Wil je de conditie van jouw wedstrijdpaard vergroten? Vergeet dan niet te kijken naar de elektrolyten van je paard. Waarom dat zo is, ontdek je in deze blog. Ook vertellen we je over alle andere manieren om de fitheid van je paard te vergroten. Zit je er klaar voor?
Elektrolyten paard: zo werken ze
Eerst even terug naar de basis, want wat zijn elektrolyten precies? Dat zijn mineralen zoals kalium en magnesium die ervoor zorgen dat de vochtbalans op peil is. Zeker in de warme zomermaanden zweten paarden veel. Dat is niet erg, want wanneer een paard zweet, koelt hij af. Maar wanneer de vochtbalans niet op peil is, kan een paard niet zweten en raakt hij oververhit.
Veel elektrolyten worden samen met het zweet afgevoerd. Wanneer er een tekort is van elektrolyten kan een paard uitdrogen en daalt zijn uithoudingsvermogen. Het is voor wedstrijdpaarden daarom extra belangrijk dat zij voldoende zout (elektrolyten) in hun lichaam hebben.
Met deze 5 tips krijgt je paard een topconditie
Met deze vijf tips stimuleer je de conditie van je (wedstrijd)paard zodat hij in no time hartstikke fit is.
Tip #1: elektrolyten paard: zo kun je ze aanvullen
Je kunt een tekort aan vocht (bijvoorbeeld in de zomer) aanvullen met extra water. Maar voor de zoutopname heb je toch wat extra’s nodig; in het voer van paarden zit immers te weinig zout om de vochtbalans helemaal te herstellen.
Goed om te weten:
- Aanvullende elektrolyten supplementen werken vaak beter dan een zoutblok of een liksteen
- Gebruik alleen aanvullende supplementen bij paarden die zich fysiek erg inspannen of veel zweten
- Zorg voor extra vers water, zout maakt dorstig!
Tip #2: let op het gewicht van je paard
Het gewicht van je paard heeft op natuurlijke wijze ook invloed op zijn conditie. Afhankelijk van de bouw van en de paardenwedstrijden waar hij aan meedoet (dressuur of springen), kun je bepalen of jouw paard in topconditie is of niet.
Dit kun je o.a. doen door het gewicht paard te berekenen met de Body Condition Score (BCS). Je meet dan eigenlijk de conditie van je paard aan de hand van een aantal factoren waaronder de zichtbaarheid van zijn ribben, de dikte van zijn nek en de vorm van zijn kruis.
Tip #3: stel een trainingsschema samen
Om je paard in topconditie te krijgen, is het een goed idee om een trainingsschema samen te stellen waar de gezondheid van het paard voorop staat. Afwisseling speelt hierbij een grote rol. Train je paard o.a. op coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, maar vergeet ook de mentale gezondheid niet. Zorg voor voldoende ontspanning en beloon (en corrigeer) je paard regelmatig. Dit zorgt voor meer focus tijdens de trainingen.
Tip #4: bezoek regelmatig een sportpaardenarts
Bij de sportpaardenarts kun je terecht om de conditie van je wedstrijdpaard echt te onderzoeken. Zij kijken onder andere naar de luchtwegen, het hart, eventuele maagproblemen en spierfysiologie. Zo komen ze snel achter eventuele belemmeringen die zij vervolgens ook kunnen behandelen.
Tip #5: kijk naar aanvullende vitamines en mineralen
Wanneer je een wedstrijdpaard hebt, is de normale voeding vaak niet voldoende. Door de hoge inspanning van je paard kan je paard wel wat extra’s gebruiken. Omdat je bij de meeste voeding niet direct kunt aflezen hoeveel vitamines en mineralen erin zitten, kun je het gedrag van je paard onder de loep nemen. Een doffe vacht, brokkelhoeven en stijve spieren zijn een indicatie dat aanvullende supplementen nodig zijn.
Geef een reactie