Spinnen zijn fascinerende wezens die vaak angst inboezemen bij mensen, ondanks dat de meeste soorten volkomen onschadelijk zijn. Hier is een informatief artikel over spinnen, met de nadruk op verschillende soorten spinnen en enkele van de grotere exemplaren die je kunt tegenkomen.
Kenmerken van spinnen
Spinnen zijn geleedpotigen die behoren tot de klasse van dieren genaamd Arachnida en de orde Araneae. Ze zijn onderverdeeld in verschillende geslachten, waaronder trechterspinnen, wielwebspinnen, zakspinnen, wolfspinnen en jachtspinnen. Sommige van de meest angstaanjagende spinnen zijn vogelspinnen uit de Theraphosidae-familie, ook wel tarantulas genoemd.
Er zijn veel soorten giftige spinnen, waaronder zwarte en rode spinnen. De bekendste is de zwarte weduwe spin, die een pijnlijke maar niet dodelijke beet kan veroorzaken. Het is belangrijk om de juiste soort spin te identificeren om onschadelijke huisspinnen te onderscheiden van degenen die bijten. Gelukkig zullen de meeste spinnen die je in je huis of garage vindt, je niet meer kwaad doen dan je laten schrikken.
De spin is geen insect
Alle spinnensoorten worden arachniden genoemd omdat ze tot de klasse van dieren behoren die Arachnida wordt genoemd. Deze grote groep potige dieren omvat ook mijten, teken en schorpioenen. Een van de kenmerkende eigenschappen van alle spinnenarachnoïden is dat ze 8 poten hebben en geen antennes.
Spinnen worden niet geclassificeerd als insecten. Hoewel spinnen en insecten beide geleedpotigen zijn, hebben insecten slechts 6 poten en behoren ze tot de klasse Insecta. Een ander verschil bij het identificeren van spinnen is dat ze 2 lichaamsdelen hebben, terwijl insecten 3 lichaamsdelen hebben.
Zo identificeer je een spin
Spinnen kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun acht poten, de kleur van hun abdomen en cephalothorax (hoofd), zes of acht ogen en mondonderdelen (cheliceren). Bovendien hebben sommige spinnen herkenbare markeringen zoals vlekken, stippen of stekelige lichamen en poten.
Het is ook mogelijk om soorten spinnen te identificeren aan de hand van de webben die ze spinnen. Sommige spinnen staan bekend als warweb spinnen die rommelige webben spinnen. Andere spinnensoorten spinnen trechterwebben voor bescherming of het leggen van eieren.
Soorten spinnen
Er bestaan onwijs veel verschillende soorten spinnen. Deze soorten allemaal op deze pagina beschrijven, is niet mogelijk. Hieronder hebben we een aantal bekende en opmerkende soorten spinnen beschreven met hun unieke eigenschappen.
Amerikaanse zwarte weduwe (Latrodectus mactans)
- Web: Omvangrijk, 3D-structuur met willekeurig geplaatste draden. De meeste draden zijn verticaal en hebben kleefstof aan de onderkant, wat lijkt op “galgdraden”.
- Habitat: Deze spin heeft zich nog niet permanent in België gevestigd. Incidentele waarnemingen in België zijn te wijten aan onbedoeld vervoer vanuit hun oorspronkelijke habitat (Zuid-USA en Mexico).
- Uiterlijk: Glanzend zwart met een bolvormig achterlijf. De bovenzijde van het achterlijf is puur zwart, terwijl de onderzijde een opvallende rode zandlopermarkering heeft.
- Grootte: Vrouwtje: 15 mm, Mannetje: 6 mm.
Gehaakte blinker (Heliophanus cepreus)
- Web: Springspinnen weven geen web, maar vertrouwen op hun scherpe ogen om prooien van een afstand te detecteren en aan te vallen.
- Habitat: Te vinden op lage tot middelhoge planten of op de grond, vaak op zonovergoten locaties zoals aan de rand van bossen en in tuinen.
- Uiterlijk: Compacte spin. Het vrouwtje heeft een zwarte kleur met een groenachtige tot koperen glans, terwijl het mannetje volledig zwart is met een glanzende tint.
- Grootte: Vrouwtje: 4-6 mm, Mannetje: 3,5-4 mm.
