De amoerluipaard / amoerpanter (Panthera pardus orientalis) is een prachtig getekend dier dat familie is van de katachtigen. Zoals de naam al verraadt is deze diersoort een ondersoort van de bekende luipaard. Andere benamingen voor de amoerluipaard zijn: amuramoerpanter, Siberische luipaard, Chinese panter en Verre-Oostelijke luipaard. Dat deze luipaard zeldzaam is blijkt wel uit de cijfers van het aantal dat er nog op de wereld zijn. Deze cijfers laten helaas zien dat er nog maar weinig zijn en dat de amoerluipaard met uitsterven bedreigd wordt.
Leefwijze van de amoerluipaard
Dit bijzondere dier leeft in gebergte in het zuiden van het Russische verre Oosten en in het noorden van Noord-Korea. Deze luipaard wordt zo genoemd omdat er in het gebied waar hij leeft een rivier loopt die Amoer heet. Amoerluipaarden leven vaak ’s nachts en alleen. Daarnaast zien vrouwtjes en mannetjes elkaar alleen in de paartijd. Dit dier is enorm snel en kan hoge en verre sprongen maken. Zo kan hij tot wel 6 meter ver en 3 meter hoog springen. Hier maakt hij dan ook goed gebruik van tijdens zijn zoektocht naar prooien.
Kenmerken amoerluipaard
De amoerluipaard staat bekend om zijn schoonheid. De vacht is heel zacht en mooi getekend. Zijn vacht is lichtbruin met zwarte vlekken en wordt in de winter dikker voor bescherming tegen de kou. Helaas weten bontjagers dit ook en is het dier vaak slachtoffer van bonthandel. De kleuren van de vacht zorgen ervoor dat hij zich goed kan camoufleren in natuur, zodat hij ongemerkt op zoek kan gaan naar zijn prooi. De amoerluipaard is familie van de luipaard, maar hij is kleiner dan de luipaarden die in Afrika leven. Daarnaast is er ook een klein verschil in de vacht te zien.
- Gewicht: tussen de 25 – 48 kg
- Grootte: tussen de 120 – 200 cm
- Vacht: Lichtbruin met zwarte vlekken
Roofdier
Dit dier valt onder de roofdieren en is een vleeseter. Zo eet de amoerluipaard bijvoorbeeld hazen, zwijnen, knaagdieren en soms ook vis. Als hij op jacht gaat en hij zijn prooi gevonden heeft, gaat hij plat op de grond liggen en besluipt hij zijn prooi. Hij probeert zo dichtbij mogelijk te komen zonder geluid te maken zodat de kans groot is dat hij zijn prooi kan pakken. Vervolgens springt de amoerluipaard boven op zijn prooi en is hij zeker van zijn voedsel.
De amoerpanter: een bedreigde diersoort
Het leefgebied van de amoerpanter is flink toegetakeld door de mens. Onder andere vuurtjes in het bos, bomen kappen en bonthandel hebben ervoor gezorgd dat de amoerluipaard ernstig bedreigd wordt en dat er in 2007 nog maar 30 van dit soort in leven waren. De laatste jaren is dit soort wel weer toegenomen en werden er in 2015 ongeveer 57 amoerluipaarden geteld.
Land of the Leopard National Park
De Russische overheid heeft in 2012 Land of the Leopard National Park opgericht om ervoor te zorgen dat de amoerluipaard niet verder uitsterft. Dit is ontstaan vanuit een herstelplan met als doel het aantal amoerluipaarden weer te verhogen. Dit gebied is 262.000 hectare en beschermt 60% van het overgebleven leefgebied van de amoerluipaard. Dankzij Land of the Leopard National Park ziet het er naar uit dat dit prachtige dier zich verder kan voortplanten en dat de amoerluipaard / amoerpanter voorlopig niet verloren gaat.