Net als bij ons mensen, krijgt ook je hond te maken met bepaalde gezondheidsklachten naarmate ze ouder worden. Waar bepaalde klachten al in een vroegtijdig stadium kunnen worden behandeld, is dit met een deel van de andere klachten niet het geval. Wat vooral belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat je de conditie van je hond op peil weet te houden. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn hierin essentieel. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende problemen bij oudere honden?
Hoe merk ik dat mijn hond ouder wordt?
Waar de ene persoon op zijn of haar 70e nog vrolijk aan de wandel is, fiets of zelfs hardloopt, geld dit voor honden natuurlijk ook. Er is daarom dus ook niet een bepaalde leeftijd waarop je hond ineens oud is. Vooral niet gezien het feit het ene ras tot wel 15 jaar oud kan worden en er ook rassen zijn waarbij je blij mag zijn dat je hond ouder wordt dan 8. Je kunt je dus wel voorstellen dat de ouderdom bij laatstgenoemde een stuk eerder intreed, dan wanneer je hond 15 kan worden. Wat je vaak merkt, is dat het wandelen wat minder gaat, ze meer gaan drinken en ook de eetlust minder wordt. Niet direct heel zorgelijk, maar wel goed om in de gaten te doen. Omdat ouderdom ook verschillende problemen met zich mee kan dragen, hebben we een aantal aandoeningen voor je op een rijtje gezet.
Ontstoken anaalklieren
Wanneer de anaalklieren hond zijn ontstoken, dan kan dit voor flink wat ongemak zorgen. Niet alleen voor je hond, maar natuurlijk ook voor het baasje. Anaalklierenontsteking bij honden, is een veelvoorkomend probleem bij honden. Anaalklieren zijn kleine zakjes onder de staart van de hond die onder andere bedoeld zijn om feromonen (geurstoffen) af te scheiden als teken van territorium markering. Wanneer deze klieren verstopt raken, kan er infectie of ontsteking ontstaan. Vooral wanneer je hond wat ouder wordt, bestaat de kans dat je hiermee te maken krijgt. Gelukkig is dit redelijk goed te behandelen en hoeft je hond in de meeste gevallen niet onder het mes.
Artrose
Net als bij mensen, kan ook je hond te maken krijgen met artrose. Artrose hond is is een veelvoorkomende aandoening bij honden die gepaard gaat met slijtage en ontsteking van de gewrichten. Het is een progressieve aandoening die meestal wordt veroorzaakt door ouderdom, overgewicht, genetische aanleg of verwondingen aan het gewricht. De symptomen van artrose bij honden zijn onder meer stijfheid, pijn, verminderde mobiliteit, verminderde activiteit, moeite met traplopen, en veranderingen in gedrag of houding. De behandeling van artrose bij honden varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening. Meestal kun je door het verminderen van gewicht, fysiotherapie en medicatie een hoop van de pijn en ongemakken wegnemen. Heb je het gevoel dat je hond last heeft van artrose? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Zo kunnen jullie samen kijken naar een goed behandelplan en de kwaliteit van leven van je hond dragelijk maken.
Laat je hond periodiek checken
Naast de fysieke ongemakken die goed zichtbaar zijn, kan het ook zijn dat er inwendig het nodige aan de hand is met je hond. Het is daarom dan ook verstandig om je trouwe viervoeter periodiek te laten nakijken. Dit bepaal je uiteraard helemaal zelf, maar kan er wel voor zorgen dat bepaalde gezondheidsproblemen al in een vroegtijdig stadium kunnen worden opgespoord.
Geef een reactie