemaal echt, ze imiteren hun soortgenoten om indruk te maken. Omdat ze zo sociaal zijn, betekent dat een papegaai als huisdier ook gezelschap nodig heeft.
Een soortgenootje is daarvoor de perfecte oplossing. Dat betekent voor jou gelijk dubbel zoveel gezelligheid, gepraat en intelligentie. Van alle vogelsoorten hebben papegaaien namelijk relatief gezien de grootste hersenen. Dat maakt ze erg slim.
Daarnaast zijn ze erg gesteld op slechts één persoon. Pakt dat verkeerd uit? Dan kan dat leiden tot agressie tegen vreemden die bij je thuis komen. Houd daar rekening mee en zorg er desnoods voor dat je kleurrijke vriend niet in dezelfde ruimte kan komen als je bezoek.
Papegaai soorten
Het aantal soorten papegaaien staat ongeveer op 350. Vier daarvan komen wereldwijd voor en worden in Nederland vaak als huisdier gehouden.
Hoeveel papegaai soorten er precies als huisdier gehouden worden, is moeilijk te zeggen. Maar om je een beeld te geven, zetten we de tien meest populaire soorten op een rijtje. Deze papegaaien kun je leren praten en je kunt ermee spelen:
- Roodstaartpapegaai
- Amazonepapegaai
- Parkiet
- Conures
- Eclectuspapegaai
- Kaketoe
- Ara
- Dwergpapegaai
- Pionus
- Quaker
- Kakapo
Vragen over papegaaien
Omdat je waarschijnlijk nog veel meer wil weten over deze naprater, zetten we een aantal vragen + antwoorden over papegaaien voor je onder elkaar.
Hoe oud wordt een papegaai?
Een papegaai wordt sowieso 50 jaar. Alle papegaai soorten kunnen minimaal deze leeftijd bereiken.
Hoe weet je hoe oud een papegaai is?
Als je er een aanschaft, is het verplicht dat hij een pootringetje heeft. Dit toont namelijk aan dat hij niet uit het wild komt. Aan die pootring kun je gemakkelijk de leeftijd aflezen.
Twijfel je over de leeftijd? Check dan de:
- Oogkleur: jonge papegaaien hebben een donkerdere oogkleur dan oudere.
- Veren: hoe doffer de veren, hoe jonger de papegaai is.
Wat eet een papegaai?
Een papegaai eet vooral zaden, noten, fruit en ander plantaardig voedsel als bloemen of scheuten. In sommige gevallen eet hij ook nectar of insecten, zoals de Lori. Sommige papegaai soorten, zoals de ara en de grijze roodstaart hebben een natuurlijk dieet dat soms voor wel 80% uit vetrijke palmnoten bestaat.
Wat kost een papegaai?
Gemiddeld ben je €650 kwijt voor het aanschaffen van een papegaai. Dit kan echter per soort en kweker verschillen. Goedkoop is hier vaak duurkoop. Maak je beslissing dus niet op basis van de prijs.
Waar leeft een papegaai?
Naast dat je een papegaai als huisdier in huis kan nemen, leven ze natuurlijk ook in het wild. Papegaaien komen van nature voor op het gehele zuidelijk halfrond, met name in de tropen, waar het lekker warm is. Ze houden niet van kou en tocht.
Kan een papegaai buiten leven in Nederland?
Om die laatste reden kunnen ze niet goed buiten leven in Nederland. Toch kunnen ze zowel binnen als buiten gehuisvest worden. Zorg er dan wel voor dat ze een verwarmd en tochtvrij buitenverblijf hebben.
Hoe slaapt een papegaai?
Een papegaai slaapt veel en graag. Wel 12 uur per dag! Dat komt doordat er in oerwouden gemiddeld maar 10-12 uur licht is op een dag. De rest van de tijd wordt besteed aan slapen en rusten.
Wees er dus alert op dat jouw papegaai voldoende slaap en rust krijgt. Een handige tip: zet de kooi in een kamer waar je ’s avonds niet meer komt. Zo kan hij rustig in slaap vallen, zonder te veel licht en geluid. Vermijd daarbij ook het raam.
Niet alleen komt de zon daardoor te vroeg op, hij staat dan ook in de tocht en daar kan hij ziek van worden of zelfs een longontsteking door krijgen.
Hoe ver kan een papegaai vliegen?
Papegaaien brengen in het wild de meeste tijd door in bomen. Ze klauteren meer dan dat ze vliegen en zitten zelden op de grond.
Meer leuke dieren weetjes en feitjes?
Dan ben je bij dierpedia.nl aan het juiste adres. Of je nu je spreekbeurt over een bepaald dier wil houden, meer informatie wil over jouw huisdier of gewoon benieuwd bent, je leest hier alles over veel verschillende soorten dieren.
Ga direct naar al onze:
Of gebruik de handige zoekbalk rechts bovenin om jouw favoriete dier op te zoeken.