De Lippizaner is een indrukwekkende paardenras met een Koninklijk imago. De oorsprong van de Lippizaner paarden kunnen we namelijk terugleiden naar de Keizerlijke hofstoeterij in Oostenrijk.
De kenmerken van een Lippizaner
Dit paardenras wordt niet voor niets gebruikt voor paardenshows. Met zijn trotse uiterlijk en intelligentie kunnen de paarden goed worden opgeleid. Dit zijn de kenmerken van de Lippizaner:
- Het zijn vaak schimmels. Veulens hebben soms een donkere vacht die steeds lichter wordt
- Ze hebben een hoge hals
- Ze hebben korte, harde en sterke benen
- Ze zijn door hun karakter en lichaamsbouw erg geschikt voor dressuur
- Ze zijn 155 tot 158 cm groot
- Ze hebben een goed geheugen, waardoor het makkelijk is om de Lippizaner nieuwe dingen aan te leren
- Ze hebben een vriendelijk en rustig karakter
Geschiedenis van het Lippizaner paard
Dit paardenras kent zijn oorsprong in Slovenië. De naam komt van de plaats Lipica, waardoor dit paardenras verschillende namen kent. De Lippizaner gaat ook door onder de noemer Lipizzaner en Lipizzan. Om het makkelijker te maken, is er in 1920 besloten dat de internationale naam van het paard Lipizzaner is. In Nederland gebruiken we (net als onze buren in Duitsland) nog de term Lippizaner.
Lippizaner Wenen
Dit paardenras is bekend geworden door de aartshertog van Oostenrijk. Hij begon in 1580 een stoeterij voor deze bijzondere paarden met ingekochte paarden uit Spanje. In die stoeterij wilde hij paarden gaan fokken met elegantie en een groot uithoudingsvermogen. Sindsdien worden er prachtige paardenshows georganiseerd met deze paarden. De paarden waren erg van betekenis in Oostenrijk. In de Napoleontische oorlogen en tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de paarden van de stoeterij zelfs geëvacueerd. Bijzonder hè?
De Lippizaner wordt nog steeds voornamelijk gefokt door stoeterijen in Oostenrijk en Slovenië. Maar ook in andere landen van Oost Europa is het een populair paardenras. Wist je bijvoorbeeld dat het paard ook op de Sloveense euromunt staat? Zo dol zijn ze dus op dit koninklijke paardenras. Deze paarden worden tegenwoordig als een soort statussymbool gezien. Vroeger was een stal ook niet compleet zonder een Lippizaner.
Lippizaner veulen
Het veulen heeft in haar beginjaren nog een donkere vacht in vergelijking met de merrie. Zodra het veulen ouder wordt, vervaagd de kleur steeds meer. Alhoewel dit paardenras heel intelligent is, kan het veulen pas na vier jaar getraind worden. Het veulen is namelijk pas laat volwassen. Het is dus even wachten voordat dit prachtige dier opgeleid kan worden tot een echt dressuur paard. Maar geloof ons, dat is het wachten meer dan waard.
Lippizaner kopen
Dit paardenras kun je alleen kopen bij een toonaangevende stoeterij. De prijs voor een jong paard loopt dan ook hoog op. Zo worden de echte raspaarden voor zo’n €1.700 verkocht. Bij de verkoop van een paard is een paspoort en chip van belang. Ook moet het land van herkomst bekend zijn.