De olifant is een groot dier, die door veel mensen bewonderd wordt. De olifant is zelfs het grootste dier dat leeft op het land en ook het zwaarste. De Aziatische olifant heeft andere kenmerken dan de Afrikaanse olifant. De Aziatische olifant heeft kleinere oren en is een stukje kleiner. Deze soort heeft ook weer een paar soorten onder zich verdeelt allemaal met eigen kenmerken. De ondersoorten zijn:
- De Sri Lankaanse olifant (Elephas maximus maximus)
- De Indische olifant (Elephas maximus indicus)
- De Sumatraanse olifant (Elephas maximus sumatranus)
- De Borneodwergolifant (Elephas maximus borneensis)
De Latijnse naam van de Aziatische olifant is Elephas maximus. Dit dier stamt af van de familie Elephantidae. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Een mannetjes olifant wordt ook wel bul of stier genoemd en vrouwtjes worden koeien genoemd.
Olifanten kunnen het hele jaar door paren, wanneer dit is gebeurd zullen ze echter nog 18 tot 22 maanden moeten wachten voor dat het jonggeboren wordt. Er is altijd maar 1 jong bij olifanten. Het jong blijft anderhalf jaar bij de moeder spenen.
Olifanten hebben geen zweet klieren in hun lichaam, dat is de reden waarom ze vaak in het water zijn en in bad gaan. Na een bad gaan zij meestal nog in de modder rollen of in het stof, dit doen zij zodat de huid soepel blijft.
Uiterlijk van de Aziatische olifant
Het gewicht is iets wat bijzonder is aan deze dieren, ze zijn de zwaarste dieren op het land. Een vrouwtje kan tussen de 2700 en 4160 kg worden. Het mannetje kan nog zwaarder worden namelijk 5400 kg. Wanneer een jong wordt geboren is het startgewicht rond de 107 kg.
Je kan deze dieren herkennen aan hun bolle rug en kleine oren in de vorm van India. De Afrikaanse olifant is namelijk een stuk groter. Het hoogste punt van dit dier is het punt top op hun hoofd. Zij hebben 2 bulten op hun hoofd, dit is het punt die het hoogst is. De hoogte van deze dieren liggen tussen de 2 en 3,5 m. De bullen zijn meestal wel een stukje hoger.
Bij de Aziatische soorten hebben alleen de bullen slagtanden, al hoewel dit ook steeds minder wordt. Een slurf van een olifant bestaat uit ringen en aan het uiteinde 1 of 2 vingers. De Aziatische olifant heeft 1 vinger en minder ringen in de slurf dit maakt dat de slurf stijver wordt. De slurf is zo sterk dat zij hiermee boomstammen, mensen maar ook kleine dingen zoals een muntje mee kunnen optillen.
De oren hebben verschillende functies. Het belangrijkste is het horen van geluiden, zij kunnen zo goed horen dat ze geluiden van kilometers ver zelfs horen. Oren van olifanten zijn erg groot en worden dan ook gebruikt om hun eigen lichaam mee af te koelen. Dit doen zij door met hun oren te wapperen.
De huid van een olifant is erg dik soms tussen de 2 en 4 cm. Als de Aziatische olifant ouder wordt krijgen zij soms witte vlekken op de huid, dit is de veroudering van de huid. Gelukkig hebben de olifanten er geen last van en zijn het alleen pigment vlekken.
Leefgebied van de Aziatische olifant
Er zijn verschillende delen in Azië waar deze dieren leven. Je kunt ze nog zien in Thailand, India, zuidoost Azië en Sri-Lanka. Vroeger zag je ze ook veel in China, tegenwoordig is dit bijna niet meer zo.
De mannetjes of terwijl de bullen leven meestal op zichzelf en niet met elkaar. Vrouwtjes olifanten ook wel de koeien genoemd leven met elkaar. De oudste koe is de leidster van deze kudde, de olifanten die hier bij leven zijn meestal hun jongen zussen etc. Een bul blijft ongeveer tot hun 10de/ 15de bij hun moeder, daarna gaan ze weg en volgen zij hun eigen weg. Soms zie je dat deze bullen nog een paar jaar met andere bullen van dezelfde leeftijd samenleven.
Aziatische olifanten eten alleen plantaardig voedsel, dus geen andere dieren. Hun leefgebied wordt steeds kleiner daarom is het steeds lastiger om voedsel te vinden. Vaak moeten de olifanten stukken afleggen om goed voedsel te kunnen vinden.
De heilige olifant
Veel goden hebben een relatie met de olifant, de bekendste is de god van kennis en wijsheid: Ganesha. Het hoofd van deze god is een olifantenhoofd. Mede hierdoor is de olifant in India heilig verklaard en wordt het dier gezien als symbool voor onder andere onoverwinnelijkheid, onsterfelijkheid, wijsheid en waardigheid.
Bedreigd?
De Aziatische olifant is helaas een bedreigde diersoort. Er zijn meerdere factoren waarom zij een bedreigde diersoort zijn. Door de veranderingen in Azië, bijvoorbeeld nieuwe wegen etc. zijn olifanten bijna al hun oorspronkelijke leefgebieden kwijt. Op dit moment hebben de olifanten nog maar 15% van hun leefgebied over. Dit is erg weinig vooral, omdat deze dieren alleen fruit, gras en planten eten. Dat groeit niet heel snel dus hebben ze genoeg plekken nodig om te kunnen eten.
Een grote factor voor elk bedreigde diersoort is stroperij, zo ook bij de Aziatische olifant. Zij hebben dan niet zulke grote slagtanden, maar de mens heeft het gemunt op de huid van de Aziatische olifant. Mensen willen deze huiden graag hebben omdat deze worden gebruikt voor juwelen en voor de geneeskunde in Azië.
Het klimaat veranderd steeds meer, dit heeft ook effecten op de olifant. Een olifant heeft 150 tot 200 liter water op een dag nodig. Dit is om zichzelf te kunnen wassen en om te drinken. Door de klimaatveranderingen komen er veel droogtes in de leefgebieden van dit dier en komen zij tekort aan water.
Weetjes over de Aziatische olifant
- Olifanten zijn bang voor een heel klein diertje, namelijk bijen.
- Olifanten rouwen net als mensen om andere dieren, die zijn overleden. Wanneer zij een dood lichaam zien blijven zij daar staan en gaan zij met hun slurf over het lichaam, soms proberen ze het lichaam zelfs overeind te krijgen.
- Door alle dingen die er veranderen in het leefgebied, stroperij of een moeder die overlijdt kunnen de olifanten in shock raken. Door deze traumatische ervaringen kunnen zij PTSS oplopen, een stoornis die mensen ook kunnen hebben.
- Olifanten vinden mensen schattig. Dit is bewezen toen het brein van een olifant werd bestudeerd.