Grote kans dat jij een kat als huisdier hebt of binnenkort een kat in huis neemt. Je vraagt je af: welke planten zijn giftig voor katten? Een vraag die we in dit blog voor je gaan beantwoorden.
Sommige planten kunnen jammer genoeg zorgen voor heftige allergische reacties bij je kat. Je kunt het herkennen aan braken, diaree en een zwelling/roodheid bij de ogen of mond. Hoe mooi deze bloemen ook kunnen zijn, zo goed zijn ze dus niet voor je kat. We zetten hier de planten op een rij die je dus liever niet plant in je tuin als je huiskatten hebt.
Welke planten zijn giftig voor katten?
Ben jij een kattenbaasje? Let dan op de volgende planten:
- Agave
- Hyacint
- Lelie
- Cyclaam
- Amarylis
- Narcis
- Herfstkrokus
- Madeliefje (Chrysant)
- Klimop
- Lelietje-van-dalen
- Marihuana
- Kalanchoë
- Azela
- Rododendron
- Dieffenbachia
- Oleander
- Vredeslelie
- Drakenklimop
- Sagopalm (vredespalm)
- Spaanse tijm
- Taxus
- Boterbloem
- Buxus
- Berenklauw
- Blauwe regen
- Iris
- Jasmijn
- Klaproos
- Pioenroos
- Aloë Vera
- Sansevieria
Let wel: niet álle denkbare plantensoorten die eventueel giftig kunnen zijn voor jouw kat, staat tussen dit rijtje. Wil je een nieuwe huisplant aanschaffen of haal je een vers bosje bloemen van de markt? Laat je dan altijd informeren door de teler of medewerker. Zij weten namelijk als geen ander of de plant giftig is voor je huisdier. Je wilt toch niet dat er iets met je Siamees, Oosterse korthaar, Europese Korthaar, Noorse Boskat of Maine Coon gebeurt.
Deze planten zijn veilig voor je kat
Kamerplanten die je gewoon veilig kunt neerzetten zijn:
- Bananenplanten
- Palmen
- Bromelia
- Varen zoals de krulvaren en Nephrolepis
- Graslelie
- Pilea Drepressa
- Hertshoorn
- Calathea
Let bij de varen wel goed op welke soort je neerzet. Er bestaan namelijk ook soorten varen die wél giftig zijn voor katten. Wil je dus zeker weten welke planten veilig zijn? Vraag het dan altijd na.
Wanneer loopt je kat gevaar?
Misschien heb je al jaren katten en heb je eens in de zoveel tijd een bosje verse tulpen in huis neergezet zonder te bedenken dat deze giftig zijn voor katten. In principe is een plant of bloemsoort pas gevaarlijk voor je wanneer een kat eet van deze giftige delen.
Goed nieuws voor jou: dat doen ze echt niet zomaar. Ze gaan pas knagen aan je plantjes wanneer ze zich vervelen of wanneer ze last hebben van een haarbal. Om dit op te lossen eten ze gras, waar ze vervolgens van gaan braken. Is er geen gras in de buurt? Dan stappen ze over naar jouw planten, en wanneer deze giftig zijn, zal dit voor veel schade zorgen.
De oplossing? Kattengras
Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat je kattengras neerzet wat ze kunnen gaan eten. Niet elke plant is even giftig. Zo zorgen sommige planten voor huidirritatie, maar er zijn er ook bij die zorgen voor acute nierfalen waar je direct mee naar de dierenarts toe moet. Pas daarom extra op voor de lelie, aloë vera, dieffenbachia, chrysant en sansevieria.
3 tips & tricks om vergiftiging te voorkomen:
- Leer het je kat op tijd af door te werken met een spuitbus met water
- Je kunt het voor de kat onaangenaam maken om bij de plant te komen door de pot te omringen met aluminiumfolie
- Strooi leeuwenpoep bij de aarde (geen zorgen, dit ruik je niet)
Geef een reactie