We kennen hem allemaal. Met zijn elegante lange poten en zijn flitsende felroze kleur is de flamingo een sierlijke verschijning. Het is een dier dat je niet snel in Nederland tegen verwacht te komen. Maar, dat is niet het geval… Hier lees je waarom.
Wat is een flamingo?
Wat is een flamingo nou precies? De Europese flamingo of de Phoenicopterus roseus, behoort tot de familie Phoenicopteridae. Als we dit woord van het Latijn naar het Nederlands vertalen is dit gewoon: Flamingo’s! Het roze dier valt onder de categorie vogels en kan dan ook enorm goed vliegen (tot wel 56km per uur!) In eerste instantie is dit niet iets wat je zou verwachten van de flamingo. Het dier kan wat onhandig overkomen in de lucht en lijkt daardoor geen topsnelheid te kunnen maken.
Soorten flamingo’s
- De Chileense flamingo (Phoenicopterus chilensis);
- Andesflamingo (Phoenicoparrus andinus);
- Caribische, Rode, Grote of Cubaanse flamingo (Phoenicopterus ruber);
- James’ flamingo (Phoenicoparrus jamesi);
- Kleine flamingo (Phoeniconaias minor);
- Europese, Gewone of Roze flamingo (Phoenicopterus roseus).
Vogeltrek of vogel trek?
Waar flamingo’s heen trekken verschilt per soort. De een trekt naar het westen van Afrika en de ander naar het oosten van de Middellandse zee. Niet alle soorten trekken überhaupt en sommigen blijven bij wat ze kennen.
Wat eten flamingo’s?
Veel vogels gedijen op water. Zo ook de flamingo. De vogel prefereert ondiepe zoute wateren. Hij leeft in symbiose (samenwerking) met de zee. Dit doordat de zee het dier van voedsel voorziet. Flamingo voedsel bestaat uit een verscheidenheid van bronnen:
- Zout water kreeftjes;
- Mosselen;
- Slakken;
- Garnalen;
- Diverse kleine waterdiertjes.
Maar de sierlijke acrobaat is niet uitsluitend carnivoor, zo eet het ook:
- Zaden;
- Waterplanten;
- Algen.
Hoe eet een flamingo dan? Spietst hij zijn prooi? Neemt hij een grote slok water in de hoop dat er voedsel in zit? Nee hoor. De snavel van de flamingo is speciaal ontworpen om een maaltijd binnen te krijgen. Dankzij lamellen, dit is een soort structuur van haartjes, filtert de grote vogel het eten behendig uit het water.
Waar de zee aan de flamingo geeft, geeft de flamingo ook weer terug aan de zee. Zo zorgt hij er bijvoorbeeld voor dat er geen overpopulatie ontstaat van de diertjes die het eet. Overpopulatie kan zorgen voor een disbalans in het ecosysteem en vertroebeling van het water. Dat de flamingo zich tegoed doet aan versnaperingen van de zee is dus erg belangrijk.
Waar leven flamingo’s?
De flamingo heeft een exotische origine. Maar waar komt de flamingo vandaan? Denk hierbij aan gebieden als:
- Zuid-Amerika:
- Zuid-Europa:
- Afrika;
- Het Midden-Oosten;
- En het Caribisch gebied.
Iets wat je misschien niet zou verwachten is dat er een flamingo bestaat die in Nederland ook in het wild voorkomt. Dit is de Europese flamingo, ook wel de Phoenicopterus roseus genoemd. Deze soort is te vinden in het Zwillbrocker Venn, op de grens met Duitsland.
Hoe ziet een flamingo eruit?
Flamingo’s zijn van zichzelf grijs van kleur. Huh, grijs? Ja echt! Er is niks mis met je ogen, je hoeft niet naar de opticien. Het klopt dat de meeste flamingo’s op den duur roze zijn. Maar, waarom is een flamingo roze?
Dit komt allemaal door het dieet van de vogel. Doordat de zoutwater liefhebber in de loop van zijn leven kreeftachtige eet krijgt het biologische roodachtige kleurstoffen binnen. Ook wel carotenoïde genoemd. Naast zijn roze kleur heeft het dier nog meer opvallende kenmerken. Hier vind je een lijstje van de uiterlijke eigenschappen van de flamingo:
- Lange ‘S’ vormige nek;
- Een geknikte, massieve snavel. Roze gekleurd met een zwarte punt;
- Flink lange benen;
- Korte tenen met zwemvliezen ertussen;
- Gemiddelde lengte van 1,50 m;
- Gemiddelde gewicht van ongeveer 4KG.
Een flamingo wordt hooguit 25 wanneer ze in het wild leven. Door een luxueuzere levensstijl en minder kans om prooi te worden van een hongerig roofdier is het zo dat flamingo’s in gevangenschap vaak ouder worden.
Acrobatiek voor gevorderden
Een vraag die vaak gesteld wordt is: ‘waarom staat een flamingo op één poot?’. Dat de vogel zo van balanceren houdt heeft twee redenen:
- Gemak;
- Warmteregeling.
De roze verschijning staat op één poot als het zich op zijn gemak voelt. Het elegante dier kan zij evenwicht bewaren doordat het zijn opgetrokken been op slot kan zetten.
Kou is een andere factor waardoor flamingo’s hun been optrekken. Doordat de dieren voor een lange tijd met hun poten in koud water staan kan de kou ze op een gegeven moment te veel worden. Door één poot op te trekken blijft die in ieder geval lekker warm. Denk maar aan wanneer jij je handschoenen vergeten bent terwijl je moet fietsen door guur weer. Om de beurt gaat er een hand in je jaszak. Dan verkleum je tenminste niet hélemaal.
De flirtende flamingo
Een flamingo zul je niet vaak in zijn uppie zien. Het is een dier dat in kolonies leeft en dus houdt van gezelschap. Wanneer het broedseizoen aanbreekt beginnen zowel de vrouwtjes als de mannetjes aan meerdere uitgebreide groepschoreografieën. Zo een dans bestaat uit verschillende bewegingen. Het begin van de dans is meestal het uitstrekken van de kop terwijl ze hem heen en weer zwaaien. Dit gaat gepaard met luid geroep. Als ze nu nog niet de aandacht hebben getrokken van een eventuele partner weten wij het ook niet meer. Maar hiermee is de dans nog niet afgelopen.
Er komt meer aan te pas om een ‘match made in heaven’ te vinden. De professionele dansers strekken vervolgens hun nek uit en tonen hun zwarte veren door het spreiden van de vleugels. Hierna gaat de staart de staart naar boven en de kop naar beneden. Om zodoende de zwarte vluchtveren te laten zien.
Flamingo’s en hun broedritueel
Flamingo’s zijn dus vogels. Dit betekent dat ze eieren leggen. Het dier paart en broed één keer per jaar. Een nest dat meestal uit één ei maar in uiterste gevallen uit twee eieren bestaat. Waar de dieren heen trekken om te broeden verschilt dus per soort. Zoals te lezen is in het kopje ‘Vogeltrek of vogel trek’.
Zijn flamingo’s een bedreigd diersoort?
Gelukkig worden flamingo’s zelf niet bedreigd. Het is zelfs zo dat de het dier in beschermde gebieden flink toeneemt. Wat wel een gevaar voor de flamingo kan zijn is onder andere vervuiling. Op den duur kan dit zorgen voor een afname van de flamingo.
Dus zolang we met zijn allen goed voor onze aarde zorgen, kan jij je nog erg lang blijven verwonderen over de grijze vogel die langzaam roze wordt.