Je vraagt je misschien af: is een ratelslang giftig? Dat is hij zeker! Je kunt dus beter bij deze slang uit de buurt blijven. Gelukkig voor ons, kom je ratelslangen niet in Nederland tegen. Althans, niet in het wild.
Onder de slangen heb je maar liefst 38 soorten ratelslangen. De bekendste soorten zijn onder andere:
- Diamantratelslang
- Texaanse ratelslang
- Gewone ratelslang
- Tijgerratelslang
- Rode ratelslang
- Russische ratelslang
Op deze pagina ontdek je alles over de gewone ratelslang (Crotalus horridus).
Kenmerken van de ratelslang
Ratelslangen hebben een bruine of lichtgrijze kleur met vlekken in de vorm van de letter V. Ze hebben een brede kop die bijna de vorm van een driehoek heeft. Hun naam hebben ze te danken aan de ratel aan hun staart. Deze ratel bestaat uit acht schubben op het einde die ratelen zodra de slang zijn staart heen en weer schud. Bij iedere vervelling wordt deze ratel groter. Net zoals andere reptielen, vervellen ze om die zoveel tijd en hebben ze geen ledematen.
Gedrag
De ratel zit er niet voor niets. Deze slang gebruikt dit uiteinde van zijn staart als een alarmerend signaal voor vijanden. Het betekent: ‘Wegwezen!’ Ben je niet op tijd weg? Dan riskeer je gebeten te worden door deze slang en een ratelslang beet is hartstikke giftig. Doordat ratelslangen een ondersoort van de adder is, zijn ze één van die giftigste slangen ter wereld.
Doordat ratelslangen relatief snel aanvallen, worden ze gezien als één van de gevaarlijkste reptielen ter wereld. In plaats van te vluchten, vallen ze aan. De reden dat deze slangen gebruik maken van een waarschuwingsgeluid, is omdat ze het gif dat ze hebben liever voor een grote prooi.
Ratelslang leefgebied
Oppassen geblazen wanneer je afreist naar het Oosten van de Verenigde Staten, want dat is het leefgebied van de gewone ratelslang. Vroeger werden ze ook in het Zuidoosten van Canada, in de provincie Ontario gespot. Al was dat voor het laatst in 2016 en dat is inmiddels al een paar jaar geleden.
Voortplanting van de ratelslang
Net als bij andere slangen, vindt de bevruchting van de eieren inwendig plaats. Het vrouwtje bewaart de eieren in de baarmoeder, waardoor de ratelslang: eierlevendbarend is. Het lijkt alsof de kleine slangen zo uit het vrouwtje komen, maar in werkelijkheid hebben ze al die tijd in een ei gezeten om te groeien. Een vrouwtje kan wel zo’n twintig jongen per keer krijgen.
Wat was er eerder: de ratel of het ratelen?
Naturalis dook in de geschiedenis van ratelslangen om erachter te komen wat er eerder was. De ratel of het ratelen? Volgens hun bevindingen ratelden deze slangen nog voordat er een ratel ontstond. Ze kwamen er bijvoorbeeld achter dat bijna alle slangen trillen met hun staart wanneer er gevaar dreigt. Al is het ratelen van de ratelslang wel echt het hardst en het snelst.
Hoe dikker de schubben van deze bijzondere slangen waren, hoe beter ze vijanden konden waarschuwen en hoe groter hun overlevingskans was. Dit gegeven werd door evolutie overgedragen op generatie en generatie. Uiteindelijk bleef er een ratel over met de dikste schubben: de ratelslang. Hoe cool is dat?!