Een degoe (Octodon degus) is je beste vriend als je op zoek bent naar een klein huisdier. Met zijn 25 tot dertig centimeter is het een druk dier dat niet stil zit. Wil je meer weten over deze kleine druktemaker? Je leest het hier.
Het verleden van de degoe
Vandaag de dag wordt dit knaagdier vooral als huisdier gehouden, maar degoes komen oorspronkelijk uit Chili. Vroeger dacht men dat het hier om een eekhoornfamilie ging, maar degoe behoort tot dezelfde familie als de cavia en chinchilla’s.
De degoe is niet altijd een huisdier geweest. Voorheen werden de diertjes alleen in dierentuinen gehouden, maar vanaf het begin van de twintigste eeuw werden ze naar laboratoria gebracht voor meer onderzoek. Wat bleek? De degoe is erg gevoelig voor diabetes en werd daarom ook gebruikt voor onderzoek en bestrijding hiervan.
In 1985 was het eindelijk zo ver, het dier werd vanaf toen ook verkocht als huisdier. Hou je van een beetje leven in de brouwerij en ben jij niet zo van de stilzittende huisdieren? Met een degoe hoef je je niet te vervelen.
Zo herken je een degoe
Degoes hebben een uiterlijk dat je waarschijnlijk aan meerdere dieren doet denken. Is het een rat, een cavia, een chinchilla of een eekhoorn? Nee, dit is dus een degoe. De degoe (ook wel trompetstaartrat genoemd) heeft een vacht die zich aanpast aan de omgevingstemperatuur en een staart die op die van een rat lijkt. Niet zo gek dus dat dit dier je doet denken aan een rat. Hier zijn degoes nog meer aan te herkennen:
- Kleur van de vacht: bruingrijs met zwart aan het uiteinde
- Lengte: 25 tot dertig centimeter
- Gewicht: 170 tot 300 gram
- Levensduur: zes tot acht jaar
- Verder: grote oren en oranje tanden (ja, echt)
Naast de bovenstaande kenmerken heeft een degoe vijf vingers met scherpe nagels aan iedere poot. Hiermee pakt het dier dingen op en houdt het eten vast.
Karaktereigenschappen: het gedrag van degoes
Past de degoe bij jou? Daarvoor moet je weten wat de eigenschappen van het dier zijn. Alleen dan ontdek je of dat jullie een match zijn. Degoes zijn beestjes die niet stilzitten en zeer sociaal en nieuwsgierig zijn. In tegenstelling tot veel dieren, is een degoe juist overdag actief. En dan vooral in de ochtend en in de avond.
Klimmen en klauteren? Dat is geen probleem voor deze dieren. Sterker nog, ze zijn er dol op! Ook zijn ze niet vies van knagen en maken ze kuilen om voedsel in te bewaren. Denk je er serieus over na om degoes in huis te nemen? Zorg er dan voor dat je er minstens twee neemt. Degoes houden er niet van om alleen te zijn, omdat ze erg sociaal zijn. Je wil natuurlijk niet dat je degoe vereenzaamt, toch?
Verzorging
Net als alle andere huisdieren, hebben degoes een goede verzorging nodig. Net las je al dat je beter meerdere degoes kunt nemen. Dit is niet alleen goed voor de diertjes zelf, maar ook nog eens leuk voor jezelf! Gegarandeerd plezier wanneer je naar deze spelende dieren kijkt. Hou er ook rekening mee dat je het best meerdere mannetjes óf vrouwtjes neemt. Geen mix. Waarom? Omdat mannetjes zelfs tot de dood vechten voor een vrouwtje dat in de minderheid is.
Het is een must om de dieren voldoende ruimte te bieden. Een kleine kooi? Dat is een absolute no go. Degoes moeten genoeg ruimte hebben en een fijne slaap- en schuilplek hebben. Hebben ze dit niet? Dan worden ze ongelukkig en gaan vaker met elkaar op de vuist. O ja, niet onbelangrijk: zorg dat ze lekker kunnen graven! Daar zijn ze gek op. Met een grote kooi met een diepe en gesloten bodem (lees: graafmogelijkheden) scoor je zeker punten.
Degoe kopen: dit zijn de mogelijkheden
Ja, ben je overtuigd? Wil je een degoe als huisdier en denk je dat je ze goed kunt verzorgen? Dan kun je op zoek naar een degoe fokker. Je hoort niet heel vaak dat men een degoe als huisdier heeft. Maar het is wel een keer iets anders dan een cavia of konijn, toch? Net zo schattig.
Degoe fokker
Je kunt naar de dierenwinkel voor een degoe of er een adopteren bij een asiel, maar je kunt er ook een bij de fokker kopen. Als je er een gaat kopen, bezoek dan meerdere fokkers zodat je meer te weten komt over de leefwijze en verzorging van de dieren.
Kijk naar hoe de dieren bij de fokker leven. Hebben ze genoeg ruimte, zijn er veel slaap- en schuilplekken, speelmogelijkheden en is er voldoende ruimte? Dan heb je waarschijnlijk een goede fokker gevonden die liefde voor de diertjes heeft. Dit is belangrijk, zodat jij deze dieren een net zo goed – of een nog beter – thuis kan geven.