De adeliepinguïn, heb je daar al weleens van gehoord? Het is een kleine, zwart-witte pinguïn die leeft op het vasteland van Antartica. Hij gaat plat op zijn buik liggen om vooruit te komen. Lees snel verder om meer te weten te komen over zijn leefgebied, levenscyclus en dieet.
Adeliepinguïn weetjes
- Latijnse naam: De wetenschappelijke naam van de adeliepinguïn is Pygoscelis adeliae.
- Lengte: Adeliepinguïns zijn kleiner dan bijvoorbeeld koningspinguïns en keizerspinguïns. Ze hebben een gemiddelde lengte van ongeveer 70 centimeter.
- Gewicht: Ze wegen tussen de 3,5 en 6 kilogram.
- Uiterlijk: Deze soort is gemakkelijk te herkennen aan de opvallende zwarte kop met de zwarte veren die bijna hun hele oranje snavel bedekken en de witte ring rond de ogen.
Waar leeft de Adeliepinguïn?
Adeliepinguïns zijn ware inwoners van Antarctica. Ze zijn vooral te vinden langs de gehele kustlijn van het ijzige continent. Deze pinguïns zijn aangepast aan een extreem klimaat, waarbij ze grote delen van het jaar doorbrengen op plaatsen waar weinig andere dieren kunnen overleven. Ze broeden en leven op de rotsachtige, ijsvrije gebieden, wat hen uniek maakt in hun vermogen om te overleven in deze kou.
Lees deze blog als je benieuwd bent naar andere dieren op de Zuidpool.
Wat eet een Adeliepinguïn?
De adeliepinguïn heeft een dieet dat voornamelijk bestaat uit krill, kleine vissen en inktvissen. Ze zijn uitstekende zwemmers en duikers die voedsel zoeken in de ijzige wateren rond Antarctica. Hun vermogen om tot wel 180 meter diep te duiken stelt hen in staat om te jagen in gebieden waar andere roofdieren niet kunnen komen.
Levenscyclus van Adeliepinguïns
Het broedseizoen van adeliepinguïns is een bijzonder tafereel. Ze beginnen met het verzamelen en stapelen van stenen om nesten te bouwen op rotsachtige gronden. Nadat de eieren gelegd zijn, wisselen het mannetje en het vrouwtje elkaar af bij het broeden. Na ongeveer 35 dagen komen de adeliepinguïn baby uit, die snel groeit en afhankelijk is van beide ouders voor voedsel en bescherming tegen roofdieren zoals zeeluipaarden en orka’s. Adeliepinguïns kunnen tot ongeveer 15 jaar in het wild leven.