In deze blog gaan we het hebben over het stekelige beestje in je tuin, de egel (Erinaceus europaeus). Egels zijn fascinerende dieren, met een uniek uiterlijk. Ze zijn bedekt met stekels die hen beschermt tegen roofdieren.
Egels in de tuin
Veel mensen hebben egels in de tuin. Het is een goed teken dat je tuin een gezonde biodiversiteit heeft. Wil je het ze zo fijn mogelijk maken? Dat kan met deze tips:
Laat bladeren en takken liggen: Egels gebruiken bladeren en takken om hun nest te bouwen. Laat een hoop bladeren in een hoek van je tuin liggen, zodat ze materiaal hebben om hun schuilplaats mee te maken.
Kapotte bloempotten: Zet kapotte bloempotten of omgekeerde bloempotten in je tuin. Ze kruipen graag onder deze beschutte plekjes om te rusten.
Egelhuis: Overweeg om een egelhuis te plaatsen. Deze kun je kopen of zelf maken. Een egelhuis biedt een veilige plek voor egels om te schuilen en te overwinteren. Plaats het huis op een rustige plek in de tuin, beschermd tegen regen en wind.
Egels voeren: Egels eten insecten, slakken en wormen. Als je ze zelf wil voeren, zorg dan voor een ondiepe schaal met water waar ze gemakkelijk bij kunnen. Voer ze met kattenvoer, speciaal egelvoer of ongezouten vlees. Vermijd melk en brood, want dit is slecht voor hun gezondheid.
Schuilplaatsen: Maak schuilplaatsen door stapels hout, stenen of composthopen aan te leggen. Dit geeft ze een plek om zich overdag terug te trekken en te slapen.
Gaten in de schutting: De egel heeft een groot leefgebied nodig. Zorg ervoor dat er gaten in je schutting of hek zijn waar de egel doorheen kan kruipen. Een gat van ongeveer 13 x 13 cm is voldoende.
Twee egels in de tuin? Dat kan wijzen op een parend paar. Dan maken ze vaak een luid snuivend geluid. Het kan natuurlijk ook gewoon een toevallige ontmoeting zijn tussen twee egels die op zoek zijn naar voedsel.
Waar leven egels?
Egels leven in diverse habitats zoals bossen, parken en tuinen. Ze geven de voorkeur aan gebieden met veel schuilplaatsen en voedselbronnen. Wereldwijd leven er 17 egelsoorten, waaronder de Europese egel (Erinaceus europaeus), de Afrikaanse witbuikegel en de Aziatische egel. In Nederland komt voornamelijk de Europese egel voor, met een geschatte populatie van tienduizenden.
Voortplanting en levenscyclus
Egels paren in het voorjaar, waarna het vrouwtje na ongeveer vier weken 4-6 jongen baart. Jonge egels worden blind en hulpeloos geboren, maar ontwikkelen snel hun stekels. Na zes weken zijn ze zelfstandig. Ze kunnen in het wild gemiddeld 2-3 jaar oud worden, hoewel sommige tot vijf jaar kunnen leven. Door predatie en verkeer halen veel deze leeftijd echter niet.
Winterslaap
In de winter houden egels een winterslaap om de koude maanden te overleven. Ze zoeken een rustig en veilig plekje, zoals een hoop bladeren, een stapel takken of een speciaal egelhuis. Tijdens de winterslaap verlagen ze hun lichaamstemperatuur en hartslag drastisch om energie te besparen. Deze periode kan enkele maanden duren, afhankelijk van de temperatuur. Gedurende de winterslaap worden ze af en toe wakker, maar blijven meestal in hun nest tot de lente aanbreekt en het warmer wordt.
Benieuwd welke dieren nog meer een winterslaap houden? Lees dan de blog Welke dieren houden een winterslaap?
Eten en gegeten worden
Egels zijn voornamelijk insecteneters en jagen op een verscheidenheid aan kleine dieren. Hun dieet bestaat uit slakken, regenwormen, kevers, rupsen en spinnen. Soms eten ze ook kleine zoogdieren zoals muizen en zelfs jonge vogels. Egels zijn opportunistische eters en kunnen zich ook tegoed doen aan vruchten en bessen, maar hun voorkeur gaat uit naar dierlijk voedsel.
Egels hebben verschillende natuurlijke vijanden waartegen ze zich moeten verdedigen, zoals vossen, dassen en grote roofvogels. Ook honden kunnen een bedreiging vormen. Egels rollen zich op tot een stekelige bal om zich te beschermen tegen deze roofdieren. Hun stekels vormen een effectieve verdediging, maar ze zijn niet onoverwinnelijk. Ondanks hun stekelige bescherming kunnen jonge of zieke egels nog steeds ten prooi vallen aan hun vijanden.