Nu we steeds meer plantaardig eten, komt er ook steeds meer diervoeding met plantaardige ingrediënten. Sommige diervoeding is zelfs helemaal plantaardig. Is een plantaardig dieet gezond voor katten en honden? We zochten het voor je uit.
Waarom zou je kiezen voor plantaardige voeding?
Als het over plantaardige voeding gaat, gaat het vaak over duurzaamheid, ethiek, veiligheid en kwaliteit. Om vlees te verkrijgen, is immers veel grond en water nodig. Jezelf daarmee voeden wordt steeds meer gezien als onethisch, laat staan dat je daarmee je huisdier voedt.
Met alle virussen en ziekten die afgelopen jaren over de wereld gingen en waarbij dieren een rol speelden, lijkt plantaardige voeding ook veiliger. Een ander veel gehoord argument is dat plantaardige voeding voor honden en katten bestaat uit kwalitatieve ingrediënten en dat is heel wat anders dan het afvalvlees dat je vaak in diervoeding vindt.
Plantaardige voeding zou volgens sommigen zelfs beter zijn voor honden en katten. Maar is dat ook echt zo? Volgens experts is daar het laatste woord nog niet over gezegd.
Hoewel er steeds meer onderzoeken verschijnen die aangeven dat plantaardige voeding voor honden en katten veilig of zelfs beter is, is er nog altijd te weinig wetenschappelijk bewijs dat plantaardige voeding geen kwaad kan.
Voedingsbehoeften van honden en katten
Hoewel de katten en honden van nu heel anders zijn dan hun wilde voorgangers, hebben ze specifieke voedingsbehoeften die moeten worden vervuld om tekorten te voorkomen en daarmee samenhangen ziekten te vermijden. Denk maar eens aan osteoporose bij katten of een taurine-tekort bij honden.
Hoewel katten echte vleeseters zijn, kunnen honden naast vlees ook plantaardig voedsel eten. Het is dus in theorie mogelijk om honden plantaardige voeding te geven. Toch is het volgens experts een behoorlijke uitdaging om in dat geval de juiste balans in voedingsstoffen te vinden.
Voor katten is het samenstellen van een volwaardig plantaardig dieet vrijwel onmogelijk. Veel van de voedingsstoffen die deze dieren nodig hebben, vind je enkel in vlees. Denk aan bruikbare vitamine A en aminozuren als taurine en cysteïne. Deze zijn niet of slechts in minimale hoeveelheden in plantaardige voeding te vinden.
Uiteraard voegen fabrikanten kunstmatige vitamines en andere voedingsstoffen aan hun plantaardige diervoeding toe om tekorten te voorkomen. Er is echter weinig bewijs dat deze synthetische ingrediënten veilig zijn op de lange termijn, omdat de mogelijkheid bestaat dat ze niet biologisch beschikbaar zijn voor je dier.
Biologische beschikbaarheid gaat niet zozeer over de vraag of er voldoende van een bepaalde voedingsstof in het voer zit. Het gaat erover of je dier gemakkelijk toegang heeft tot deze voedingsstof.
Als door een slechte biologische beschikbaarheid de opname van een synthetische voedingsstof niet optimaal verloopt, kunnen tekorten of juist stapelingen ontstaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Niet alleen de biologische beschikbaarheid van synthetische voedingsstoffen is een vraag die nog beantwoord moet worden. Het gaat ook over de vraag of synthetische vormen van voedingsstoffen inwerken op de activiteit van andere voedingsstoffen.
Als synthetische voedingsstoffen andere voedingsstoffen in de weg zitten, bereik je met diervoeding nog altijd niet je beoogde doel. Ook daar moet dus eerst nog duidelijkheid over komen voordat je plantaardige diervoeding veilig aan je kat of hond kan geven.
Welke diervoeding is goed?
Het beste dierenvoer is afgestemd op de leeftijd, het ras en de gezondheid van je huisdier. Als het bijvoorbeeld om droge hondenbrokken gaat, kun je dit artikel raadplegen. Zij kijken onder andere naar de samenstelling, ingrediënten, zuiverheid en eiwitbron van hondenvoeding.
Dieren die enkel huisbereide voeding of rauw vlees krijgen, kunnen tekorten oplopen of last krijgen van infecties. Zo kan het gebeuren dat een dieet dat bestaat uit spiervlees een tekort aan calcium en fosfor oplevert. Op zijn beurt kan dit leiden tot botziekten. Dat wil je natuurlijk niet voor je huisdier. Kijk dus bij verse voeding en natvoer ook goed naar de samenstelling.
Gaat het jou om duurzaamheid, kies dan diervoeding die lokaal is geproduceerd. Dan voorkom je langdurig transport van ingrediënten en daarmee uitstoot. Lokale geproduceerde diervoeding is ook nog eens verser en daarmee gezonder voor je huisdier. Dat is dus veruit de beste keuze als het om de gezondheid van je hond of kat gaat.
Geef een reactie