Deze schildpad is een van de ondersoorten van de zeeschildpad. Ze leven vooral bij de koraalriffen in het ondiepe water van de zee. De Latijnse naam van dit mooie dier is Eretmochelys imbricata. De karetschildpad wordt ook wel de echte karetschildpad genoemd (er is ook een onechte karetschildpad).
Uiterlijke kenmerken karetschildpad
Het schild van deze schildpadden is voor vrouwtjes die eieren leggen ongeveer 90 centimeter. De meeste schilden van deze dieren zijn net iets kleiner ongeveer 50 tot 70 cm lang. Natuurlijk zijn er ook uitschieters die een stuk langer worden, het maximale is 114 cm lang. Een karetschildpad kan gemiddeld 70 kg worden, het zwaarste gewicht van deze schildpad is zelfs 127 kg.
Bij de karetschildpad valt de bek heel erg op, deze lijkt namelijk een beetje op de bek van een papegaai of havik. Hij is namelijk een beetje puntig. Karetschildpadden hebben erg sterke flippers, de voorpoten zijn een stukje langer. Met de voorpoten kunnen ze namelijk veel kracht zetten en de achterpoten helpt met sturen.
Wat erg opvalt bij de karetschildpad is het schild, dit komt omdat de hoornschilden op de rug dakpansgewijze over elkaar heen liggen. Voorderest is de schild plat en ook erg breed. Je ziet dit patroon op de schild vooral heel goed als de schildpadden jong zijn. Wanneer ze ouden worden gaan de hoornschilden steeds meer uit elkaar liggen, als zij op hun oudst zijn zullen de hoornschilden naast elkaar liggen. De kleur van de schildpad is bruin/ donker groen met een lichte huid.
Leefwijze karetschildpad
Het leven van dit dier is opgedeeld in fases. Het moment dat het dier uit het ei komt tot dat die ongeveer 20 cm lang is, is die erg kwetsbaar voor bijna alles. In deze tijd kunnen zij ook nog niet goed duiken, dus is het enige wat zij eten planten. Ze leven namelijk dicht bij het oppervlak.
Als de schildpadden iets groter zijn vertrekken zij naar hun nieuwe plek, namelijk de koraalriffen. Hier leven zij erg lang. De dingen die zij hier eten zijn vooral sponzen maar ook vissen, kwallen, anemonen etc. Bij dit voedingsdieet komt de scherpe punt bek van de karetschildpad goed naar voren.
Voortplanting karetschildpad
Wanneer de schildpadden tussen de 10 en 30 jaar zijn, zijn zij geslachtsrijp. Ze gaan dan naar het ondiepe water en paren daar met een andere schildpad. Na de paring is het na een tijdje tijd om de eieren te leggen, dit doen de vrouwtjes in de nacht op het strand. Er wordt een kuil gegraven daar worden de eieren in gelegd en ze gaan weer weg. Er kunnen meerdere nesten per paring komen, in 1 nest worden ongeveer 140 eieren gelegd. De schildpadden paren dan wel 1 keer in de 2 tot 4 jaar.
Is de karetschildpad een bedreigde diersoort?
De karetschildpad behoort helaas tot de meest bedreigde diersoorten van de wereld. Dit heeft verschillende factoren. 1 van de redenen is de voortplanting, ze paren niet vaak 1 keer in de paar jaar. Wanneer zij hebben gepaard worden er wel veel eieren gelegd (ongeveer 140 meerdere keren in 2 weken), maar veel van deze eieren redden het niet. De eieren zijn heel erg kwetsbaar, ze worden opgegeten, mensen nemen ze mee om op te eten of de stranden zijn te drukken.
Helaas is dit niet de enige reden waarom deze dieren bedreigd zijn, er wordt veel op ze gejaagd voor hun schilden. Deze worden dan van de schildpadden afgehaald en de rest van de schildpad word weg gegooid. Van deze schilden worden sieraden gemaakt. Het is verboden om op deze dieren te jagen, maar toch wordt het veel gedaan doordat het schild veel geld waard is.
Een andere reden is de vervuiling van de zee, er zitten veel giftige stoffen in de zee en plastic. Hier kunnen niet alleen de karetschildpadden maar alle dieren in de zee instikken en heel erg ziek van worden. Visnetten zijn ook een grote vijand van de schildpadden, zij komen hier vaak per ongeluk in vast te zitten. Er is een schatting gemaakt van hoeveel schildpadden overlijden aan de visnetten, dit zijn er ongeveer 250.000.
Gelukkig zijn er in landen wel programma’s gestart om dit te minderen en worden er op sommige stranden worden er om sommige nestjes waar kan een hek omheen gezet, zodat ze beschermt zijn. Ook word er veel aandacht besteed tegen vervuiling in de zee.