Gewone huisspin (Eratigena atrica)
- Web: Kenmerkend web in de vorm van een mat met een trechterachtige schuilplaats.
- Habitat: Voornamelijk in en rondom bouwstructuren, met een voorliefde voor beschermde en vochtige plekken. Ook te vinden in de vrije natuur, zoals in holle bomen of op stenen.
- Uiterlijk: Heeft een opvallende lichtgekleurde tekening op het achterlijf en een donkere tekening op het kopborststuk.
- Grootte: Vrouwtje: 11-18 mm, Mannetje: 10-15 mm.
Harige springspin (Hypositticus pubescens)
- Web: Springspinnen weven geen web, maar gebruiken hun scherpe ogen om prooien van een afstand te detecteren en vervolgens te benaderen en te bespringen.
- Habitat: Vaak te vinden op bouwstructuren zoals muren, daken en hekken, maar ook op stenen en boomstammen.
- Uiterlijk: Heeft een grijsbruine tot donkerbruine tint. Het voorlijf heeft meestal een opvallende lichtere vlek tussen de achterste ogen. Deze spin kan verward worden met de Huisspringspin vanwege de vlekken op het voorlijf.
- Grootte: Vrouwtje: 4-6 mm, Mannetje: 5-6 mm.
Huisspringspin (Pseudeuophrys lanigera)
- Web: Springspinnen weven geen web, maar gebruiken hun scherpe ogen om prooien van een afstand te detecteren en vervolgens te benaderen en te bespringen.
- Habitat: Voornamelijk te vinden op bouwstructuren zoals muren, daken en hekken en wordt vaak binnenshuis aangetroffen.
- Uiterlijk: Het voorlijf is zwart met een kenmerkende witte driehoekige markering. Het achterlijf heeft een donkere kleur met een lichtere strook in het midden. Deze spin kan verward worden met de Harige springspin vanwege de driehoekige markering op het voorlijf.
- Grootte: Vrouwtje 4-6 mm, Mannetje 4-5 mm.
Heteropoda maxima – De Reuzenkrabspin
- Web: De Reuzenkrabspin, Heteropoda maxima, is een jager die geen webben spint. In plaats daarvan vertrouwt deze spin op zijn snelheid en behendigheid om prooien te vangen.
- Habitat: Deze spin is inheems in de grotten en het regenwoud van Laos, waar hij zich verschuilt in spleten en onder rotsen in een vochtige omgeving.
- Uiterlijk: Met een lichaam dat camouflagekleuren van bruin en beige vertoont, is de Heteropoda maxima een meester in het zich onopgemerkt bewegen in zijn natuurlijke habitat. Zijn grootte maakt hem onmiskenbaar; hij is een van de grootste spinnensoorten ter wereld.
- Grootte: De Reuzenkrabspin kan een lichaamslengte bereiken van tot wel 4,6 cm en een spanwijdte van de poten tot 30 cm, waarmee hij een indrukwekkende verschijning in het dierenrijk is.
Theraphosa – De Goliathvogelspin
*
*
- Web: De Goliathvogelspin, bekend als Theraphosa, staat bekend om haar indrukwekkende grootte en is geen typische webwever. Deze reusachtige spin jaagt voornamelijk op de grond en gebruikt haar kracht en snelheid om prooien te overmeesteren.
- Habitat: De Theraphosa is te vinden in de regenwouden van Noord-Zuid-Amerika, met name in de Amazone. Ze geeft de voorkeur aan een vochtige, warme omgeving en verblijft vaak in zelfgegraven holen of onder gevallen boomstammen.
- Uiterlijk: De Goliathvogelspin heeft een robuust lichaam bedekt met borstelige haren. Ze komt meestal voor in kleuren die variëren van donkerbruin tot lichtbruin, wat helpt bij de camouflage in haar natuurlijke habitat.
- Grootte: De Theraphosa is een van de grootste spinnen ter wereld. Volwassen exemplaren kunnen een lichaamslengte bereiken van tot 12 cm en, inclusief de poten, een diameter van wel 30 cm.
Zo, je weet nu alles over spinnen
Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want er is enorm veel te vertellen over spinnen. Zo hebben we een blog geschreven de recent ontdekte glanzende blauwe vogelspin. Hou Dierpedia.nl in de gaten voor meer over spinnen en alle andere wezens uit het dierenrijk!
Volg ons op Instagram
En mis niks!